Μπέρδεμα με το νέο πρωτάθλημα από τις πολλές προβληματικές ΠΑΕ

Οι ΠΑΕ που κόπηκαν ήταν η Βέροια, ο Πανιώνιος, ο ΟΦΗ, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Πλατανιάς, ο Εργοτέλης και ο Άρης, όπως αναφέραμε. Αντίθετα, τη Μεγάλη Τρίτη εξασφάλισαν την άδεια ο Απόλλωνας, που όμως υποβιβάσθηκε, η Καλλονή, ο Ατρόμητος, ο Ολυμπιακός, ο Λεβαδειακός, ο Αστέρας Τρίπολης, η Ξάνθη, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Πανθρακικός και ο Παναιτωλικός. Το ερώτημα που απασχολεί όλο τον κόσμο είναι τι θα συμβεί από ʼδω και πέρα. Πρώτα απʼ όλα, οι κομμένες ομάδες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση εντός πέντε ημερών, ώστε να επανεξετασθεί ο φάκελός τους από την Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης. Χωρίς φυσικά την προσθήκη νέων στοιχείων. Απλώς, κάποιες ομάδες, όπως ο ΟΦΗ, αισιοδοξούν πως οι φάκελοι θα ερμηνευθούν διαφορετικά από τα μέλη του δευτεροβάθμιου οργάνου.

Όσες ομάδες αποτύχουν να πάρουν άδεια θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος. Στον κανονισμό προβλέπονται συγκεκριμένες κυρώσεις για όσες ομάδες απορριφθούν τελεσίδικα οι φάκελοί τους. Τις αναφέρουμε για να γνωρίζουν οι φίλαθλοι αλλά και οι παράγοντες (επειδή και αυτοί αγνοούν τις επιπτώσεις). Αναλυτικά οι κυρώσεις είναι οι εξής: 1) Περιορισμός στις μεταγραφές. Οι ομάδες δεν μπορούν να αποκτήσουν περισσότερους από τρεις ποδοσφαιριστές άνω των 24 ετών οιασδήποτε εθνικότητας. 2) Περιορισμός στις ανανεώσεις. Οι ομάδες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε περισσότερες από 2 ανανεώσεις / επεκτάσεις συμβολαίων για ποδοσφαιριστές άνω των 24 ετών οιασδήποτε εθνικότητας. 3) Μείωση εσόδων. Από τις ΠΑΕ θα παρακρατείται, μέσω της Super League, το 20% των εσόδων από τηλεοπτικά και λοιπά δικαιώματα (εμπορικά), ποσοστό που θα καταβάλλεται σε εξόφληση υποχρεώσεων της ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστές και προπονητές.

Διευκρινίσεις

Οι ομάδες που απέτυχαν να πάρουν άδεια έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν απεριόριστους έλληνες ποδοσφαιριστές κάτω των 24 ετών. Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν άλλαξε κάτι από τις κυρώσεις που επιβάλλονταν έως τώρα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους μόνο στα στα πλέι οφ της Super League. Όχι στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Για τη συμμετοχή τους στις διεθνείς διοργανώσεις την τελική απόφαση θα πάρει η αρμόδια επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, όπως συνέβη και την προηγούμενη σεζόν, όταν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία απέκλεισε τον Παναθηναϊκό.


Σχολιάστε εδώ