Στρώνουν χαλί αδιεξόδου στο Κυπριακό
Τώρα αναδεικνύονται σταδιακά οι τραγικές παραλείψεις του επιτελείου του Προέδρου Αναστασιάδη στη διαμόρφωση και αποδοχή τελικά του Κοινού Ανακοινωθέντος, καθώς ήδη στην τελευταία συνάντηση των δύο διαπραγματευτών Α. Μαυρογιάννη και Κ. Οζερσάι ο τελευταίος δημοσίως εξέθεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά, δηλώνοντας ότι με την αμφισβήτηση κάποιων εκ των συγκλίσεων (του έγγραφου Ντάουνερ) ουσιαστικά υπονομεύει τη διαδικασία.
Ο κ. Οζερσάι, μάλιστα, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνομιλιών, εάν οι Ελληνοκύπριοι επιμείνουν, όπως είπε, να προβάλουν ενστάσεις σε συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί από το 2008 σε πολλά θέματα. Με προκλητικό τρόπο, μάλιστα, ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εγκλωβίζεται από δεσμεύσεις που αναλαμβάνει λόγω της εσωτερικής πολιτικής σκηνής…
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δημοσίως διαφοροποιηθεί από το έγγραφο συγκλίσεων του Ντάουνερ και παρά το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι ιδιαίτερα ελαστικός σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υπάρχει σημαντική δυσκολία στην αποδοχή των υποτιθεμένων συγκλίσεων που είχε μονομερώς κωδικοποιήσει ο αυστραλός μεσολαβητής.
Ο ίδιος ο Έρογλου παρουσίασε μάλιστα το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τη διαδικασία, λέγοντας ότι δεν «πρέπει να χαθεί χρόνος», γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η φάση των «διερευνητικών συνομιλιών», κατόπιν να υπάρξει υποβολή γραπτών προτάσεων, να ακολουθήσει η φάση του πάρε δώσε και αμέσως μετά μια τετραμερής Σύνοδος για να ορίσει τα δημοψηφίσματα. Αυτό που περιγράφει ο κ. Έρογλου ουσιαστικά προβλέπει ως βάση της διαπραγμάτευσης το έγγραφο 77 σελίδων του Ντάουνερ, των υποτιθέμενων συγκλίσεων, ένα σύντομο πάρε δώσε και μετά εμπλοκή (και εξομοίωση) της Τουρκίας και της Ελλάδας για να οδηγηθούν σε ένα κείμενο που θα μετατραπεί, μέσα από μια νόθα διαδικασία, σε δημοψήφισμα.
Σε μείζον θέμα όμως έχουν αναχθεί τα περίφημα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία ξεκίνησαν ως διεκδίκηση των Ελληνοκυπρίων με αιχμή το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων, ωστόσο τελικά λειτουργούν ως «κατευναστικό παυσίπονο» για την αγωνία των Ελληνοκυπρίων σχετικά με την έκβαση της διαδικασίας.
Το θέμα των Βαρωσίων χρησιμοποιείται ως δέλεαρ για να πειστεί ένα σημαντικό τμήμα του κυπριακού Ελληνισμού να «καταπιεί» μια σειρά παραχωρήσεων στη διαπραγμάτευση, με την υπόσχεση και μόνο ότι δρομολογείται η επιστροφή των Βαρωσίων.
Τα ΜΟΕ τελικά επιστρατεύονται για να εμφανίσουν κινητικότητα και να χαϊδέψουν τα αυτιά όσων ενδιαφέρονται για τις συγκεκριμένες δράσεις, αλλά τελικά καλύπτουν τη στασιμότητα και τα αδιέξοδα στην πραγματική διαπραγμάτευση.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει κάνει σημαία το θέμα των Βαρωσίων, το οποίο όμως αποκαλύπτεται ότι δεν υιοθετείται (τουλάχιστον με τον τρόπο με τον οποίο εμφανίστηκε αρχικά) ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την ΕΕ και πολύ περισσότερο από την ίδια την τουρκική πλευρά.
Επανειλημμένα οι τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού, αλλά σε κάθε συζήτηση, για κάποια έστω βήματα καλής θέλησης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, προβάλλεται αυτομάτως η δικαιολογημένη απαίτηση για ΜΟΕ από τα οποία θα ωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι.
Βεβαίως προκύπτει ένα ακόμη σημαντικό θέμα, αφού η επιστροφή της Αμμοχώστου πρακτικά δεν αποτελεί μέρος της λύσης του Κυπριακού καθώς σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ η περίκλειστη πόλη έπρεπε εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες να έχει ανοίξει για τους νόμιμους κατοίκους της.
Πάντως και ο «υπουργός» Εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, πριν από τις συναντήσεις με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα προς συζήτηση για τα Βαρώσια, καθώς αποτελούν, όπως είπε, μέρος μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.
Εντύπωση προκαλεί ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχθηκε να συνομιλήσει με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη… Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, γνωστό για την ιδιαίτερα φιλική προς την Τουρκία προσέγγισή του τόσο στις ευρωτουρκικές σχέσεις όσο και στο Κυπριακό. Ο Στέφαν Φούλε, που τα τελευταία χρόνια μεθοδεύει συστηματικά την αναβάθμιση των σχέσεων με το ψευδοκράτος, εμφανίσθηκε στην Κύπρο σαν να αγνοούσε πλήρως τη διαφοροποίηση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, και του ψευδοκράτους και με ευθύνη και της κυπριακής πλευράς όλες του οι τοποθετήσεις ήταν σαν να διέγραφε την ιστορία του Κυπριακού και το πραγματικό πρόβλημα της εισβολής και κατοχής.
Με προκλητικό τρόπο ο κ. Φούλε εμφανίσθηκε σε δείπνο επιχειρηματιών και από τις δύο κοινότητες να περιγράφει τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την επανένωση και συγχρόνως συνηγόρησε υπέρ της κατασκευής αγωγού από την Κύπρο προς την Τουρκία… Ο κ. Φούλε επανέλαβε και πάλι το γνωστό στερεότυπο ότι η λύση θα φέρει περισσότερες επενδύσεις και οικονομικά οφέλη στους πολίτες της Κύπρου, σε μια προσπάθεια επιστράτευσης κάθε κινήτρου που θα έπειθε τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους να αποδεχθούν μια λύση…
Ο κ. Φούλε, που «απείλησε» ότι η παρουσία του πλέον θα είναι συχνή, έθεσε ένα ακόμη ζήτημα που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα «εντείνει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προετοιμαστεί για την υλοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου».
Κωνσταντίνος Τσάκαλος