Κεντροδεξιοί εναντίον ακροδεξιών

Επιπλέον, η τακτική των αποκλεισμών που ακολούθησε έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του, αφότου ανέλαβε την ηγεσία, οδήγησε τους περισσότερους εξ αυτών στο περιθώριο. Κορυφαία στελέχη που μέχρι πρότινος διατύπωναν τις διαφωνίες τους συγκαλυμμένα και σε ιδιωτικές συνομιλίες, τώρα πλέον μιλούν ανοιχτά για αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας και την επικράτηση ακροδεξιών στοιχείων. Αφορμή στάθηκε η πολύκροτη υπόθεση Μπαλτάκου και οι «μυστικές επαφές» του με τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Ο τελευταίος παραιτήθηκε και αποδοκιμάσθηκε πολιτικά, ωστόσο το «στίγμα» έμεινε, όπως έμειναν και οι υποψίες για το κατά πόσο ευσταθεί ο ισχυρισμός του πρώην γραμματέα ότι ενεργούσε εν αγνοία του πρωθυπουργού.

Έντονα ενοχλημένος με τα πρόσφατα γεγονότα είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, απέφυγε όμως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο διότι υπάρχει το ζήτημα των εκλογών. Σοβαρές ενστάσεις έχει και ο Δ. Αβραμόπουλος για τη μετακίνηση της ΝΔ σε δεξιότερες θέσεις και πολιτικές, αλλά, όπως συνηθίζει, περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να τοποθετηθεί δημόσια, αφού εκ φύσεως δεν είναι υπέρ των «ανοιχτών συγκρούσεων». Αντίθετα, η Ντ. Μπακογιάννη δεν φείσθηκε λόγων και τόνισε ότι «η ΝΔ είναι φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη με σημαντική ιστορία, που ουδέποτε παρασύρθηκε από ακροδεξιές λογικές και δεν αποτέλεσε συνομιλητή φασιστοειδών». Επανήλθε μάλιστα λίγες ημέρες αργότερα λέγοντας ότι «στη ΝΔ δεν χωράνε φασιστοειδή»! Σημειώνεται ότι η κ. Μπακογιάννη είχε ταχθεί εμμέσως και κατά της υποψηφιότητας του Φ. Κρανιδιώτη, τασσόμενη υπέρ ενός ψηφοδελτίου που θα εκφράζει τη σύγχρονη Κεντροδεξιά.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στην παρέμβαση του νεαρού Κ. Καραμανλή (γιου του Αχ. Καραμανλή), ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση… παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «ακροδεξιά στοιχεία» σήμερα στη ΝΔ. «Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων», σημείωσε, «ευτυχώς όχι η πλειοψηφία, που δεν έχει καμιά σχέση με τη μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα λεγόμενά του αντανακλούν το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί (και) στα παλαιά καραμανλικά στελέχη, τα οποία πάντως είχαν πρωτοστατήσει το 2009 στην εκλογή του κ. Σαμαρά στην αρχηγία της ΝΔ προκειμένου η παράταξη να μην… πέσει στα «χέρια του Μητσοτάκη»!

Το ζήτημα του ιδεολογικού προσανατολισμού της κυβέρνησης, άρα και της ΝΔ, θα επανέλθει αμέσως μετά τις εκλογές, όπου ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί πιέσεις να μετατοπισθεί προς τον χώρο του κέντρου ούτως ώστε να διευρύνει το ακροατήριό του. Η προσπάθεια δεν θα είναι καθόλου εύκολη καθώς τον συγκεκριμένο χώρο, που μέχρι πρότινος παρέμενε «ακάλυπτος», τείνει να τον «καταλάβει» ο νεότευκτος πολιτικός σχηματισμός του Στ. Θεοδωράκη (Ποτάμι). Βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία της η παράταξη είναι η… επιστροφή στις ρίζες. Να ξαναγίνει η φιλελεύθερη παράταξη με αναφορές στο Κέντρο, όπως ακριβώς ήταν την περίοδο του νεότερου Κ. Καραμανλή, μετά το 2000. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα «υποκύψει» εύκολα στις πιέσεις όσων ζητούν να στρίψει προς το Κέντρο, παρά μόνο αν αναγκαστεί από τις εξελίξεις. Δηλαδή, ύστερα από μια αποτυχία στις εκλογές του Μαΐου…

Πιέσεις αναμένεται να δεχτεί ο κ. Σαμαράς και από τον κυβερνητικό εταίρο του Β. Βενιζέλο καθώς οι επιλογές και η πολιτική πρακτική του προκαλούν τριβές και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του οποίου δεν επιθυμούν να ταυτιστούν με αποφάσεις και μέτρα που διαπνέονται από το τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, ο Β. Βενιζέλος μίλησε ευθέως για «ακροδεξιούς θύλακες» στην κυβέρνηση που πρέπει να… ξεριζωθούν, ζήτημα στο οποίο θα επιμείνει και μετά τις εκλογές. Άλλωστε ήταν η παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που μέτρησε στην απόφαση του κ. Σαμαρά να κρατήσει εκτός ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ τον Φ. Κρανιδιώτη.


Σχολιάστε εδώ