«Κάντε μας ισχυρούς για να μην μπορούν χωρίς εμάς…»

Έτσι κατά την επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, ο κ. Κουβέλης διαβεβαίωσε όλους όσους είχαν ψηφίσει τον Ιούνιο του 2012 «εντολή για λύση» (που ήταν και το σύνθημα της ΔΗΜΑΡ τότε) πως στόχος του κόμματός του είναι να επηρεάζει τα πράγματα μέσω της συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας. «Μας ρωτάνε αν θα μπαίναμε ξανά σε κυβέρνηση με Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ ή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώ. Δεν επιλέγουμε εμείς τους κομματικούς συσχετισμούς. Εμείς επιλέγουμε τις πολιτικές με τις οποίες συμπράττουμε. Και ζητάμε να μας κάνετε ισχυρούς. Τόσο ισχυρούς, που να μην μπορούν χωρίς εμάς. Τόσο ισχυρούς, που να μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση με διακριτή ατζέντα και να επιβάλουμε πράγματα. Συγκεκριμένα όμως, όχι γενικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάνοντας σαφές το στίγμα των προθέσεών του.

Όπως μαθαίνει το «Π», στόχος της Αγίου Κωνσταντίνου είναι η επαναπροσέγγιση του εκλογικού σώματος που έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ και την «απογείωσε» στο 6,5% στις εκλογές του 2012. Πολλοί εξ αυτών -όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις- απομακρύνθηκαν από το κόμμα όταν η ΔΗΜΑΡ έφυγε από την τρικομματική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η ηγεσία να επιχειρεί τώρα να ανοίξει εκ νέου δίαυλο επικοινωνίας με τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους. Συν τοις άλλοις, προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν πολύ και οι καταιγιστικές αποκαλύψεις με την υπόθεση Μπαλτάκου. Αυτό σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως στην εν λόγω υπόθεση δεν έχει μπει τελεία.

Πιο συγκεκριμένα, τα εν λόγω στελέχη παραπέμπουν στις «απειλές» Μπαλτάκου περί «ενδεχόμενης συγκυβέρνησης ΝΔ – Χρυσής Αυγής» αλλά και στο επίμονο «μπλοκάρισμα» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, επί υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση και επισήμανε με νόημα ότι αυτό έγινε «όταν κυριάρχησε η δεξιά ατζέντα», «φωτογραφίζοντας» επί της ουσίας τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, στο εσωτερικό του κόμματος, στην πτέρυγα των βουλευτών, τηρούν σιγή ιχθύος. Οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός αλλά και ο Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι έχουν ρίξει τους τόνους εν όψει και των εκλογών, περιμένουν προφανώς τα αποτελέσματα της 25ης Μαΐου για να κάνουν «ταμείο» και να τοποθετηθούν υπό το πρίσμα των δεδομένων που θα διαμορφωθούν τότε. «Το κόμμα έχει ρίξει τον πήχη. Το 3% δεν μας λέει απολύτως τίποτα», δήλωσε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στο «Π», καταδεικνύοντας τη βαρυθυμία που έχει προκαλέσει η δημοσκοπική ύφεση, παρά το γεγονός ότι οι αισιόδοξοι ποντάρουν στους αναποφάσιστους και στο ρευστό σκηνικό για την άνοδο του κόμματος.

«Κλείδωσε» το ευρωψηφοδέλτιο

«Είμαστε αταλάντευτα δύναμη ευρωπαϊκή. Ο ευρωπαϊσμός μας δεν είναι δογματικός, δεν ισοδυναμεί με οποιαδήποτε ανοχή στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές πολιτικές», είπε ο Φώτης Κουβέλης κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Αριστεράς – Προοδευτικής Συνεργασίας, σε εκδήλωση του κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατήγγειλε την πολιτική που βαθαίνει τις ανισότητες του Βορρά και του Νότου στην ΕΕ, τονίζοντας πως υπάρχει και άλλη πολιτική για την Ευρώπη, «την Ευρώπη της γεφύρωσης των ανισοτήτων και της πλήρους απασχόλησης, της διασφάλισης αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους τους ευρωπαίους πολίτες», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συμπαράταξη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία είπε ότι σε αυτή συμμετέχουν «φίλοι με διαφορετικές κομματικές διαδρομές στο παρελθόν», αλλά υπάρχουν «σχέσεις ισοτιμίας και αμοιβαίου σεβασμού».

Οι υποψήφιοι πάντως που θα διεκδικήσουν μία θέση στα έδρανα της Ευρωβουλής από τα κομματικά στελέχη και από την πλευρά της κομματικής πλειοψηφίας είναι: Ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη και οικονομολόγος Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, η γραμματέας της οργάνωσης Αθήνας Δώρα Καλλιπολίτη και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης. Από την εκσυγχρονιστική τάση ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του πρώην εκπροσώπου Τύπου και δημοσιογράφου Ανδρέα Παπαδόπουλου, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ντόρα Τσικαρδάνη και ο Γεράσιμος Γεωργάτος. Από το Αριστερό Δίκτυο θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών οι Θράσος Φωτεινός και Δημήτρης Λουκάς.

Από τις συνεργαζόμενες προσωπικότητες τη μάχη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει, εκ νέου, η νυν ευρωβουλευτής και επίκουρη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Μαριλένα Κοππά, ο οικονομολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Τσαμουργκέλης, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική Αργύρης Λαφαζάνης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρης Τσάρτας και ο πρόεδρος των νέων αγροτών Πελοποννήσου Βασίλης Κόλλιας. Υποψήφιοι θα είναι ακόμα η σκηνοθέτης Πένυ Παναγιωτοπούλου και οι συγγραφείς Νίκος Δαββέτας, Χαρίκλεια Βιτάλη καθώς και ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, ενώ στην ευρωλίστα φιγουράρουν ονόματα υποψηφίων από όλες τις επαγγελματικές ομάδες.


Σχολιάστε εδώ