Δεν τόλμησαν Σαμαράς και Βενιζέλος να βάλουν στη Μέρκελ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων!

Ήταν, δε, απίστευτο και συνάμα πρωτοφανές για έλληνες δημοσιογράφους το ότι κανένας από τους τέσσερις στους οποίους είχε προγραμματιστεί να δοθεί ερώτηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν υπέβαλε προς την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαμαρά την αυτονόητη ερώτηση, που ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας περίμενε να την ακούσει, αν δηλαδή συζήτησαν για την… εκκρεμότητα αυτή, που έχει συμπληρώσει 70 χρόνια. Και, αν όχι, γιατί; Και, εν πάση περιπτώσει, ποια είναι η θέση της κυρίας καγκελαρίου, όπως και του κυρίου πρωθυπουργού; Τι προτίθενται να κάνουν για να καταβληθούν επιτέλους οι γερμανικές αποζημιώσεις; Ή θα προτείνουν συμψηφισμό με το ελληνικό χρέος; Δυστυχώς, μια μεγάλη ευκαιρία, που θα πρόσφερε τεράστια διεθνή προβολή στη θέμα και θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τη Μέρκελ και τη Γερμανία, χάθηκε εξαιτίας των ελλήνων δημοσιογράφων. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει περίπτωση να τους δόθηκε το δικαίωμα ερώτησης υπό τον όρο ότι δεν θα ρωτούσαν για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ύψους, σε σημερινά λεφτά, πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ό,τι κι αν συνέβη, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις οι έλληνες δημοσιογράφοι που έκαναν ερώτηση στη γερμανίδα καγκελάριο και στον πρωθυπουργό.

Από κει και πέρα, και ενώ είχε αναχωρήσει η Άνγκελα Μέρκελ, διέρρευσε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο ότι κάποια στιγμή που μετείχε και εκείνος στις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο έβαλε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και η απάντηση ήταν «θα το δούμε»… Μόνο που από πουθενά δεν επιβεβαιώνεται ότι τέθηκε τέτοιο θέμα. Καμία αναφορά δεν υπήρξε για ένα τόσο σοβαρό για την Ελλάδα θέμα. Όπως δεν υπήρξε και κανένα σχετικό δημοσίευμα στις γερμανικές εφημερίδες ούτε κάποιο επίσημο δελτίο Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου ή του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών. Αν υπάρχει και… παρέπεσε κάπου, ας μας το στείλουν να το δημοσιεύσουμε στην πρώτη σελίδα, γιατί θα πρόκειται για μια θαρραλέα κίνηση της κυβέρνησης. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι στο δελτίο Τύπου θα υπάρχει και η απάντηση της κυρίας Μέρκελ.

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα…

Κάτι τέτοιο θα είχε εξαιρετική σημασία, γιατί θα φαινόταν ότι η γερμανίδα καγκελάριος αποδέχεται πως το θέμα είναι ανοιχτό και ότι απασχολεί τη χώρα της η εκκρεμότητα αυτή, από τη στιγμή που ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών έχει εντελώς αντίθετη άποψη, ότι δεν υπάρχει θέμα! Κάτι που είπε ορθά κοφτά, μάλιστα, στη συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» στη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη, κατά την εδώ παραμονή του για τη συνεδρίαση του Eurogroup, και δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από την κυβέρνηση ούτε από τον λαλίστατο αντιπρόεδρο κ. Βενιζέλο. Όταν η δημοσιογράφος είπε ότι η Γερμανία δεν προσπάθησε αρκετά να δείξει τη συμπάθειά της προς τον ελληνικό λαό και τον ρώτησε αν νομίζει ότι έχουν κλείσει τα δύο θέματα, των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου, η απάντηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, που κλείνει από την πλευρά του όλες τις πόρτες, ήταν η εξής:

«Υπάρχουν πολιτικοί στην Ελλάδα που λένε ότι, αν οι Γερμανοί καταβάλουν τις αποζημιώσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ισοσκελιστεί το χρέος. Οι υλικές επανορθώσεις, όμως, έχουν διευθετηθεί μέσω διεθνών συνθηκών».

Δέχεται ότι είναι ανοικτό το θέμα του αναγκαστικού δανείου

Από την απάντηση του κ. Σόιμπλε βγαίνει και μια μεγάλη είδηση: Κατηγορηματικός είναι μόνο στο θέμα «των υλικών επανορθώσεων», θεωρώντας ότι έχουν διευθετηθεί, αν και η ελληνική άποψη είναι ότι είχαν δοθεί μόνο κάποια ψίχουλα επί υπουργού Οικονομικών Έρχαρτ. Δεν έκανε όμως καμία αναφορά περί του αναγκαστικού δανείου, παρότι ρωτήθηκε ευθέως, κάτι που σημαίνει ότι δέχεται πως υπάρχει εκκρεμότητα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χαρτί (ανάμεσα στα άλλα) που έχει πλέον στα χέρια της η χώρα, αρκεί να το χρησιμοποιήσει και να μην το φάει κι αυτό η μούχλα…


Σχολιάστε εδώ