Με «τουρκικό» κόμμα επιχειρούν τη χειραγώγηση της μειονότητας στη Θράκη

Το DEB είχε αδρανοποιηθεί μετά τον θάνατο του Σαδίκ το 1995 (πρόεδρός του διατέλεσε και ο νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν), αλλά από το 2010 άρχισε η προσπάθεια ανασύστασής του με την ενεργό στήριξη του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής και των ψευδομουφτήδων.

Αρχηγός του κόμματος διορίσθηκε ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς, που θεωρείται πάντως αναλώσιμος, καθώς δεν έχει τίποτα που να θυμίζει τον Σαδίκ ούτε έχει τις ικανότητες να ενώσει υπό την αιγίδα του κόμματος όλες τις πτέρυγες και όλους τους φιλόδοξους και καιροσκόπους παράγοντες του τουρκισμού στη Θράκη.

Το DEB, τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιεί εντατική προεκλογική εκστρατεία με περιοδείες σε όλα τα χωριά της Θράκης αλλά και με τη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων σε πόλεις της Τουρκίας όπου υπάρχουν και δραστηριοποιούνται ακραίες ανθελληνικές οργανώσεις Δυτικοθρακιωτών, που έχουν ως έμβλημα τη σημαία με την… «ανεξάρτητη Δυτική Θράκη».

Ο κ. Τσαβούς, με ανακοίνωσή του τον Ιανουάριο, είχε ζητήσει (και το αίτημα του αυτό προβλήθηκε και από τις οργανώσεις στο εξωτερικό) την αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να μην ισχύει το πλαφόν του 3%, αλλά γνωρίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ανακοίνωσε την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις ευρωεκλογές, όπου η χαλαρή ψήφος μπορεί πιο εύκολα να αποδεσμεύσει τους ψηφοφόρους της μειονότητας, που για λόγους παραδοσιακούς δεν υπάκουαν στις εντολές του προξενείου και ψήφιζαν στις εθνικές εκλογές τα μεγάλα ελληνικά κόμματα, κυρίως το ΠΑΣΟΚ και εσχάτως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ομιλία του στην Οργάνη, ο Τσαβούς (όπως μετέδωσε η άριστα ενημερωμένη ιστοσελίδα tourkikanea.gr) έκανε έκκληση για ενότητα:

«Αξιότιμοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, εάν δεν εργασθούμε από κοινού, εάν δεν κινηθούμε από κοινού, τότε όλοι μαζί είμαστε καταδικασμένοι να εξαφανισθούμε στο μέλλον. Πλέον, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε.

Εάν βουλιάξει το πλοίο, όλοι μαζί θα βουλιάξουμε. Να αφήσουμε στην άκρη τα προσωπικά πολιτικά συμφέροντα. Εμείς πρέπει να κινηθούμε μέσα σε ενότητα και ομοψυχία. Για να δούμε τι μπορεί να γίνει για τη μειονότητά μας και για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης..». Και ο κ. Τσαβούς συνέχισε:

Απειλούν…

«Τώρα, κάποιοι λένε πως το DEB κάνει παιχνίδι με το Ισλάμ και θα μαζέψει τους μουσουλμάνους της χώρας και έτσι θα μπει στη Βουλή. Μα φυσικά θα γίνει αυτό που προβλέπεται. Δόξα τον Αλλάχ, είμαστε μουσουλμάνοι. Αλλά έχουμε και την καταγωγή μας.

Η τιμή και η περηφάνια μας προέρχεται από την τουρκική μας καταγωγή. Προσέξτε, το κραυγάζω από εδώ. Εμείς προερχόμαστε από την τουρκική φυλή. Τούρκοι γεννηθήκαμε και Τούρκοι θα πεθάνουμε. Σχετικά με αυτό να μην περιμένουν τίποτε άλλο».

Έχοντας πετύχει σημαντικά κέρδη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το προξενείο έχουν ως στόχο την καταγραφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δύναμης στις ευρωεκλογές προκειμένου να συσπειρώσουν τη μειονοτική ψήφο γύρω από το DEB, ώστε να επιδιωχθεί έπειτα το παζάρι με τα ελληνικά κόμματα στις επόμενες εθνικές εκλογές, όπου, όπως όλα δείχνουν, η κάθε ψήφος θα έχει σημασία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και υποτιθέμενα φιλελεύθερα στοιχεία της μειονότητας εκφράζουν εμπράκτως τη στήριξή τους στο DEB (και τον πρόεδρό του Μουσταφά Αλή Τσαβούς), όπως ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, που, ενώ επρόκειτο να είναι υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, απέρριψε την πρόταση του κ. Κουβέλη! (Τα βλέπεις Φώτη;)

Εξάλλου, είναι προφανής η απροθυμία τοπικών στελεχών της μειονότητας να ενταχθούν στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων τους. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, που σε μια… ανατρεπτική επιλογή, το κόμμα που είδε στις τελευταίες εκλογές τη μειονοτική ψήφο να κατευθύνεται από το ΠΑΣΟΚ στα δικά του ψηφοδέλτια, ανακοινώσε υποψήφια ευρωβουλευτή τη Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μια δυναμική γυναίκα της μουσουλμανικής μειονότητας που δραστηριοποιείται στον οικισμό Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης και αποτελεί κόκκινο πανί για το τουρκικό προξενείο και τους εκπροσώπους του τουρκισμού στη μειονότητα.

Η επιλογή αυτή, σε συμβολικό επίπεδο, είναι σημαντική γιατί αποτελεί σφήνα στην προσπάθεια ομογενοποίησης της μειονότητας που επιχειρεί η Τουρκία με την απορρόφηση των Ρομά και των Πομάκων. Βεβαίως, η επιλογή αυτή θα δοκιμασθεί στην πράξη, καθώς ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που κινείται κοντά στους ακραίους κύκλους (σε αντίθεση με τον βουλευτή Ροδόπης Καραγιουσούφ), έχει ήδη αντιδράσει ενώ παρασκηνιακά οι άνθρωποί του δουλεύουν για το DEB.

Στη Θράκη, πάντως, επαναλαμβάνονται οι γνώστες θλιβερές εικόνες με τους υποψηφίους περιφερειάρχες κ. Γιαννακίδη και Παυλίδη να φωτογραφίζονται ξεδιάντροπα στο πλευρό των ψευφτομουφτήδων και του τούρκου υποπρόξενου, στο Μεβλίτ που οργανώθηκε στο χωριό Δοκός, στέλνοντας και πάλι ένα λανθασμένο μήνυμα στα μέλη της μειονότητας για το ποιος είναι το πραγματικό «αφεντικό» στη Θράκη…

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ