Μετρούν αντίστροφα…

Το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση και απρόβλεπτο το τελικό αποτέλεσμα. Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες αναμένεται -όπως όλα δείχνουν- κλίμα πόλωσης, καθώς όλες οι πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να κινηθούν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Η κυβέρνηση -διά του πρωθυπουργού- θέτει το δίλημμα: «σταθερότητα ή χάος», προκειμένου να συσπειρώσει τους πολίτες και τις δυνάμεις εκείνες που επιθυμούν την αδιατάρακτη πορεία της οικονομίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη προβάλλει το δικό της μήνυμα: «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο», καθώς προεξοφλεί ότι η κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα φέρει προς έγκριση τρίτο πακέτο επώδυνων μέτρων. Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος ότι με την ψήφο του ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει στους «κήρυκες της καταστροφής» να γκρεμίσουν όσα η χώρα με θυσίες πέτυχε τα τελευταία χρόνια. Διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει τρίτο Μνημόνιο και νέα επώδυνα μέτρα και πως η χώρα θα βγει από την κρίση και τα Μνημόνια. Ο Αλ. Τσίπρας προβλέπει «ιστορική νίκη» της Αριστεράς με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που -όπως τονίζει- θα δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα (πρόωρες εθνικές εκλογές) αλλά και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ήρθε η ώρα της ανατροπής», υπογραμμίζει και πιστεύει ότι μετά τις εκλογές του Μαΐου θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της κυβέρνησης.

Εσωστρέφεια

Τη βεβαιότητα του κ. Τσίπρα για τον… επερχόμενο εκλογικό θρίαμβο ήρθε να σκιάσει η εσωστρέφεια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα των τριβών για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και των διαφορετικών προσεγγίσεων από προβεβλημένα στελέχη σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η συμφωνία με τους δανειστές και η παραμονή ή όχι στο ευρώ. Η πρόταση του Π. Λαφαζάνη να εκπονηθεί σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη όταν το κόμμα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας προκάλεσε διαφωνίες και αντιδράσεις. Θέμα ανέκυψε μετά και την παρέμβαση του διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα, του Ν. Παππά, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος (μόνο) για τη συμφωνία με τους δανειστές. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν. Βούτσης υποστήριξε ότι δημοψήφισμα μπορεί να γίνει και για άλλα θέματα, ενώ κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε ο Γ. Σταθάκης, που είπε ότι το μόνο δημοψήφισμα που θα γίνει είναι οι εκλογές. Η πανσπερμία θέσεων και απόψεων ενισχύει το κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας που υπάρχει στους πολίτες για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του, αν αναλάβει την εξουσία.

Χαμηλώνουν…

Την ίδια ώρα οι ξένοι -Ευρωπαίοι και ΔΝΤ- επιχειρούν να χαμηλώσουν τους τόνους των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν μετά την έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει πλήρως την πρόσβασή της στις αγορές και πως έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει. Ανέφερε, δε, ότι μετά το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για τη διετία 2015-2016. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τρίτο Μνημόνιο, αλλά από νέα χρηματοδότηση στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Χαρακτήρισε, δε, αναγκαία τη σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Μεγάλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης επανέφεραν στο προσκήνιο το σενάριο της επιμήκυνσης (κατά 30 με 50 χρόνια) του χρόνου αποπληρωμής με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου. Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι η επιστροφή στις αγορές δεν θα διευθετήσει τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Στον απόηχο όλων αυτών, ο Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο πόστο του υπουργείου Οικονομικών μέχρι και το φθινόπωρο για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για το δημόσιο χρέος. Ενώ, μέχρι πρότινος, θεωρείτο σίγουρη η αποχώρησή του στον ανασχηματισμό.

Άγχος

Το άγχος που διακατέχει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει εκλογών και η πρόθεση του κ. Σαμαρά να καρπωθεί εξ ολοκλήρου τα πολιτικά οφέλη από τα φιλολαϊκά μέτρα, στάθηκαν αφορμή για μια (νέα) μίνι κυβερνητική κρίση. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού που αφορούσαν μέτρα για τη στέγαση, τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αστέγων, εν αγνοία του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Χαρ. Τρικούπη. Συνεργάτες του Β. Βενιζέλου έκαναν λόγο για παλαιοκομματικές πρακτικές και τακτικές «μαυρογυαλούρου», ενώ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, σε έντονο ύφος, πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Προεκλογικές σκοπιμότητες πίσω από τα μέτρα για τους αστέγους καταγγέλλουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στις ανακοινώσεις του ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε την ανακαίνιση κτιρίων και την αναζήτηση άλλων όπου εκεί θα στεγαστούν σταδιακά άστεγοι πολίτες ενώ το συνολικό πρόγραμμα είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

Επικροτεί…

Η υπόθεση Μπαλτάκου εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά της στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Οι δηλώσεις του πρώην γραμματέα για συμπόρευση της Νέας Δημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες -«θα κυβερνούσαμε για 50 χρόνια»- προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «ξεμπρόστιασμα του Σαμαρά» όσον αφορά τις «υπόγειες επαφές» της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή. Στο μεταξύ, η αρμόδια Εισαγγελέας ζήτησε από τη Βουλή την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ηλ. Κασιδιάρη για το επίμαχο βίντεο προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράνομης καταγραφής ιδιωτικής συνομιλίας. «Σάλο» προκάλεσαν παλαιότερες δηλώσεις του Ηλ. Παναγιώταρου σε τηλεοπτικό σταθμό της Αυστραλίας, που είδαν τώρα το φως της δημοσιότητας. Ο βουλευτής χαρακτηρίζει «μεγάλη προσωπικότητα» τον Αδ. Χίτλερ και… επικροτεί τις θηριωδίες και τις σφαγές εκατομμυρίων ανθρώπων.


Σχολιάστε εδώ