Αναταράξεις προκαλεί ο Λαφαζάνης

Αφορμή για τον νέο γύρο εσωστρέφειας, που προφανώς θα κοστίσει και δημοσκοπικά, ήταν το γνωστό θέμα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ένα νέο «φασούλι» που φύτρωσε σχετικά με το εάν θα γίνει ή όχι δημοψήφισμα για την έγκριση ή την απόρριψη μιας ενδεχόμενης συμφωνίας της μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη, κατά τη συζήτηση για την εκλογική διακήρυξη, ζήτησε να συμπεριληφθεί η θέση ότι μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει επεξεργασμένο σχέδιο ακόμα και αποχώρησης από το ευρώ, κάτι που απέρριψε η πλειοψηφία, με αποτέλεσμα η Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίσει «λευκό» στην εκλογική διακήρυξη.

Το άλλο θέμα, αυτό του δημοψηφίσματος, το άνοιξε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς διευκρινίζοντας ότι δεν αφορά την παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέση με την οποία διαφώνησε ο τομεάρχης Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης λέγοντας ότι το δημοψήφισμα στην πραγματικότητα θα γίνει το βράδυ των εκλογών και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

Όπως είναι φυσικό, τα θέματα αυτά πήραν μεγάλη δημοσιότητα και θόλωσαν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι τα ηγετικά επιτελεία ανέλαβαν δράση και πέρασαν στην αντεπίθεση με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτη να κάνει λόγο ακόμα και για «κατευθυνόμενη δημοσιογραφία» που διαστρεβλώνει τα γεγονότα.

Εμείς, είπε, συζητάμε δημοκρατικά και ελεύθερα και στη συνέχεια συνθέτουμε και υπογράμμισε πως «κάθε κόμμα πρέπει να κρίνεται από τις επίσημες θέσεις του και όχι από απόψεις τις οποίες έχει ο καθένας δικαίωμα να τις εκφράζει στο πλαίσιο ενός οργανωμένου, συντεταγμένου, δημοκρατικού διαλόγου, αλλά, επαναλαμβάνω, οι αποφάσεις ισχύουν για όλους και είναι από όλους σεβαστές» και διευκρίνισε:

«Έχετε δει καμιά πρόταση που να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή θα κάνει δημοψήφισμα; Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Άρα, σε μια γενική συζήτηση με πολλά «εάν» και «εφόσον» κ.λπ., η οποία έχει μία αξία, αλλά σχετική, διότι «ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε», εμείς λέμε ότι σε κάθε περίπτωση θα στηριζόμαστε στον ελληνικό λαό.

Το ισχυρότερο χαρτί για μια κυβέρνηση είναι το να στηρίζεται στον λαό. Και όχι να τον ευνουχίζει. Η δική μας επιλογή είναι η αναζήτηση λύσης εντός της Ευρωζώνης, δεν είναι η αποχώρηση από το ευρώ όχι γιατί είναι κανένα θέσφατο το ένα ή το άλλο νόμισμα, αλλά γιατί και στη δραχμή αν ήσουν, απέναντι με τις ίδιες πολιτικές θα ήσουν. Ο νεοφιλελευθερισμός, οι ταξικές πολιτικές είναι ο αντίπαλος των λαών, είτε είσαι μέσα στο ευρώ είτε δεν είσαι».

Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, για να στηρίξουν την άποψη ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε από τη θέση Λαφαζάνη για το ευρώ ήταν κατασκευασμένος, υπενθύμιζαν ότι η απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της συμμετοχής στο ευρώ και τόνιζαν ότι ο Π. Λαφαζάνης έχει διατυπώσει την άποψη για αποχώρηση από το ευρώ εδώ και χρόνια, αλλά πάντα πειθαρχεί στην απόφαση της πλειοψηφίας.

Τι λέει η Αριστερή Πλατφόρμα

Ο έμπειρος Π. Λαφαζάνης, βλέποντας τον θόρυβο που ξέσπασε γύρω από τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και τους ισχυρισμούς ότι επήλθε ρήξη με τον Αλ. Τσίπρα, έσπευσε την επομένη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής να δώσει συνέντευξη στο κομματικό ραδιόφωνο Στο Κόκκινο όπου και διευκρίνισε με σαφήνεια:

«Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό το καταθέτω διότι δυστυχώς κάποια κέντρα επιχειρούν να εμφανίσουν, κατά πάγιο τρόπο, μια δημοκρατική συζήτηση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν πόλεμο, ως δήθεν ρήξη, ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση προκαλούνται ρήγματα κ.λπ. Εμείς είμαστε, φαντάζομαι ότι το ξέρει και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ένα δημοκρατικό κόμμα. Είμαστε περήφανοι που είμαστε δημοκρατικό κόμμα και ένα μεγάλο δημοκρατικό αριστερό κόμμα, το οποίο βαδίζει για να κατακτήσει την κυβέρνηση, για να αλλάξει την πορεία και τη μοίρα αυτού του τόπου. Δεν είμαστε μονολιθικό κόμμα, δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα και αυτό είναι, θα έλεγα, που ξεχωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν ακολουθούμε διαδικασίες που ακολουθούν τα αρχηγικά ή τα μονολιθικά κόμματα. Στις συνεδριάσεις μας γίνεται ελεύθερη συζήτηση και κατατίθενται και διαφορετικές απόψεις. Από την άποψη αυτή δεν υπάρχει ούτε ρήγμα, ούτε πόλεμος, ούτε ρήξη. Αντίθετα, υπάρχει πολιτισμένη δημοκρατική συζήτηση και λήψη αποφάσεων μέσα από αυτή τη δημοκρατική συζήτηση, οι οποίες γίνονται σεβαστές από όλους και τις ακολουθούμε όλοι στον δημόσιο διάλογο και στις δημόσιες πρακτικές μας».

Ο Π. Λαφαζάνης υπενθύμισε ότι και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής διατύπωσε κάποιες ιδιαίτερες απόψεις σχετικά με την Ευρωζώνη, απόψεις που είναι πάγιες και τις λέει σταθερά όταν συνεδριάζει το κόμμα για ανάλογα θέματα και μάλιστα τις λέει από παλαιότερο συνέδριο. Και τις καταθέτω, είπε, διότι θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να καταθέτει ο καθένας σύντροφος και συντρόφισσα στην ΚΕ τις ιδιαίτερες σκέψεις του.

Αυτό, ξεκαθάρισε, δεν σημαίνει, κατά κανέναν τρόπο, διχασμό και αυτό δεν εμποδίζει καθόλου μέσα από αυτή τη συζήτηση και τις επιμέρους διαφορές μας, που τις καταθέτουμε στα όργανα του κόμματος και στα σώματα του κόμματος, να λαμβάνονται τελικά αποφάσεις τις οποίες ακολουθούμε στον δημόσιο λόγο και στη δημόσια πρακτική μας. Άλλωστε, εγώ προσωπικά, τόνισε, όποτε εμφανίζομαι δημόσια, ποτέ δεν αναφέρομαι στην ιδιαίτερη προσωπική μου άποψη, αν και είναι γνωστή. Εγώ, είπε, πάντοτε υπερασπίζομαι τις συλλογικές, πλειοψηφικές αποφάσεις και νομίζω ότι αυτός είναι ο κανόνας δημοκρατίας μέσα από τον οποίον πρέπει να λειτουργεί ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα της Αριστεράς, ένα κόμμα που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τόπο.

Δεν μπορεί, κατέληξε, να είναι ούτε ένα συγκεντρωτικό, μονολιθικό, αντιδημοκρατικό, αρχηγικό κόμμα, αλλά ούτε ένα κόμμα που ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί την ιδιαίτερη άποψή του ή την απόχρωσή του για να την προβάλει δημοσίως ως άποψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε τρεις φάσεις το ευρωψηφοδέλτιο

Σε συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη, για την πλήρωση του ευρωψηφοδελτίου αποφασίστηκαν και οι υποψηφιότητες των: Νικήτα Κανάκη (γενικού γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου), Μαρίας Καραμεσίνη (οικονομολόγου), Γιώργου Κυρίτση (δημοσιογράφου), Πέπης Ρηγοπούλου (καθηγήτριας ΕΚΠΑ), Γιώργου Φουντουλάκη (Παραολυμπιονίκη ΑΜΕΑ) καθώς και, κατά πλειοψηφία, η υποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη.

Η Αριστερή Πλατφόρμα διαφώνησε στην υποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας τόνιζαν ότι η διαφωνία δεν είναι προσωπική. Δεν θεωρούν, όμως, έλεγαν, σκόπιμη τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ενός ευρωβουλευτή που εκλέχτηκε στην αμέσως προηγούμενη θητεία με επιλογή του Γ. Παπανδρέου στην ευρωλίστα του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από το τελευταίο πριν από έναν μόλις χρόνο και μετά την πάροδο μιας τετραετίας στην οποία υπήρξαν περίπου τρία τραγικά μνημονιακά χρόνια. Οι εναπομείνασες δύο υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν προσεχώς. Θα υπάρχει υποψηφιότητα από τη μειονότητα.

Ήδη από την προηγούμενη Κυριακή, η Κεντρική Επιτροπή είχε εγκρίνει τους 34 πρώτους υποψήφιους από τους οποίους οι 20 ήταν κομματικοί και οι 14 συνεργαζόμενοι.

Ανάμεσα στους κομματικούς ο νυν ευρωβουλευτής Ν. Χουντής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Παπαδημούλης και η βουλευτής Σ. Σακοράφα, ενώ στους συνεργαζόμενους είναι η συνδικαλίστρια Κ. Κούνεβα, η απολυμένη καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών Δ. Μανώλη, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, η απολυμένη από την ΕΡΤ Α. Χριστακάκη, οι δημοσιογράφοι Στ. Κούλογλου και Ν. Ξυδάκης, οι συνταγματολόγοι Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Χρυσόγονος κ.ά., ενώ το θέμα με την υποψηφιότητα του Λ. Λαζόπουλου θα το χειριστεί ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας.


Σχολιάστε εδώ