Με άδεια χέρια ήρθε η Μέρκελ

Κάνοντας έτσι ακόμη πιο σαφείς τους λόγους της ολιγόωρης επίσκεψής της στην Αθήνα: Τη στήριξη της κυβέρνησης εν όψει ευρωεκλογών. Η γερμανίδα καγκελάριος, εν είδει επιθεωρητή, απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την ως τώρα πορεία της, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει την ορθότητα της πολιτικής -της μονόπλευρης λιτότητας- που έχει επιβάλλει στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες της Νοτίου Ευρώπης.

Εξέφρασε την… κατανόησή της για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά ζήτησε να μην γκρινιάζουν διότι η πολιτική που ακολουθείται ήταν και είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση. Ταυτόχρονα, δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος βοήθειας. Που φυσικά θα συνοδεύεται από ένα νέο Μνημόνιο και νέα επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό.

Σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά, που διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί νέα βοήθεια, η κ. Μέρκελ απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια, μεταθέτοντας τις σχετικές αποφάσεις αργότερα μέσα στο 2014. Πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα κριθεί αργότερα και ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως του προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση και απέκλεισε κάθε σκέψη για «κούρεμα». Προχθές εξάλλου, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί νέα βοήθεια, αντίθετα άφησε το θέμα ανοιχτό για την προσεχή διετία. Δεν πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο ότι γερμανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, λέγοντας ότι η δυνατότητα της χώρας μας να βρει χρήματα από τις αγορές θα κριθεί σε βάθος χρόνου και όχι από μία και μόνο προσπάθεια, όσο επιτυχής κι αν είναι. Για το μείζον ζήτημα του δημοσίου χρέους η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι θα εξετασθεί προς το τέλος του φθινοπώρου, προς μεγάλη απογοήτευση του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών που επιθυμούσαν διακαώς το θέμα να συζητηθεί -και ει δυνατόν να κλείσει- μέσα στο καλοκαίρι.

Απέφυγε μάλιστα να αποσαφηνίσει σε ποια βάση θα γίνουν οι συζητήσεις και προς ποια κατεύθυνση θα είναι οι ρυθμίσεις που θα αποφασισθούν. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά η γερμανίδα καγκελάριος συνέδεσε τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος με την τραπεζική ενοποίηση. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς εμφανίσθηκε δύο σκάλες πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας και της χώρας γενικότερα, αλλά δεν άφησε περιθώρια για… ψευδαισθήσεις: «Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν». Δικαιώνοντας σ’ έναν μεγάλο βαθμό τη σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράμμισε ότι στη συνάντησή τους, Σαμαράς και Μέρκελ, «επιβεβαίωσαν την πλήρη συμφωνία των δύο πλευρών στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας και Μνημονίων».

Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης (Σαμαρά-Βενιζέλου-Μέρκελ) συζητήθηκε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου και συμφωνήθηκε (;) η συζήτηση να συνεχισθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Πότε θα ξεκινήσει ουσιαστικά, με ποιο χρονοδιάγραμμα και πάνω σε ποια βάση παραμένει αδιευκρίνιστο, ενώ από πολλές πλευρές εκφράζονται αμφιβολίες στο κατά πόσο ο διάλογος αυτός θα αποδώσει καρπούς για τη χώρα μας. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα και με διάφορους τρόπους το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα και πως το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι μόνο ηθικό για τις «θηριωδίες» που διέπραξαν οι ναζί την περίοδο της Κατοχής.


Σχολιάστε εδώ