Η Ευρώπη δεν είναι Ένωση

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μιλά στο «ΠΑΡΟΝ» για τον θεσμό της οικογένειας, για την Ελλάδα που δεν αγαπάμε, για το νόημα της ζωής που είναι η προσωπική ευτυχία.

// Η Ευρώπη του πολιτισμού και της κουλτούρας έχει καμία σχέση με τη σκληρή στάση που δείχνει στους πολίτες της Ελλάδας;
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος της κουλτούρας. Απλά, δεν είναι Ένωση. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος του πολιτισμού, αλλά της Ένωσης δεν είναι. Επειδή ταξίδεψα σε πολλές χώρες της Ευρώπης με το αυτοκίνητό μου είδα ότι το επίπεδο ζωής στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία είναι πολύ υψηλό. Οι πολίτες φορολογούνται αρκετά αλλά το κράτος γυρίζει πίσω τους φόρους με δρόμους, πάρκα, νοσοκομεία, σχολεία. Η Ελλάδα δεν πήρε από την Ευρώπη αυτό το ωραίο πρότυπο. Τον κανόνα «δίνω στο κράτος και το κράτος μου παρέχει ποιότητα στην καθημερινότητα» δεν τον ξέρουμε. Ο Βορράς δεν έχει συνέταιρο τον Νότο. Πιστεύω ότι ο πλούσιος Βορράς μας βλέπει ως πελάτες ή επιθυμεί για το δικό του συμφέρον να μας κάνει φτηνό εργατικό δυναμικό με 400 ευρώ το μήνα.

// Στο μιούζικαλ υπάρχει μια σκηνή, στο φινάλε, όπου οι τρεις πρωταγωνιστές τραγουδούν μαζί σε έναν βράχο κοιτώντας την απέραντη έρημο «πιο ψηλά στον Θεό, πιο ψηλά για να ζήσω, έως τη μέρα που όλοι θα ζουν ίσος προς ίσον»…
Η συνέντευξή μας θα βγει Κυριακή του Πάσχα, μέρες απόλυτης αγάπης και σύνδεσης με τον Θεό. Το μιούζικαλ «Πρισίλα» δεν είναι απλά ένα πολύ διασκεδαστικό και χαρούμενο έργο. Μιλάει για αξίες. Αυτοί οι τρεις ήρωες, βλέποντας την έρημο, συνειδητοποιούν την έκταση που υπάρχει για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Υπάρχει χώρος για όλους μας. Το τι κάνει ο κάθε άνθρωπος στην προσωπική του ζωή, αν δεν βλάπτει και δεν πληγώνει τον διπλανό του, δεν τον προσβάλλει, τότε ποιο είναι το πρόβλημα; Μπορεί να αγαπήσει όποιον άνθρωπο θέλει, να ερωτευθεί όποιον άνθρωπο θέλει. Το πιο σημαντικό είναι να μη στεναχωρεί αυτόν τον άνθρωπο και τους γύρω του.
Ο ήρωας που υποδύομαι δεν είχε έναν ευτυχισμένο γάμο. Όμως έχει ένα παιδί. Και τον ρόλο του πατέρα δεν μπορεί να του τον πάρει κανείς. Θα τον έχει μέχρι το τέλος. Αυτός ο άνθρωπος είναι σε σύγχυση, αλλά μέσα από αυτό το ταξίδι χαράς, μελαγχολίας, συναισθήματος, μπερδέματος καταλαβαίνει ότι στη ζωή μπορεί ένας άνθρωπος να έχει πολλές πτυχές. Γι’ αυτόν, το να είναι σωστός γονιός ήταν ο σκοπός του ταξιδιού του.

// Δυστυχώς, όμως, σε περιόδους οικονομικής κρίσης στοχοποιούμε τις μειονότητες. Μας πειράζουν οι μετανάστες, οι αλλόθρησκοι, οι άνθρωποι που έχουν άλλες ερωτικές προτιμήσεις. Μάλιστα υπάρχουν κόμματα που με σημαία τους τη σωτηρία της χώρας αποσπούν σημαντικά ποσοστά. Μιλάω για τη Χρυσή Αυγή…
Ξέρουμε πλέον ποια είναι η Χρυσή Αυγή. Δικαιολογίες του τύπου δεν γνώριζα την ιδεολογία της, πλέον δεν υφίστανται. Ξέρεις και για την εχθρότητα και για τις δολοφονίες και για το μίσος. Και αν δεν ξέρεις φρόντισε να μάθεις, γιατί θα κληθείς να ψηφίσεις. Για μένα δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι άνθρωποι. Ιδιαίτεροι γίνονται όταν κρατούν άμυνα μπροστά στην επιθετικότητα της κοινωνίας. Η μοναξιά, η αγάπη, η δουλειά, τα παιδιά είναι θέματα που απασχολούν όλους μας.

// Ποιους πρέπει να ψηφίσουμε τον Μάιο;
Αυτούς που θεωρούμε καλούς ανθρώπους. Γιατί ο καλόψυχος άνθρωπος θα κάνει καλά πράγματα για τον τόπο του. Ο κακόψυχος άνθρωπος το καλό δεν το ξέρει και δεν τον αφορά. Από τους τόσους χιλιάδες υποψηφίους που θα κατέβουν ας μην ψηφίσουμε αυτήν τη φορά στα κουτουρού. Ας αντιδράσουμε. Όλα αυτά τα χρόνια ψηφίζαμε ανθρώπους μη ικανούς με σκοπό να μας βολέψουν κάπου. Εγώ δεν θέλω να με βολέψει κανείς. Κουράστηκα πάρα πολύ γιατί αγωνίστηκα. Δεν μου έδωσε κάποιος την ευκαιρία στο θέατρο, στην τηλεόραση, δεν είχα μέσο. Δημιούργησα εγώ τις ευκαιρίες με αμέτρητες ώρες δουλειάς σε σημείο εξάντλησης. Όταν πάμε να ρίξουμε την ψήφο μας να το κάνουμε με βάση το συμφέρον της κοινωνίας. Θα σωθούμε όλοι μαζί, όχι μόνοι μας, γιατί ζούμε μέσα σε μια κοινωνία. Να αγαπήσουμε τους συνανθρώπους μας.

// Υπάρχουν και παιδιά που δεν κάθονται να πολεμήσουν γιʼ αυτήν τη χώρα και μεταναστεύουν.
Και έξω που θα πάνε θα πολεμήσουν. Δεν είναι εύκολο να ζεις έξω από την πατρίδα σου, την οικογένειά σου. Είναι ξενιτιά όσο και αν ξέρεις τη γλώσσα και έχεις τα πτυχία. Για τα παιδιά που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, απλά τους εύχομαι καλή τύχη. Για αυτούς που παραμένουν στη χώρα εύχομαι περισσότερη δουλειά.

// Την κοσμοσυρροή που γίνεται στις καλές θεατρικές παραστάσεις, ειδικά στις κωμωδίες, πως την εξηγείτε;
Ως επιβράβευση των ηθοποιών και των συντελεστών μιας παραγωγής που δούλεψαν σκληρά για ένα όμορφο αποτέλεσμα. Οι ηθοποιοί είναι πολύ σκληρά εργαζόμενοι. Χρειάζεται καθημερινή ενέργεια και αυτό αναγνωρίζεται.

// Στην παράσταση ο Φώτης Σεργουλόπουλος, που υποδύεται την Μπερναντέτ, έχει χάσει τον σύζυγο του. Το έργο ξεκινάει με κηδεία, με μια απώλεια…
Παρόλο που πρόκειται για κηδεία έχει πολύ γέλιο. Αλλά έτσι είναι η ζωή, παράξενη…

// Αλήθεια, τι είναι ζωή; Ποιος ο σκοπός της;
Η ζωή είναι ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Να μάθουμε τον εαυτό μας αλλά και να οδηγηθούμε στην προσωπική μας ευτυχία. Για τον ήρωα που υποδύομαι η ευτυχία είναι η πατρότητα. Η αφοσίωση στον γιο του τον κάνει ευτυχισμένο. Πριν ήταν κενός. Για την Μπερναντέτ είναι ο έρωτας. Για την Φελίτσια (Παναγιώτης Πετράκης) η χαρά έρχεται μέσα από τη δουλειά, τη δημιουργία, την επαγγελματική του εξέλιξη. Ο καθένας στη ζωή έχει ένα διαφορετικό όνειρο. Το ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που κάνει τα δικά του όνειρα δεν με αφορά. Άνδρας, γυναίκα ή οτιδήποτε. Την καρδιά του θέλω να δω. Δεν θέλω να βάζω ταμπέλες στους ανθρώπους. Το μιούζικαλ «Πρισίλα», πέρα από τα φανταχτερά ρούχα, μιλά για το ταξίδι τριών ανθρώπων προς την ευτυχία.

// Θα κάνετε καλοκαιρινή περιοδεία με την «Πρισίλα»;
Όχι. Θα πάμε στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο.

// Αληθεύει ότι γράφετε νέα σειρά για το Mega;
Ναι, για τον Οκτώβριο.

// Πως βλέπετε την άνθιση της ελληνικής μυθοπλασίας;
Από τα πιο όμορφα πράγματα που έχουν συμβεί στις μέρες μας. Κανένα τουρκικό σίριαλ δεν έφτασε στο 60% ή στο 50% τηλεθέασης. Κανένα. Άντε να πήγε έως 30%. Να μην παρεξηγούμε τα πράγματα.

// Θα παρακολουθήσετε και φέτος τη EUROVISON;
Με μεγάλη χαρά. Όπως με χαρά την παρουσίασα μαζί με τη Δέσποινα Βανδή σε συνεργασία με τη ΔΤ και το MAD. Και περάσαμε μια όμορφη βραδιά. H Εurosvision είναι μια γιορτή. Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση.

// Τι εύχεσαι για την Ελλάδα και για τους Έλληνες; Μια γενικότερη Ανάσταση;
Έχουμε την ομορφότερη χώρα με το πιο συγκλονιστικό φως. Θα ευχόμουν, όπως αγαπάνε οι άλλοι πολίτες τις χώρες τους και το κράτος που τους φροντίζει, έτσι και εμείς να αγαπήσουμε την πατρίδα μας και η Πολιτεία να αγαπήσει τον λαό της.


Σχολιάστε εδώ