Μετασεισμικές δονήσεις σε προεκλογικούς ρυθμούς!

Από τη δεύτερη θέση στο ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων, η Κεφαλονιά, στο ξεκίνημα της δημοτικής περιόδου την 1/1/2011, βρίσκεται σήμερα στην τελευταία! Ενώ η αποδυνάμωση του ΤΕΙ με το κλείσιμο δύο τμημάτων στην Κεφαλονιά και την απώλεια χιλιάδων σπουδαστών, μαζί με την αποψίλωση του νησιού από υπηρεσίες, έχουν οδηγήσει την τοπική κοινωνία αρκετές δεκαετίες πίσω.

Οι σεισμοί σε αυτό το δυσμενές σκηνικό ήλθαν σαν «κερασάκι στην τούρτα» της αναπτυξιακής εγκατάλειψης.

Τα προβλήματα τρεις (σχεδόν) μήνες μετά αντιμετωπίζονται μόνο… επικοινωνιακά, λόγω των επικείμενων εκλογών.

Καμία διεκδίκηση, καμία πρόταση έστω, από τους τοπικούς αρμόδιους που τυγχάνει να είναι και πάλι υποψήφιοι, ενώ αντίθετα ενεργούν για την εγκατάλειψη της Κεφαλονιάς με την ανοχή τους.

Στην πρόταση για ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης της Κεφαλονιάς, με πρόταση συγκεκριμένη για την χρηματοδότησή του, η απάντηση των θεσμικών αρμοδίων και υποψηφίων είναι… η εκκωφαντική σιωπή.

Το οδικό δίκτυο και τα λιμάνια, οι υποδομές για την ποιότητα ζωής (υδρεύσεις – αποχετεύσεις, πολιτιστικός – μνημειακός πλούτος, σχολεία, υγεία – πρόνοια, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, εργατικές κατοικίες κ.λπ.), η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση αντιμετωπίζονται ευκαιριακά και με υποσχέσεις. Η πρόταση για ένα αποτελεσματικό σχέδιο διοίκησης στην Παλική ξεπερνιέται με αντικαλλικρατικές κορώνες, την ίδια ώρα που το ζήτημα απαιτεί λύση από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

Η παρελθοντολογία και η παιδαριώδης προβοκατολογία (του τύπου «πες μας τι θα κάνεις αν ο επιχειρηματίας αδελφός σου επανέλθει σε μια προ δεκαετίας πρότασή του που μας έθιγε»!) προωθούνται ως αντιπερισπασμός στην αποδεδειγμένη ανεπάρκεια και ανικανότητα. Σε αυτό το δυσμενές τοπίο οι επικείμενες δημοτικές εκλογές δημιουργούν αισιοδοξία.

Η συγκυρία ότι γίνονται μέσα στη μετασεισμική περίοδο με ανοιχτές τις πληγές από τους σεισμούς, δημιουργεί την ελπίδα ότι οι πολίτες θα επιλέξουν τους ικανούς και όχι τους ανίκανους, τους επαρκείς και όχι τους ανεπαρκείς, τους αποτελεσματικούς και όχι τους αναποτελεσματικούς, τους δημιουργικούς και όχι τους θεσιθήρες.

* Δήμαρχος Αργοστολίου από το 1995 έως το 2006 και σήμερα περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων


Σχολιάστε εδώ