Από λύκος έγινε αρνάκι…

Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι λόγοι που ξαφνικά ο «λύκος», όπως εμφανιζόταν μέχρι τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, έγινε «αρνάκι» που υποσιτίζει και τη λύση, υποστηρίζει και το Κοινό Ανακοινωθέν του Ν. Αναστασιάδη και Ν. Έρογλου. Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα πήγε για πρώτη φορά και στα Κατεχόμενα για να συμμετάσχει στις γνωστές εκδηλώσεις για την «αποκατάσταση εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο κοινοτήτων κ.ά. Κάποιοι δύσπιστοι είπαν ότι σε αυτή τη μεταστροφή του Αρχιεπισκόπου έπαιξε ρόλο και η συμβολή της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο ξεμπλοκάρισμα επιχειρηματικών project που είχε αποφασίσει να σπρώξει ο Αρχιεπίσκοπος. Καθώς η Εκκλησία της Κύπρου είναι ο πιο ισχυρός οικονομικά παράγοντας στην Κύπρο, η βοήθεια της κυβέρνησης εκτιμάται ιδιαίτερα.

Τόσο η Αρχιεπισκοπή όσο και ο κ. Αναστασιάδης και η σύζυγός του απέρριψαν μετά βδελυγμίας τα δημοσιεύματα που επέκριναν την αγοραπωλησία.
Συμπτωματικά το οικόπεδο 1.700 τετραγωνικών μέτρων στη Λεμεσό και αξίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, 800.000 ευρώ συνορεύει με το κτήμα στο οποίο είναι κτισμένο το σπίτι του κ. Αναστασιάδη. Το συμβόλαιο που υπεγράφη μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και της πρώτης κυρίας της Κύπρου αναφέρει ως τιμή πώλησης τις 500.000 ευρώ, εκ των οποίων τώρα θα δοθεί μια προκαταβολή 200.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί σε 75 δόσεις των 4.000 ευρώ! (περισσότερο στη σελ. 21)

Πάντως, μία με το οικόπεδο, μία με την υπόθεση της εξαγωγής καταθέσεων εκτός Κύπρου λίγο πριν το «κούρεμα», το περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν αρκεί να είσαι έντιμος και διαφανής, αλλά να το δείχνεις κιόλας.

****

— Ένας φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου, ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ και πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ πρωτοστατεί στις ΗΠΑ για την επαναφορά του ψηφίσματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς το 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από το έγκλημα εις βάρος του αρμενικού έθνους.

— Ήδη η Τουρκία αντιδρά σφοδρότατα και ο κ. Νταβούτογλου επικοινώνησε ήδη με τον αμερικανό ομόλογό του, ενώ με διάβημα απαιτεί να παρέμβει η αμερικανική κυβέρνηση και να φρενάρει τη διαδικασία, όπως είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια.

Ας ελπίσουμε ότι η ομογένεια δεν θα γίνει αποδέκτης συστάσεων από την Αθήνα, όπως είχε συμβεί και στο προηγούμενο ψήφισμα, προκειμένου να μην υποστηριχθεί η προσπάθεια των αμερικανών γερουσιαστών για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και τη συμφιλίωση της Τουρκίας με το ένοχο παρελθόν της…

— Από εκεί που δεν το περίμενε, παραλίγο να μπλεχτεί η Ελλάδα και ο έλληνας πρέσβης στην Τεχεράνη Νίκος Γαριλίδης. Ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που καταδίκαζε το Ιράν για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, έγινε είδηση στο Ιράν από τους ακραίους κύκλους των μουλάδων και έτσι κλήθηκε στο ιρανικό ΥΠΕΞ για τα τυπικά διαβήματα ο πρέσβης μας Ν. Γαριλίδης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής προεδρίας.

Έλα όμως που οι διάφοροι φανατικοί θεώρησαν ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη και οφείλει να δεχθεί και τις δικές τους διαμαρτυρίες… Έτσι, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές μαζεύτηκαν μπροστά από την ελληνική πρεσβεία όπου διαμαρτυρήθηκαν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον έλληνα πρέσβη, καθώς φυσικά η χώρα μας δεν είχε σχέση με το συγκεκριμένο ψήφισμα.

— Στην Κύπρο έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια αδιεξόδου στις συνομιλίες, επιβεβαιώνοντας τους «απαισιόδοξους» που ήδη δηλώνουν, όπως ο Ν. Παπαδόπουλος αλλά και ο Γ. Ομήρου, ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα και του βεβιασμένου Κοινού Ανακοινωθέντος που έσπευσε να αποδεχθεί ο Ν. Αναστασιάδης.

Το πιο τραγικό είναι όμως να ακούς τους Τουρκοκύπριους να προβάλλουν σε κάθε φόρουμ τις θέσεις τους, να προωθούν τη διχοτομική πολιτική της αναβάθμισης του ψευδοκράτους και να βελτιώνουν τη διαπραγματευτική θέση τους.

Και να έχεις μέσα σε όλα αυτά τον Ν. Έρογλου να προσβάλλει με κακόγουστο χιούμορ τον Πρόεδρο της Κύπρου, λέγοντας ότι τον προσκάλεσε να παρακολουθήσουν μαζί μια ροκ συναυλία βρετανικού συγκροτήματος, επειδή ακριβώς η Λευκωσία έχει προβεί σε διαβήματα για να μη μεταβεί στα Κατεχόμενα το συγκρότημα.

— Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν την Κύπρο δύο σημαντικοί ξένοι αξιωματούχοι: Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ρούμπιν και ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε.

Ο μεν πρώτος εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να στηρίξει και να διευκολύνει τις συνομιλίες για τη λύση (έχοντας στο μυαλό και το φυσικό αέριο), ενώ απέφυγε, δημοσίως τουλάχιστον, να κάνει μνεία στην υπόθεση της επιστροφής της Αμμοχώστου, για την οποία στη Λευκωσία καλλιεργήθηκε η προσδοκία ότι οι Αμερικανοί έχουν πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση.

— Η απογοήτευση όμως ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαίο αξιωματούχο, καθώς η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, κι όμως ο κ. Φούλε ομίλησε στην Κύπρο σαν να μην υπάρχει κατοχή, να μην υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου με την ύπαρξη του ψευδοκράτους και σχεδόν εξομοίωσε την Κυπριακή Δημοκρατία με τους Τουρκοκύπριους.

Το μόνο που γνώριζε ο κ. Φούλε να πει είναι τα οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν εάν λυθεί το Κυπριακό και η συνηγορία του υπέρ του αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Τουρκία.

Ήταν τραγική η προηγουμένη εβδομάδα, καθώς ουσιαστικά σηματοδότησε μια προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα για αθώωση του κατοχικού καθεστώτος και εξωραϊσμό της εικόνας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων…

— Δημοσιεύτηκαν και τα προεδρικά διατάγματα για τη συνταξιοδότηση, λόγω 35ετίας, των πρέσβεων Χρήστου Κοντοβουνήσιου και Βασίλειου Καραντώνη. Όσο για την προηγούμενη Κυριακή, ο δαίμων των… Windows XP έβαλε το χέρι του και αλλοίωσε το όνομα του Σταύρου Λυκίδη.

— Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών σήμερα στα Σκόπια και το συμπέρασμα τελικά είναι ότι ο κ. Γκρούεφσκι έχει αναδειχθεί σε μετρ των εκλογικών υπολογισμών. Έτσι, στην προεκλογική εκστρατεία των υποψήφιων προέδρων της χώρας ο νυν πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος (και εκλεκτός του Γκρούεφσκι) Γκιόργκι Ιβάνοφ, από τους πλέον ακραίους στο θέμα της ονομασίας και θεωρητικός του μυθεύματος περί ιστορικής συνέχειας των σημερινών Σλάβων από τους Μακεδόνες του Μ. Αλεξάνδρου, έχει παρασύρει όλο το πολιτικό σκηνικό σε ακραίες θέσεις σε σχέση με το όνομα.

Έτσι και ο βασικός υποψήφιος από το κόμμα της αντιπολίτευσης Στέβο Πενταρόφσκι εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός εναντίον της Ελλάδας, ζητώντας να μη γίνει καμιά παραχώρηση στο θέμα της ταυτότητας και της αλλαγής του Συντάγματος, ενώ υποστήριξε τη λύση της διπλής ονομασίας με την υιοθέτηση δηλαδή μιας νέας ονομασίας μόνο στις σχέσεις με την Ελλάδα και τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Σε αυτό το κλίμα και ενώ ο κ. Ιβάνοφ, όπως όλα δείχνουν, θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του, ο κ. Γκρούεφσκι μάλλον θα έχει εύκολη δουλειά να κάνει στις 27 Απριλίου οπότε και έχει προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές…


Σχολιάστε εδώ