Οι ευρωεκλογές ο τελευταίος σταθμός για τον Βενιζέλο

Εκείνον που θα μπορέσει να κρατήσει στη ζωή ό,τι έχει απομείνει από το άλλοτε κραταιό Κίνημα, που πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή για σαράντα χρόνια και έχει καταντήσει ο αποδιοπομπαίος τράγος, με αποκλειστική ευθύνη των ηγεσιών του. Και έφτασε στο σημείο να κρύβεται πίσω από άλλο όνομα, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πάρει κάποιο ποσοστό και να συνεχίσει να υπάρχει στην ατζέντα της Βουλής. Ο πήχης που έχει μπει από τον Βενιζέλο είναι στις κάλπες των ευρωεκλογών να πάρει η Ελιά, στην οποία έχει στεγαστεί το ΠΑΣΟΚ, ένα 6% με 7%, ώστε να παραμείνει στην κυβέρνηση, και από κει και πέρα ό,τι βρέξει…

Κατά τις ίδιες πηγές, το σενάριο που συζητείται προβλέπει ομαλή έξοδο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Πολλά, πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως «πολύ δύσκολα ο Αντ. Σαμαράς θα εγκαταλείψει στην τύχη του τον Ευ. Βενιζέλο ύστερα από μια ήττα στις ευρωεκλογές», σημειώνοντας πως «ενδεχομένως να θέσει και θέμα πολιτικής σταθερότητας».

Σύμφωνα με καλές πηγές, που γνωρίζουν τα ενδότερα, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, μέσα σε αυτήν τη ρευστότητα διαφαίνονται και κάποια στοιχεία, τουλάχιστον ως προς το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα.

Τα ερωτήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, τα οποία είναι σημαντικά όχι μόνο για την πολιτική κατάσταση γενικά αλλά και για τις εξελίξεις εντός ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωναν κορυφαία στελέχη, είναι:

– Αν η ΝΔ στο ποσοστό της που θα προκύψει από τις ευρωκάλπες θα έχει μπροστά το «2».

– Ποιο ποσοστό της «τιμωρητικής ψήφου» θα κατευθυνθεί σε κόμματα «με πιο χαλαρό προφίλ», όπως το Ποτάμι.

– Ποιο από τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ (Ελιά) και ΔΗΜΑΡ, θα εμφανίσει μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» στην κάλπη.

Σε όλες τις μέχρι τώρα υπόγειες διεργασίες από εν ενεργεία ή αποστασιοποιημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί το θέμα του άμεσου «απογαλακτισμού» από τη ΝΔ και η αλλαγή πολιτικής, σε συνδυασμό με αλλαγές προσώπων, ακόμα και ηγεσίας.

Γι’ αυτό και τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Χαριλάου Τρικούπη κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει πως το ΠΑΣΟΚ έχει ένα διακριτό στίγμα από τη ΝΔ και, κυρίως, ότι δημιουργεί μια κοινωνική ατζέντα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η νέα κόντρα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σχετικά με τους άστεγους αλλά και η ισχυρή δημόσια αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, το επιτελείο του Βενιζέλου επιχειρεί να δημιουργήσει γραμμές άμυνας, ώστε να περιορίσει όσο μπορεί την κριτική που αναμένεται να υπάρξει το βράδυ των εκλογών. Μεταξύ άλλων, καταβάλλεται προσπάθεια να εκλεγεί ένας σημαντικός αριθμός προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ώστε να μπορέσει η ηγεσία να ισχυριστεί πως «η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει εγκαταλείψει οριστικά το κόμμα, αλλά απλώς στέλνει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην κάλπη των ευρωεκλογών, όπου η ψήφος είναι πιο χαλαρή».

Επίσης, η Χαριλάου Τρικούπη στέλνει στην «πρώτη γραμμή» στελέχη με αναγνωρισιμότητα και με μεγάλη πολιτική διαδρομή, τα οποία θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουν ταυτόχρονα και τις αδύναμες υποψηφιότητες που υπάρχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε μια ομάδα στελεχών (Φ. Γεννηματά, Θ. Μωραΐτης, Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Μ. Καρχιμάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Φ. Σαχινίδης) που θα γυρίσει απ’ άκρη σ’ άκρη την Ελλάδα, επιχειρώντας να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει πλέον τη μάχη της πολιτικής του επιβίωσης και να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.


Σχολιάστε εδώ