Μένει ο Στουρνάρας γιατί δεν φεύγει ο Προβόπουλος

Πέρα από το πρωτόγνωρο της κίνησης, ένας υπουργός να ανακοινώνει με δική του πρωτοβουλία την παραμονή του σε μια κυβερνητική θέση, ο αιφνιδιασμός έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μέχρι πρότινος θεωρείτο σίγουρο ότι στον… επικείμενο ανασχηματισμό θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση προκειμένου να μετακινηθεί σε άλλο πόστο -πιθανότατα στην προεδρία της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τα νέα δεδομένα, ο κ. Στουρνάρας θα ασκεί καθήκοντα υπουργού Οικονομικών τουλάχιστον μέχρι και το φθινόπωρο, οπότε και εκτιμάται ότι θα τερματισθούν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Η αλλαγή πλεύσης πυροδότησε σενάρια ως προς τους πραγματικούς λόγους της απόφασης αυτής του κ. Στουρνάρα, που δεν μπορεί να είναι εν αγνοία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Η πρώτη και βασική διαπίστωση είναι ότι δεν θα υπάρξει «αλλαγή φρουράς» στην κορυφή της Τράπεζας της Ελλάδος αφού οι δανειστές και ιδιαίτερα οι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιθυμούν την παραμονή στη θέση του Γ. Προβόπουλου. Η απόφαση του κ. Στουρνάρα να συνεχίσει για αρκετούς μήνες ενδεχομένως συνδέεται και με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, τόσο ο ίδιος όσο και κυρίως ο κ. Σαμαράς θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (ή μήπως και εθνικών;) δεν θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα. Δηλαδή, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να κυβερνούν, ενδεχομένως και με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, αφού ο Φ. Κουβέλης εμφανίζεται τελευταία να το ξανασκέφτεται. Διαφορετική εκδοχή δίνουν από την κυβέρνηση, καθώς αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η οικονομία και οι διαδοχικές θετικές ειδήσεις αποτελούν το ισχυρό όπλο. Ως εκ τούτου, θα ήταν παράδοξο, αν όχι άστοχο, να αλλαχθεί ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος εκ των πραγμάτων έχει σημαντικό μερίδιο για τα τελευταία επιτεύγματα (έξοδος στις αγορές, πρωτογενές πλεόνασμα).

Πέραν του ότι θα αποδυναμώνονταν οι περαιτέρω προσπάθειες, θα δινόταν προς τα έξω η εντύπωση ότι ο κ. Στουρνάρας αντικαταστάθηκε διότι απέτυχε ή θυσιάζεται για πολιτικούς λόγους. Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να διατηρηθεί ως έχει («ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» λένε χαρακτηριστικά), ούτως ώστε να διαχειρισθεί και το μείζον ζήτημα του χρέους. «Θα ήταν άδικο και για τον κ. Στουρνάρα να φύγει πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος των αποφάσεων που θα βάλει τη χώρα σε μια νέα εποχή», σημειώνουν. Ορισμένοι σχετίζουν την παραμονή του και με τα σχέδια των δανειστών, που πιθανότατα επιθυμούν να συνεχίσει ο κ. Στουρνάρας να υλοποιεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Και σ’ αυτό, ακόμη κι αν είχε αντιρρήσεις, ο κ. Σαμαράς δεν θα επιχειρούσε να κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση.

Αντίθετος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν αντίθετος σε μια κορυφαία επιλογή του πρωθυπουργού: Την έξοδο στις αγορές τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μόλις την παραμονή είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχει λόγος να επισπευσθούν οι διαδικασίες και ότι… οι αγορές μπορούν να περιμένουν.

Κατά την άποψη του κ. Στουρνάρα η χώρα μας έπρεπε να περιμένει μερικές εβδομάδες ακόμη προκειμένου να βελτιωθεί κι άλλο το κλίμα (μετά και την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat). Ει δυνατόν και μετά τις ευρωεκλογές. Την άποψή του δεν συμμερίστηκε ο κ. Σαμαράς που επιθυμούσε η έξοδος στις αγορές να προηγηθεί των εκλογών, να πιστωθεί στην κυβέρνηση και να βελτιωθεί το κλίμα για την κυβέρνηση και ιδιαιτέρως για τη Νέα Δημοκρατία. Οι πολιτικές προεκτάσεις των αποφάσεων στο πεδίο της οικονομίας ήταν ανέκαθεν το αδύνατο σημείο του κ. Στουρνάρα.

Προσεγγίζει τα πράγματα ως τεχνοκράτης, αγνοώντας (ή αδιαφορώντας) τις συνέπειες που έχουν κάθε φορά σε κοινωνικό επίπεδο. Έσπευδε κάθε φορά που η «τρόικα» ζητούσε (απαιτούσε) τη λήψη ενός μέτρου, να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες για την υλοποίησή του.

Κι ήταν αυτή η… αδυναμία του ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός αποφάσισε την άμεση και συνεχή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του στενού του συμβούλου Στ. Παπασταύρου. Να παρακολουθεί και όπου χρειάζεται να… συγκρατεί τον κ. Στουρνάρα.


Σχολιάστε εδώ