ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Μάλιστα οι ναοί του κέντρου για να ικανοποιήσουν τον κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει τις ιερές ακολουθίες, μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, έκαναν και δεύτερη ακολουθία στις 9.15 το βράδυ! Εξαιρετική ήταν η Θεία Λειτουργία της Βαϊφόρου Κυριακής στην Αγία Τριάδα, ενώ εντυπωσίασε η Ακολουθία του Νυμφίου που έγινε το βράδυ της ίδιας μέρας στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις οποίες χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ. Τόσο στην πρωινή λειτουργία όσο και το βράδυ ακολουθήθηκε απαρέγκλιτα το βυζαντινό τυπικό και ο κόσμος ευχαριστήθηκε. Στην Ακολουθία του Νυμφίου ήταν παρών από την αρχή και την παρακολούθησε μέχρι το τέλος ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, μαζί με τον γενικό γραμματέα του δήμου Στ. Διαμαντίδη και τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Μαστρονικόλα, που είναι και επίτροπος στον συγκεκριμένο ναό. Να σημειώσουμε ότι ο Μητροπολίτης Πειραιά μετά την ομιλία του χαιρέτισε με ιδιαίτερα θερμά λόγια την παρουσία του δημάρχου και δεν παρέλειψε να πει πόσο αγαστή συνεργασία έχει μαζί του και πόσο κοντά βρίσκεται η Δημοτική Αρχή στην Εκκλησία του Πειραιά, της οποίας τις προσπάθειες για ανακούφιση και βοήθεια σ’ εκείνους που έχουν ανάγκη, τις στηρίζει και τις συνδράμει στον υπερθετικό βαθμό.

// Χωρίς… παρατράγουδα κύλησε στον Πειραιά η περασμένη Κυριακή, αφού δεν υπήρχαν αντιδράσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων. Η κίνηση, πάντως, δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογη. Τα μόνα που «κινήθηκαν» κάπως ήταν τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα. Αντίθετα, πολύ αυξημένη ήταν η κίνηση στην αγορά τη Δευτέρα και την Τρίτη με αρκετά ελκυστικές τιμές σ’ όλα τα είδη και πολλές προσφορές σε διάφορα προϊόντα τα οποία και συγκέντρωναν την προτίμηση των καταναλωτών. Εκείνο, πάντως, που παρατηρούσε κανείς ξεκάθαρα, αν καθόταν λίγη ώρα στην αγορά, ήταν το ότι ο κόσμος έκανε πολύ περιορισμένες αγορές. Έβλεπες δηλαδή καταναλωτές να αγοράζουν δύο μπριζόλες, ή πέντε παϊδάκια αρνίσια, ή μισό κιλό κιμά, εκεί που παλαιότερα τέτοιες μέρες όλοι αγόραζαν με τα κιλά κι όχι κομμάτια, ενώ τα αρνιά είχαν την… τιμητική τους και μέχρι τη Μ. Πέμπτη είχαν… εξαφανιστεί! Δεν έχει λεφτά ο κόσμος κι αυτό είναι κάτι που το διαπιστώνει κανείς αμέσως.

// Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκά Τζανή, τον ενημερώνει ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία πίστας για αγώνες Formula 1 στη Δραπετσώνα. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στην επιστολή του τονίζει: «Αγαπητέ κύριε δήμαρχε, σας ευχαριστώ θερμά για την επιστολή σας σχετικά με τη μελέτη και κατασκευή της πίστας Formula 1 (Dielpis Formula 1) στον Δήμο Δραπετσώνας. Στηρίζουμε την προσπάθειά σας, η οποία όπως μου αναφέρατε θα πραγματοποιηθεί αμιγώς με ιδιωτικά κεφάλαια. Αναγνωρίζω τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα τέτοιο έργο τόσο για την ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όσο και γενικότερα για την Ελλάδα, με την προβολή της αλλά και την προσέλκυση νέου τουριστικού κοινού. Αναμένουμε τη σχετική μελέτη προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) ώστε να προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία».

// Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων εγκαινιάζει το φωτογραφικό οδοιπορικό του Θωμά Σίδερη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των σύρων προσφύγων στο Χατάι της Τουρκίας την Παρασκευή 25 Απριλίου και ώρα 19.00 στο κτήριο του Ελληνικού ICOMOS όπου φιλοξενείται επί της οδού Πειραιώς 73 στον Κεραμεικό (Στάση Μετρό: Κεραμεικός, Στάση ΗΣΑΠ: Θησείο). Ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης, τον Αύγουστο του 2013, μαζί με ένα τηλεοπτικό συνεργείο και μια μικρή ομάδα ανθρωπιστικής οργάνωσης πήγαν από την Κωνσταντινούπολη στο Χατάι της Τουρκίας, μια μεγάλη πεδινή περιοχή στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, σε απόσταση αναπνοής από το Αλέπο της Συρίας, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα στρατόπεδα -επί τουρκικού εδάφους- υποδοχής και φιλοξενίας των σύρων προσφύγων. Ο Θωμάς Σίδερης είναι ο μοναδικός έλληνας δημοσιογράφος που επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς και τους φωτογράφισε.

// Εννέα μεγάλα έργα στην περιοχή του Σαρωνικού εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κατόπιν εισήγησης του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημ. Κατσικάρη. Μεταξύ αυτών είναι η συντήρηση των δρόμων της Σαλαμίνας, η ανακατασκευή της γέφυρας Ψήφτας Τροιζηνίας, η ανάπλαση της πλατείας Αγ. Νικολάου Γαλατά, η ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων στο Αγκίστρι κ.λπ. Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης δήλωσε σχετικά: «Η Περιφέρεια Αττικής δεν σταματά να λειτουργεί, όπως θέλουν κάποιοι, αλλά δουλεύει κάθε μέρα συνεχίζοντας το έργο της με παρεμβάσεις που υπηρετούν τους πολίτες. Με τις επιτυχείς δημοπρατήσεις έργων και τις νέες προγραμματικές συμβάσεις νέων έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δείχνουμε ότι δουλεύουμε για τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων… και δεν τους δουλεύουμε όπως κάνουν άλλοι».

// Την απόλυτη αισιοδοξία του ότι δεν πρόκειται να έχει απώλειες ο Μιχαλολιάκος από την… έφοδο των Ολυμπιακών (Μαρινάκη, Κόκκαλη, Μώραλη κ.λπ.), εξέφρασε μιλώντας σε μεγάλο διαδικτυακό σταθμό της Αττικής ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος. Όπως είπε, δεν μπορεί να βάζουν κάποιοι τον Ολυμπιακό μπροστά για να πετύχουν τα οικονομικά τους σχέδια μια και όλοι αυτοί μόνο παίρνουν από τον Ολυμπιακό. Τον εκμεταλλεύονται επιχειρηματικά ενώ όλοι οι άλλοι, ο κόσμος δηλαδή, είναι εκείνοι που μόνο δίνουν, όπως και ο ίδιος που επί σειρά ετών ήταν αφιλοκερδώς γιατρός των παλαιομάχων του Θρύλου και γι’ αυτό έχει τιμηθεί από τους περισσότερους συλλόγους φίλων του Ολυμπιακού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

// Μετά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο του Λαζάρου, σήμερα Μεγάλο Σάββατο ολοκληρώνεται η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό το μεγάλο διάστημα των 47 ημερών, ο ορθόδοξος κόσμος με άσκηση και προσευχή προσπάθησε να διακρίνει τον δρόμο προς τον Γολγοθά. Να διακρίνει Εκείνον ο οποίος «υπέρ υμών οδυνάται», να προσπαθήσει, να συναγχωθεί, να συνυπομείνει, να συνυποφέρει και να συσταυρωθεί, με εγκαρτέρηση, ελπίδα και πίστη, ώστε να μπορέσει απόψε τα μεσάνυχτα να αναστηθεί μαζί Του και να γίνει κοινωνός της αιωνιότητας. Γιατί η Ανάσταση και η Ζωή περνάνε μέσα από τον Σταυρό, η λύτρωση προϋποθέτει τη θυσία. Η στήλη εύχεται όσο πιο δυνατά μπορεί, όσο πιο θερμά γίνεται σ’ όλους τους αναγνώστες του «Π», σ’ όλους τους Πειραιώτες, σ’ όλους τους Έλληνες, αυτό το Πάσχα να σημάνει την πραγματική μας αναγέννηση, τον πλήρη φωτισμό μας από το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως και την απόλυτη ψυχική μας ανάταση. Χριστός Ανέστη!


Σχολιάστε εδώ