Αλλάζει το σκηνικό η «κίνηση» Μαρινάκη

Αυτή η διαφορετικότητα κάνει την υποψηφιότητα ουσιαστικά του Μαρινάκη απρόβλεπτη και γι’ αυτό ίσως δεν μπορεί να κριθεί με τα συνήθη δεδομένα των δημοσκοπήσεων όπου οι παράμετροι και οι σταθερές είναι δεδομένες. Ας δούμε, όμως, αυτή καθ’ εαυτή την υποψηφιότητα που στηρίζει η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Κατ’ αρχήν, όπως όλοι λένε στον Πειραιά, η πλήρης κίνηση του Μαρινάκη, ήταν να έμπαινε ο ίδιος επικεφαλής του συνδυασμού που κατευθύνει. Προτίμησε να βάλει «μπροστινό» έναν υπάλληλό του, τον Γ. Μώραλη, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, γιο του πρώην υφυπουργού Πέτρου Μώραλη στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έχει τοποθετηθεί από τον Μαρινάκη πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας του ποδοσφαίρου. Αυτή η επιλογή δεν είναι σίγουρο ότι έχει το ειδικό βάρος να ηγηθεί ενός συνδυασμού που στηρίζει και ελέγχει η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Και τούτο γιατί ο Γ. Μώραλης είχε κατέβει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Χ. Φωτίου, απέναντι στον Αγραπίδη, και δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί. Οι ψήφοι που είχε πάρει ήταν γύρω στις 300, δηλαδή λιγότερες απ’ όσες παίρνουν οι διαμερισματικοί σύμβουλοι. Εξάλλου το όνομα του Γ. Μώραλη είχε μπει στη δημοσκόπηση της RASS πριν ενάμιση μήνα περίπου και είχε πάρει ποσοστό κάτω από 3%. Ο Β. Μαρινάκης που αντιλήφθηκε έγκαιρα τις αδυναμίες του συνδυασμού, κινείται δραστήρια για να εξασφαλίσει στελέχη ακόμα και από τον συνδυασμό του Μιχαλολιάκου! Ο ίδιος ο δήμαρχος, μιλώντας στο Κανάλι 1, την περασμένη Τετάρτη αποκάλυψε ότι έγιναν ισχυρές κρούσεις σε στελέχη του συνδυασμού του από την πλευρά Μαρινάκη αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. Ένας μόνο σύμβουλός του, ο Γιάννης Αγγελόπουλος, φαίνεται -όπως είπε- ότι θα προσχωρήσει στον συνδυασμό του Μώραλη, αλλά κι αυτός είχε δηλώσει (το είχε επισημάνει η στήλη έγκαιρα) ότι δεν ήταν διατεθειμένος να ξανακατέβει με τον Μιχαλολιάκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι δύο σύμβουλοι του Μιχαλολιάκου θα… οδεύσουν προς πλατεία Αλεξάνδρας, οι Ζερβουλάκος και Λαουλάκου, καθώς και οι ανεξαρτητοποιηθέντες Δριμυλής και Ρούσου. Από εκεί και πέρα το περιβάλλον Μαρινάκη διαρρέει ότι θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, ο Πέτρος, κάποιοι εφοπλιστές -όπως ο Τσάκος- και ορισμένοι επιχειρηματίες. Στόχος των διαρροών αυτών είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση πως ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, φίλοι του Μαρινάκη, θα βοηθήσουν την πόλη. Οι γνωρίζοντες, βέβαια, κρατάνε μικρό καλάθι γιατί το παρελθόν διδάσκει ότι όλοι αυτοί όποτε εμφανίστηκαν στην πόλη δεν άφησαν όχι τα λεφτά τους αλλά ούτε και τη… σκόνη τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Τσάκου που μπήκε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου και μόλις έμαθε ότι ο τρούλος ήθελε άμεσα επισκευή και θα έπρεπε να συνεισφέρει και ο ίδιος, την… έκανε με ελαφρά πηδηματάκια και τον τρούλο τον έφτιαξε τελικά η Cosco. Δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων σχολίαζαν προχθές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματίες που λέγεται ότι θα πλαισιώσουν τον συνδυασμό των Μώραλη-Μαρινάκη επιδιώκουν να «αλώσουν» τον Πειραιά.

Όλα αυτά αποτελούν σενάρια και εκτιμήσεις. Το βέβαιο είναι ότι έναν μήνα περίπου πριν από τις εκλογές, το κλίμα στην πόλη «πήρε φωτιά» και κανένας πλέον δεν είναι σίγουρος για το τι θα επακολουθήσει.

Πάντως, ο Β. Μιχαλολιάκος έκανε κι αυτός την… κίνησή του. Επιδίωξε και πέτυχε να περάσει τροπολογία ο υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το ανώτατο όριο υποψηφίων συμβούλων στους μεγάλους δήμους και φτάνει στον διπλάσιο αριθμό από εκείνο των δημοτικών συμβούλων. Έτσι οι υποψήφιοι για τον Πειραιά σε κάθε συνδυασμό από 75 που ήταν γίνονται 98!

Κάποιοι κύκλοι προσκείμενοι στον Μαρινάκη επιχείρησαν να εμπλέξουν και τον Μητροπολίτη Πειραιά στις εκλογές, ότι δήθεν στηρίζει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού επειδή κάποια άτομα που πρόσκεινται στην Εκκλησία θα πολιτευθούν μαζί του. Η αλήθεια είναι ότι ο Δεσπότης του Πειραιά είναι βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εμπλακεί σε τόσο πεζά και γήινα θέματα. Είναι ο πνευματικός ηγέτης του Πειραιά και ασχολείται με τη σωτηρία των ψυχών και όχι των επιχειρήσεων ή των κομμάτων.

Την επισημοποίηση της καθόδου συνδυασμού της ΠΑΕ Ολυμπιακός στις εκλογές επέκρινε αρχικά και η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου, που μίλησε για ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής. Την επομένη, όμως, κατάλαβε φαίνεται το… λάθος του και ανέκρουσε πρύμναν.

Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μώραλη-Μαρινάκη τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Πέμπτη με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των πρώτων 75 από τους 98 υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού του, τονίζοντας ότι:

«Ο πειραϊκός λαός θα ψηφίσει με γνώμονα το συμφέρον της πόλης του. Τελεία και παύλα. Αυτό έλλειψε να υποχρεώσουμε -όσοι το πιστεύουν διαπράττουν δραματικό λάθος- τον κάθε πολίτη του Πειραιά που είναι Ολυμπιακός να ανήκει σε ένα συνδυασμό ή σε ένα κόμμα. Δεν δικαιούται κάποιος να είναι αριστερός και Ολυμπιακός και να ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ; Δεν δικαιούται να είναι Ολυμπιακός και δεξιός και να ψηφίζει Ν.Δ. ή ΛΑΟΣ ή Ανεξάρτητους Έλληνες ή οτιδήποτε άλλο; Κανένας δεν είναι αντίπαλος. Καλώ όλους τους υποψηφίους δημάρχους, τους ανθυποψηφίους μου να είναι σύμμαχοι, να συνθέσουμε μαζί. Και στις προτάσεις μου, εάν εκλεγώ δήμαρχος, να είναι υποστηρικτικοί. Αυτό θέλω. Λένε ναι στα έργα;

Αν θέλετε να σας πω στις δημοσκοπήσεις ποιος έρχεται δεύτερος, θα σας το πω. Ο κ. Δρίτσας έρχεται δεύτερος. Αλλά δεν έχει νόημα εγώ να εξαγγέλλω τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ξέρω εγώ και οι Πειραιώτες».

Εξάλλου σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιά είναι η φημολογούμενη κόντρα μεταξύ Μιχαλολιάκου και ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δεύτερον αν υπάρχει αντίθεση μεταξύ του δημάρχου Πειραιά και του Μητροπολίτη Σεραφείμ, ο δήμαρχος Πειραιά απάντησε:

«Με τον Άγιο Σεραφείμ με συνδέει μόνο φιλία και αγάπη. Κόντρα δεν υπήρξε ποτέ, ούτε θα υπάρξει ποτέ και τον ευχαριστώ γιατί και από άμβωνος λέει τα καλύτερα και δηλώνει ότι ο Μιχαλολιάκος είναι φίλος της Εκκλησίας. Με τον Άγιο Σεραφείμ δεν είχαμε καμία κόντρα ποτέ και ο άνθρωπος θυμώνει όταν του λένε ότι έχουμε κακές σχέσεις. Έχουμε τις καλύτερες σχέσεις. Να υπενθυμίσω κάτι: Ακόμη και τον Άγιο Μάξιμο, το εκκλησάκι που έφτιαξε η κόρη μου για τη διάσωση εμού και του αδερφού μου, στον πέτρινο λόφο της Μάνης, τα θυρανοίξια τα έκανε ο Άγιος Σεραφείμ.

Δεν έχω επίσης καμία κόντρα ποτέ με κανένα μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, π.χ. ο αείμνηστος Σταυρός Νταϊφάς ήταν ο άνθρωπος που λάτρευα και με λάτρευε. Είχε δε πρόθεση να έρθει και στην εκδήλωση που κάναμε στο Δημοτικό Θέατρο, δύο -τρεις ημέρες πριν πεθάνει με καροτσάκι για να δείξει την αγάπη του και στο στόχο για να φτιάξουμε το Παλιό Ρολόι. Τελικά ήρθε η Ειρήνη Νταϊφά, η οποία εξακολουθεί να είναι φίλη μου, αλλά και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη δεν έχουμε απολύτως τίποτα. Τον πατέρα του τον θυμάμαι και τιμώ την μνήμη του. Δεν γίνεται να έχω κόντρα με κάποιον εάν δεν το θέλω κι εγώ. Δεν έχω κόντρες. Είμαι ο δήμαρχος όλων των Πειραιωτών και δεν θέλω από κανέναν πιστοποιητικό αν είμαι ή δεν είμαι Ολυμπιακός. Είμαι Ολυμπιακός. Εάν δεν ήμουν, θα έλεγα: δεν είμαι.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε χρήματα και αγόρασε τις μετοχές. Ασφαλώς τα έδωσε γιατί έχει ένα πάθος υπέρ του Ολυμπιακού. Αλλιώς δεν θα τα έδινε. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πάει πολύ καλά ως Πρόεδρος της ΠΑΕ. Παίρνει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Ελπίζω να φέρει και το Ευρωπαϊκό, όπως το έφεραν οι Αγγελόπουλοι στο μπάσκετ. Δεν με ενδιαφέρει αν θύμωσε επειδή είπα ευχαριστώ σε έναν επιχειρηματία. Έχει δικαίωμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης να γίνει δήμαρχος, φθάνει να το θέλει και ο πειραϊκός λαός όμως. Ο Δρίτσας και η Παντελάκη δεν έχουν δικαίωμα να γίνουν δήμαρχοι;».

Ο συνδυασμός

Στην ίδια συνέντευξη ο Β. Μιχαλολιάκος παρουσίασε τους 76 πρώτους συμβούλους του συνδυασμού του, που είναι ανανεωμένος και περιλαμβάνει πολλές γυναίκες. Είναι πολυσυλλεκτικός αφού περιλαμβάνει και σημερινούς δημοτικούς συμβούλους που έχουν εκλεγεί με τον συνδυασμό «Πειραιάς: Πόλη-Θρύλος» (Μαστρονικόλας, Βουγιουκλάκης, Σιγαλάκος) και του Γ. Μίχα (Ελένη Κούβαρη). Επίσης, μετέχουν και στελέχη των ΑΝΕΛ (Κατερίνα Αναγνώστου και Δημήτρης Μάρκου) και ένας πολιτευτής του ΛΑΟΣ (Φώτης Μπαμπάνης). Από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους (εκτός εκείνων που προαναφέραμε) από το νέο ψηφοδέλτιο απουσιάζει το όνομα του Γιώργου Δαβάκη (άγνωστο ακόμα τι θα κάνει, το πιθανότερο είναι να μην κατέβει με κανέναν) και του Γιάννη Μελά που έχει ανεξαρτητοποιηθεί και θα πάει με τον Μώραλη. Από τις νέες υποψηφιότητες ξεχωρίζουν εκείνες του γνωστού καρδιολόγου Βαγγέλη Πισιμίση, του επιχειρηματία εστιάτορα Θόδωρου Τσάκου, γιου του αειθαλούς προέδρου των επαγγελματιών του χώρου Γιάννη Τσάκου, του Αγκόπ Οβακιμιάν, εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας της πόλης, του διαφημιστή Νίκου Λιώδη και του πρώην τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Χρήστου Αρβανίτη.


Σχολιάστε εδώ