Αναπνοές με το σταγονόμετρο…

Πρόκειται για το αυτονόητο (δεν είναι καμιά χάρη) για ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και απαιτεί να είναι συνεπείς οι πολίτες στις υποχρεώσεις τους, ώστε κι αυτό να μπορεί να τους προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες που εξασφαλίζουν ένα ανθρώπινο επίπεδο ζωής: Τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που χρωστάει ο ιδιώτης με τον ΦΠΑ που του οφείλεται. Κάτι που αποτελεί τον κανόνα των συναλλαγών. Δεν μπορεί το κράτος, επειδή έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, να είναι μπαταχτσής και τον επιχειρηματία να τον κλείνει στη φυλακή γιατί δεν πλήρωσε τον ΦΠΑ, που θα τον είχε πληρώσει αν του είχε εξοφλήσει τα χρήματα που του χρωστάει.

Μίζερη, τσιγκούνικη, όμως, είναι η ρύθμιση που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς, καθόλου τυχαία τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές, προφανέστατα με την υστερόβουλη σκέψη της απόσπασης κάποιων ψήφων, μπροστά στην ένδεια των ποσοστών του κόμματός του. Θα ισχύσει μόνο για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500.000 ευρώ, που καλύπτει μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων.

Είπε, βέβαια, ο πρωθυπουργός ότι στη συνέχεια η ρύθμιση θα επεκταθεί στις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2.000.000 ευρώ, απέφυγε όμως να διευκρινίσει σε ποιον χρονικό ορίζοντα τοποθετεί αυτήν τη συνέχεια. Στο τέλος του χρόνου; Σε δύο εξάμηνα; Πότε, εν πάση περιπτώσει, ώστε να πιστέψει ο πολίτης ότι δεν πρόκειται για προεκλογική εξαγγελία;

Δεν χωρεί αμφιβολία για το ότι έστω και αυτή η μίζερη ρύθμιση δίνει αναπνοές στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν.

Σε πολύ χειρότερη κατάσταση είναι οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 500.000 ευρώ, που είναι πολλαπλάσιες. Και αν πνιγούν, θα παρασύρουν στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Συν τις απώλειες από ξενοίκιαστα καταστήματα και εργοστάσια, φόρους, δημοτικά τέλη, λογαριασμούς και τη δουλειά που έδιναν σε άλλες επιχειρήσεις για την προμήθεια πρώτων υλών ή από συνέργειες.

Εδώ και τώρα, κύριε πρωθυπουργέ, αυξήστε στα 2.000.000 ευρώ το όριο του τζίρου, ώστε να υπαχθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων και να κερδίσουν παράταση ζωής.

Με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι υπάρχει ο μηχανισμός, που θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει τον Σεπτέμβρη, και δεν θα αποδειχθεί ότι η εξαγγελία ήταν μια φούσκα προεκλογική, που ξεφούσκωσε την επομένη της Κυριακής 25 Μαΐου…


Σχολιάστε εδώ