Εκρηκτική έξοδος…

Η χώρα μας άντλησε 3 δισ. (προσφέρθηκαν πάνω από 20 δισ.) με επιτόκιο 4,75%. Για «βήμα εξόδου» από τα Μνημόνια μιλάει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και των θυσιών του ελληνικού λαού. Υπογράμμισε όμως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανύσει η χώρα, ενώ ο Β. Βενιζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μπορούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος». Παράλληλα επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι… λυπούνται για την έξοδο στις αγορές και «ζουν πολιτικά ως παράσιτα του Μνημονίου». Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την έξοδο στις αγορές ως «επικοινωνιακή προεκλογική φούσκα», υποστήριξε ότι «όχι μόνον δεν βγαίνουμε στο ξέφωτο, αντίθετα παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη παγίδα του χρέους». Επισήμανε ακόμη ότι με την έξοδο στις αγορές αποδυναμώνουμε από μόνοι μας το επιχείρημα της διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Να μην παρασύρεται ο λαός από τους πανηγυρισμούς διότι όλα αυτά θα πατήσουν πάνω σε αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, υπογράμμισε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Για βεβιασμένη κίνηση που εξυπηρετεί εκλογικές σκοπιμότητες μιλάει η ΔΗΜΑΡ.

Έχουμε δρόμο ακόμη…

Θετικά υποδέχθηκαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, δεν έλειψαν ωστόσο οι προειδοποιήσεις ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί οριστικά. Για «πολύ καλό νέο» κι ενθαρρυντικά σημάδια για τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη έκανε λόγο η Κομισιόν, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν χαρακτήρισε το γεγονός «σημαντικό σταθμό» για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Η πορεία δεν έχει τελειώσει. Ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος», επισήμανε ο Χ. Αλμούνια, ενώ το Βερολίνο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει εν μία νυκτί στις αγορές, θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες. Η ολιγόωρη, αλλά σημαντική, επίσκεψη της Άνγ. Μέρκελ στην Αθήνα, την επομένη της εξόδου στις αγορές ήρθε να ενισχύσει περαιτέρω το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία. Η σαφής στήριξη προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Αντ. Σαμαρά από τη γερμανίδα καγκελάριο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μίλησαν για ανάμιξη στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ εξελίχθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αλλά και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από κόμματα, φορείς και οργανώσεις.

Κατακραυγή

Γενική κατακραυγή προκάλεσε η έκρηξη παγιδευμένου Ι.Χ. την Πέμπτη το πρωί στο κέντρο της Αθήνας -έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. «Στόχος των δραστών είναι να αλλάξουν την ατζέντα, δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να πετύχουν τον στόχο τους», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «μοναδικός στόχος είναι η δημιουργία κλίματος γενικευμένου φόβου στη χώρα». Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής στρέφονται προς την πλευρά του Επαναστατικού Αγώνα και του Ν. Μαζιώτη, αλλά και του Χρ. Ξηρού. Η βομβιστική ενέργεια, την παραμονή της επίσκεψης της Ανγκ. Μέρκελ στην Αθήνα, προκάλεσε γενικότερη αίσθηση και τις έντονες ανησυχίες της κυβέρνησης. Πέραν των άλλων και επειδή συνέβη στο κέντρο της Αθήνας, επανέφερε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας στην πιο καλά φρουρούμενη περιοχή.

Κατόπιν εορτής…

Ύφεση, λόγω των σημαντικών εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας, παρατηρείται στην υπόθεση Μπαλτάκου, παρά τις προσπάθειες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κρατήσουν ανοιχτό το ζήτημα. Στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια για το επίμαχο βίντεο με τον Ηλία Κασιδιάρη ο πρώην γραμματέας είπε ότι δεν γνώριζε ότι κατέγραφε τη συνομιλία του. Στους δημοσιογράφους υπεραμύνθηκε των όσων είπε στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ότι το έκανε για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κι επανέλαβε ότι ενεργούσε εν αγνοία του πρωθυπουργού. Υπό το βάρος των απειλών στελεχών της Οργάνωσης για τη δημοσιοποίηση νέων βίντεο η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή να κινείται η αυτόφωρη διαδικασία σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον ακόμη κι αν πρόκειται για βουλευτές. Η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί -εκτός απροόπτου- μετά τις διακοπές του Πάσχα. Ο Αλ. Τσίπρας πάντως κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ως «ηθικό αυτουργό συνωμοσίας σε βάρος της δημοκρατίας», ενώ τον αποκάλεσε και «κοινοβουλευτικό δραπέτη». Ο Ηλίας Κασιδιάρης θέλει να καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για τους Ν. Δένδια – Χαρ. Αθανασίου, αλλά δεν αρκούν οι υπογραφές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και ζητεί στήριξη από άλλα κόμματα.

«Ποδοσφαιροποίηση»

Νέα δεδομένα στις εκλογές για τον Δήμο Πειραιά δημιουργεί η υποψηφιότητα του Γ. Μώραλη με την… ευγενική χορηγία του Β. Μαρινάκη (θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος) και την υποστήριξη της πλευράς Κόκκαλη. Ο κ. Μώραλης έκανε λόγο για υπερκομματική υποψηφιότητα, αλλά είναι προφανές ότι θα στηριχθεί στη μάζα των οπαδών του Ολυμπιακού. Ο Β. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί διότι οι οπαδοί της ομάδας ψηφίζουν διάφορα κόμματα, αλλά βλέπει τον συνδυασμό του να «αποψιλώνεται» καθώς σύμβουλοί του προσχωρούν στο αντίπαλο στρατόπεδο. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που βλέπει ότι μπορεί να χαθεί ο Πειραιάς, ο μόνος μεγάλος δήμος που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2010. Για «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Σχολιάστε εδώ