Νέο Μνημόνιο μετά τις εκλογές!

Συγκεκριμένα, στο γερμανικό Κοινοβούλιο, και προφανώς για να καθησυχαστούν οι όποιες εσωτερικές αντιδράσεις, παρουσιάστηκε μέρος της έκθεσης της Κομισιόν η οποία εμπεριέχει τις νέες δεσμεύσεις της χώρας στους δανειστές, που θα υλοποιηθούν αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ ευθαρσώς αναφέρεται ότι το περιβόητο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η ελληνική Βουλή πριν από δύο εβδομάδες είναι Μνημόνιο με «ουρά». Δηλαδή, θα συμπληρωθεί με νέες συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναφέρονται στην έκθεση και αφορούν νέες παρεμβάσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δρομολογεί νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για το 2015.

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται επίσης η ανησυχία της Κομισιόν για τις επερχόμενες διπλές εκλογές (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) και «ποιες επιπτώσεις αυτές θα έχουν στην πορεία των μεταρρυθμίσεων»!

Συγκεκριμένα, στην έκθεση η Κομισιόν αναγνωρίζει τη «μεταρρυθμιστική πρόοδο» της Ελλάδας και ασκεί, όπως υπογραμμίζεται, συγκρατημένη κριτική, καθώς το κυρίαρχο σε αυτή τη συγκυρία είναι «η πολιτική σταθερότητα που δεν πρέπει να διαταραχθεί εν όψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών». Ωστόσο υπογραμμίζει: «Μετά τις εκλογές (η ”τρόικα”) περιμένει έντονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, πρώτα απ’ όλα στην αγορά εργασίας, στις δομικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις». Με άλλα λόγια, μέσω του Γερμανικού Κοινοβουλίου, η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη συμφωνία για την υλοποίηση και νέων μέτρων μέσω νέου Μνημονίου!

Νέες παρεμβάσεις τον Ιούλιο

Επίσης, στην έκθεση καταγράφεται εμφανώς η πίεση για επίσπευση των νέων μνημονιακών παρεμβάσεων, καθώς υπογραμμίζεται ότι «η ”τρόικα” μπορεί να αναλάβει την επόμενη αποστολή ελέγχου της ήδη από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2014»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σελίδα 5 της έκθεσης αναφέρεται: «Παρόλο που μέχρι το κλείσιμο αυτής της έκθεσης δεν υπήρχε η έκθεση ελέγχου (της Κομισιόν), υπάρχουν άτυπες πληροφορίες ότι η Κομισιόν επιβεβαιώνει καλή πρόοδο της Ελλάδας στην εκτέλεση του προγράμματος, ωστόσο σε ορισμένους τομείς (η Κομισιόν) προειδοποιεί για ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών». Χαρακτηριστικά στη σελίδα 6 αναφέρεται (…) «σε άλλους τομείς, όπως, π.χ., όσον αφορά την αγορά εργασίας, έχουν να επιδειχτούν μόνο πενιχρά αποτελέσματα. Δεδομένων των επερχόμενων εκλογών η “τρόικα” δεν έθεσε κατʼ αρχάς κανένα επιπλέον αίτημα, ωστόσο θα θέσει το θέμα αυτό στο επίκεντρο πιθανόν μετά τις εκλογές…». Η Κομισιόν επισημαίνει ότι παραμένει ασαφές το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα. «Άτυπα ακούγεται, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό το θέμα (των απολύσεων στο Δημόσιο) δείχνει αυξανόμενη διάθεση συμβιβασμού. Προς το παρόν γίνονται σκέψεις με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω απολύσεις το πρώτο τετράμηνο του 2015».

Το τίμημα της εξόδου…

Όπως είχε παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα το «ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή, η κυβέρνηση επιχείρησε πριν από δύο εβδομάδες την εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ακόμα και των βουλευτών της ΝΔ, «βαφτίζοντας» πολυνομοσχέδιο το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που τώρα η Κομισιόν μέσω της έκθεσής της επιβεβαιώνει ότι είναι νέο Μνημόνιο που θα εφαρμοστεί «σε δόσεις» έως το τέλος του 2014. Με άλλα λόγια, βαρύ τίμημα, με νέα επώδυνα μέτρα αλλά και άμεσο κόστος για τον λαό, ανέλαβε να πληρώσει στους δανειστές η κυβέρνηση για να της επιτρέψουν τη συμβολική προεκλογική «έξοδο στις αγορές».

Βασικά στοιχεία των νέων παρεμβάσεων, πέραν αυτών που ο υπουργός Εργασίας παρουσίαζε ως επιτυχία στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με «non paper», γιατί «η κυβέρνηση τα απέφυγε για φέτος ή τα μετέθεσε σε συζήτηση για το φθινόπωρο», είναι η πλήρης ανατροπή του εργατικού δικαίου, η περαιτέρω μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%, νέα «δώρα» στους εργοδότες για αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος με περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ποσοστιαία μείωση ακόμα και των συντάξεων αναπηρίας!


Σχολιάστε εδώ