Προς σαρωτικό ανασχηματισμό
Μια κακή επίδοση της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, είναι βέβαιο ότι θα επισπεύσει τα πράγματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί η ανασύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου να συνδυαστεί με μια νέα προγραμματική συμφωνία, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου δεν βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού «προειδοποιούν» ότι ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και σαρωτικός, ήτοι, δεν θα περιοριστεί στην αντικατάσταση δύο-τριών υπουργών, τη μετακίνηση άλλων και την απομάκρυνση περισσότερων υφυπουργών. «Ελάχιστοι πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για την καρέκλα τους», λένε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πολλές από τις μέχρι πρότινος «σταθερές» του ανασχηματισμού δεν υφίστανται πλέον.
Οριστική πρέπει να θεωρείται η αποχώρηση του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος επισημαίνει ότι «έκλεισε τον κύκλο του» στο υπουργείο Οικονομικών και σε πρόσφατη ομιλία του υπέδειξε, εμμέσως, ως διάδοχό του τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου. Το όνομά του συζητείται εντόνως στα κυβερνητικά παρασκήνια, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο κ. Σαμαράς θα του αναθέσει εξ ολοκλήρου το χαρτοφυλάκιο ή θα επιλέξει μια πιο σύνθετη λύση. Κατά καιρούς έχει συζητηθεί το σενάριο ο πρωθυπουργός να αναλάβει (και) το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Παπασταύρου να οριστεί αναπληρωτής του. Ο τελευταίος ήταν «παρών» στην υποδοχή της Άνγκ. Μέρκελ στο αεροδρόμιο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κυβερνητικό αξίωμα. Ενώ είναι γνωστό ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών και κυβερνητικά στελέχη σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια και Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, που πρόσφατα, λόγω… Μπαλτάκου, βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα». Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι μετά τα γνωστά γεγονότα έχει πληγεί η αξιοπιστία τους, έστω κι αν η μομφή προέρχεται από την πλευρά της Χρυσής Αυγής. Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό να αναζητηθεί -τουλάχιστον για τον κ. Δένδια- ένα άλλο χαρτοφυλάκιο. Άλλωστε, όπως λένε πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Δένδιας έχει ζητήσει, εδώ και ένα δίμηνο περίπου, να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Εκτός κυβέρνησης θα μείνει ο Άδ. Γεωργιάδης αφού είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν απογοητευμένοι με τις επιδόσεις του στο υπουργείο Υγείας, καθώς, όπως σημειώνουν, από ένα σημείο και μετά αντί να λύνει προβλήματα, αναλώθηκε σε αέναες αντιπαραθέσεις με όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες ότι την αντικατάστασή του έχει ζητήσει κι ο κ. Βενιζέλος, όχι όμως για τα πεπραγμένα του στο υπουργείο, αλλά προκειμένου να αποκτήσει… κεντρώο προφίλ η κυβέρνηση! Με το ίδιο σκεπτικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει θέσει «βέτο» για την υπουργοποίηση του Μ. Βορίδη ενώ «έχει θέμα» και με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη. «Είναι πολύ δεξιός», λένε από τη Χαρ. Τρικούπη.
Μετά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται αποφασισμένος να αναβαθμίσει πολιτικά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Που σημαίνει ότι προτίθεται στον ανασχηματισμό αφενός να ζητήσει περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια και αφετέρου να προωθήσει σ’ αυτά προβεβλημένα στελέχη του κόμματος. Στη… διαδικασία αυτή είναι πολύ πιθανό να βρεθεί εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης. Δομικού χαρακτήρα ενδεχομένως θα είναι οι αλλαγές στο υπουργείο Ανάπτυξης καθώς στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο Κ. Χατζηδάκης έχει «φορτωθεί» με περισσότερες αρμοδιότητες από όσες μπορεί να αντεπεξέλθει. Έτσι, δεν αποκλείεται να «σπάσει» το υπουργείο, με τον κ. Χατζηδάκη να κρατάει το κομμάτι της ανάπτυξης και κάποιον άλλο να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου και της αγοράς. Τομείς που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ την τελευταία διετία οι επιδόσεις της κυβέρνησης ήταν κάτω από τη βάση!