Ποιος κυβερνά, Σαμαράς ή Βενιζέλος;
«Είμαστε όμηροι του ΠΑΣΟΚ», λένε χαρακτηριστικά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, χωρίς να κρύβουν την έντονη δυσφορία τους. Δεν διστάζουν μάλιστα ν’ αφήσουν αιχμές και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «έχει αφήσει τον Βενιζέλο να αλωνίζει»! «Οι έλληνες πολίτες ψήφισαν για πρωθυπουργό τον Σαμαρά, αλλά τους… κυβερνάει ο Βενιζέλος» και «διοικεί τη χώρα το 5%», είναι μερικά ακόμη σχόλια που ακούγονται στο εσωτερικό της ΝΔ.
Αποκορύφωμα όλων αυτών υπήρξε η φωτογραφική τροπολογία που ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας με την οποία ξεπεράστηκε το κώλυμα που είχε ο Γ. Μπουτάρης να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Κι αυτό με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, ύστερα από απαίτηση του Β. Βενιζέλου και παρά την κατηγορηματική διαφωνία του αρμόδιου υπουργού Γ. Μιχελάκη. Βάσει του υφιστάμενου, μέχρι πρότινος, νόμου όσοι διατελούσαν πρόεδροι, διοικητές κ.λπ. Δημοτικών Επιχειρήσεων, Οργανισμών κ.ά. πρέπει να έχουν παραιτηθεί 18 μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο κ. Μπουτάρης δεν είχε συμπληρώσει το όριο αυτό με συνέπεια να μην μπορεί να είναι υποψήφιος. Αρχικά η ΝΔ εμφανίσθηκε να διαφωνεί με την ψήφιση ειδικής (φωτογραφικής) τροπολογίας, εξ ου και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης αντέδρασε στη σχετική πρόταση του αναπληρωτή του Λ. Γρηγοράκου. Προς στιγμήν απειλήθηκε μίνι κυβερνητική κρίση αφού το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν αποφασισμένο να καταψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο. Αλλά δεν αρκέστηκε εκεί. Παρενέβη προσωπικά ο Β. Βενιζέλος, ο οποίος πήγε άρον άρον στη Βουλή και επέβαλε στον κ. Μιχελάκη την τροπολογία. Λέγεται μάλιστα ότι η συνομιλία στους διαδρόμους έγινε σε έντονο ύφος. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τη… συνήθη «αλαζονική συμπεριφορά» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε στη διαφωνία του, αλλά ύστερα από επικοινωνία με το πρωθυπουργικό γραφείο δόθηκε το «πράσινο φως» για να ψηφιστεί η τροπολογία, ενώ ο κ. Μιχελάκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχελάκης ενημέρωσε το Μαξίμου ότι διαφωνεί, η απάντηση όμως ήταν ότι η τροπολογία πρέπει να περάσει. Κατόπιν αυτού ο υπουργός Εσωτερικών άφησε τον Γρηγοράκο να υπερασπιστεί την τροπολογία.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία αρκετών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και την οργή των τοπικών στελεχών του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με τον σημερινό δήμαρχο. «Είχαμε την ευκαιρία να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τον Μπουτάρη και πήγαμε και βγάλαμε από μόνοι μας τα μάτια μας», τονίζουν. Ενοχλημένοι με το γεγονός είναι τόσο ο υποψήφιος δήμαρχος Στ. Καλαφάτης, όσο και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Ιωαννίδης, αλλά για ευνόητους λόγους απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να υποκύψει στις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει τις υποψηφιότητες τόσο του κ. Καλαφάτη όσο και -κυρίως- του κ. Ιωαννίδη καθώς υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες οι ψηφοφόροι της ΝΔ να απόσχουν από τις εκλογές. Με αφορμή την περίπτωση Μπουτάρη γαλάζιοι βουλευτές στους διαδρόμους της Βουλής έλεγαν με αρκετή δόση πικρίας (αλλά και αγανάκτησης…) ότι «την επόμενη φορά που θα θέλουμε να περάσουμε ένα θέμα δεν θα πάμε στο Μαξίμου, αλλά στη Χαρ. Τρικούπη». Υπερβολικό; Ναι, αλλά αντανακλά το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προσεγγίζουν πιο… ρεαλιστικά το όλο ζήτημα: «Για να συνεχίσει να υφίσταται η κυβέρνηση χρειάζεται να έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, οπότε ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει τα χατίρια του Βενιζέλου», υπογραμμίζουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη ήρθε λίγα 24ωρα μετά την… πρωθυπουργική εμφάνιση του κ. Βενιζέλου στη Βουλή στο πλαίσιο της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Απόντος του κ. Σαμαρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε γραμμή στους αρμόδιους υπουργούς για το πώς πρέπει να χειριστούν το θέμα. Ενώ η έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και, ως λέγεται, η προσωπική παρέμβαση του κ. Βενιζέλου μέτρησαν αποφασιστικά στην απόφαση του πρωθυπουργού να αφήσει εκτός ευρωψηφοδελτίου τον Φ. Κρανιδιώτη. Αν και στην περίπτωσή του οι αντιδράσεις ήταν… υπερκομματικές.