ΑΝ ΧΑΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ, θα υπάρξει κίνδυνος για όλον τον Ελληνισμό!
Στη συζήτηση που είχαμε μαζί του δεν έκρυψε την ανησυχία του για τους κινδύνους σε «όλη την περίμετρο του Ελληνισμού» τους οποίους περικλείει η… λύση που προωθείται με τη συναίνεση του Προέδρου της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν υπερασπιστής και του προηγούμενου Σχεδίου Ανάν, που το απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία ο κυπριακός λαός, τονίζοντας ότι «είναι η ώρα της επαγρύπνησης, είναι η ώρα της αγωνιστικής ενότητας του συνόλου του Ελληνισμού, κυπριακού και μητροπολιτικού, για να μην υπάρξει κατολίσθηση, η οποία θα είναι καταστροφική για το σύνολο του έθνους».
Έχοντας πληροφορίες ότι η στάση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη και ότι τα συχνά πάρε – δώσε με τον τουρκοκύπριο μουφτή έχουν προκαλέσει πολλά ερωτήματα, ρωτήσαμε τον κ. Ομήρου αν η Εκκλησία αντιστέκεται. Και η απάντησή του: «Πιστεύω ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ανακοπτικό τείχος στα όποια σχέδια για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» ενίσχυσε τις ανησυχίες…
Το πλήρες κείμενο της συζήτησης που είχαμε με τον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου έχει ως εξής:
// Πρόεδρε, πού πάμε με το νέο Σχέδιο Ανάν;
Έχουμε με σαφήνεια εκφράσει τη διαφωνία μας με τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία δυστυχώς περιέχει αμφισημίες, εποικοδομητικές ασάφειες, θα έλεγα καλύτερα μη εποικοδομητικές ασάφειες, οι οποίες οδηγούν στην ικανοποίηση πάγιων τουρκικών απαιτήσεων.
Η κυριαρχία και η ιθαγένεια, που θα έπρεπε να ήταν κατά τρόπο ρητό κατοχυρωμένες ως μοναδικές, με τις αναφορές που γίνονται στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου διχοτομούνται και τριχοτομούνται. Το κατάλοιπο εξουσίας, το οποίο θα έπρεπε να ανήκει κατά αποκλειστικότητα στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, απονέμεται στα λεγόμενα συνιστώντα κρατίδια. Από τα συμφραζόμενα αυτού του κοινού ανακοινωθέντος προκύπτει ότι θα έχουμε όχι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος αλλά παρθενογένεση, αυτό, δηλαδή, που ήταν μονίμως η απαίτηση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.
Έχουμε προειδοποιήσει και τον λαό και την κυβέρνηση ότι στις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει, εάν δεν υπάρξει ισχυρή υπεράσπιση των βασικών αρχών για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, υπάρχει κίνδυνος επαναφοράς ενός σχεδίου που θα είναι πολύ χειρότερο και από το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψε ο κυπριακός λαός με συντριπτική πλειοψηφία το 2004.
Είναι η ώρα της επαγρύπνησης, είναι η ώρα της αγωνιστικής ενότητας του συνόλου του Ελληνισμού, κυπριακού και μητροπολιτικού, για να μην υπάρξει κατολίσθηση, η οποία θα είναι καταστροφική για το σύνολο του έθνους. Γιατί, αν χαθεί η Κύπρος, θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι θα υπάρξουν κίνδυνοι σε όλη την περίμετρο του Ελληνισμού.
// Εάν υπάρξει κατολίσθηση και από την κυβέρνηση, ποια θα είναι η αντίδραση;
Η αντίδραση θα είναι η έκκληση προς τον λαό να υπάρξει αντίσταση, όπως και το 2004 και το 1974. Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να είναι αποτρεπτικός μιας καταστροφικής πορείας είναι ο λαϊκός παράγοντας.
Άρα, λοιπόν, χρειάζεται σωστή ενημέρωση του λαού. Χρειάζεται κινητοποίηση του λαού. Και βεβαίως χρειάζεται να φύγουμε το γρηγορότερο από την οικονομική κρίση, η οποία οδηγεί σε αποπροσανατολισμό του λαού, όπως είναι φυσικό.
Γιατί, όταν υπάρχουν ιδιωτικές ανάγκες, είναι φυσιολογικό να μειώνονται και οι αντιστάσεις. Άρα -αν και δεν θέλω να το πιστέψω- είναι πάρα πολύ πιθανό, χωρίς παραπομπή σε συνωμοσιολογίες, ότι η οικονομική κρίση και στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχει σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλεται έξωθεν για μια απαράδεκτη λύση στα εθνικά μας θέματα.
// Όταν λέτε έξωθεν, ποιους εννοείτε;
Εννοώ τους συνήθεις υπόπτους.
// Η Εκκλησία αντιστέκεται;
Κοιτάξτε, η Εκκλησία έχει ένα χρέος. Ένα χρέος που προκύπτει από τη θυσία ενός εθνομάρτυρα Κυπριανού, από τη στάση που τήρησαν οι εκάστοτε Αρχιεπίσκοποι, περιλαμβανομένου και του ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακάριου.
Και πιστεύω ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ανακοπτικό τείχος απέναντι στις όποιες προσπάθειες, τα όποια σχέδια για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ιστορική ανακοπή της παρουσίας του Ελληνισμού στην Κύπρο.
// Πιστεύετε ότι ο κυπριακός λαός είναι αποφασισμένος για ένα δεύτερο «ΟΧΙ» αν επιμείνουν σε αυτά τα σχέδια;
Παρότι πολλοί επενδύουν αυτήν τη φορά σε μια κατάληξη, σε ένα σχέδιο λύσης, και θεωρούν ότι ο κυπριακός Ελληνισμός θα καμφθεί και θα γονατίσει λόγω της οικονομικής κρίσης, θέλω να πιστεύω ότι εάν η λύση δεν διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο και πάλι ο κυπριακός Ελληνισμός θα απορρίψει αυτό το σχέδιο. Άλλωστε, θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια να πείσουμε τον λαό μας ότι θα πρέπει να υπερασπιστεί την παρουσία του στη γη των πατέρων του.