«Έξοδος στις αγορές»…

Χωρίς να παραγνωρίζουμε ή να υποτιμούμε την ψυχολογική σημασία της «εξόδου στις αγορές», εντούτοις οφείλουμε να διαπιστώσουμε τα εξής:

α) Αυτός ο -μικρής έκτασης- δανεισμός γίνεται με βάση το αγγλικό δίκαιο (και με την εγγύηση ξένων τραπεζών), όπως συνέβη και με το Μνημόνιο νούμερο 2. Δεν ξέρω αν αυτό φανερώνει κάτι για «ΚΥΡΙΑΡΧΗ» ΧΩΡΑ…

β) Η στιγμή είναι ευνοϊκή στις αγορές, δεδομένου ότι έπεσαν τα spreads (=διαφορά από το γερμανικό ομόλογο) στις 500 μονάδες. Άρα, επιτόκιο 5-6% σήμερα για κρατικά ομόλογα είναι ελκυστικό για τα διεθνώς λιμνάζοντα (ΚΑΙ κερδοσκοπικά) κεφάλαια (θα έχουν μεγάλη απόδοση από την «επένδυσή» τους).

γ) Ζητάμε ένα μικρό ποσόν (3 δισ.), άρα θα αποπληρωθούν εύκολα (θεωρώ αυτονόητο ότι δεν θα αφήσει η ΕΚΤ να μην πληρωθούν και θα τα πάρει αυτή).

δ) Η Ελλάδα δεν έχει πλέον κίνδυνο να χρεοκοπήσει διότι το 80% του χρέους της ανήκει στην ΕΚΤ και σε κράτη-μέλη (μηχανισμός στήριξης), οπότε δεν θα χαθούν λεφτά ευρωπαίων πολιτών.

Έπρεπε να δανειστούμε; Κατά την άποψη των περισσοτέρων (εγκυρότερων εμού στα οικονομικά): δεν έπρεπε. Κάθε εμπόρευμα που γίνεται φθηνότερο (π.χ. αυτοκίνητο) δεν σημαίνει ότι το έχουμε ανάγκη.

Το εμπόρευμα – χρήμα για την Ελλάδα έγινε φθηνότερο, αλλά φυσικά εμείς δανειζόμαστε ήδη φθηνότερα (με 1%) από ΕΕ και ΔΝΤ μέχρι το 2016. Στις «αγορές» βγήκαμε για πολιτικούς λόγους. Διότι η «έξοδος» αυτή για δανεισμό από τις αγορές είναι μεθοδευμένη από κοινού (Αθήνα, Βερολίνο, Βρυξέλλες) και ως εκ τούτου διασφαλίζει τους αγοραστές ομολόγων.

Συνάντηση εργασίας για το Κυπριακό

Αύριο, Δευτέρα 14/4 και ώρα 7.30 απογευματινή, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, συναντώνται άτομα και συλλογικότητες για την εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης στο Κυπριακό και τη διαμόρφωση κοινής πρακτικής.

Συντονίζουν: Ηλίας Νικολόπουλος, Θέμος Στοφορόπουλος, Γιώργος Καραμπελιάς, Γιάννης Σχίζας και η αφεντιά μου. Τα υπόλοιπα εκεί.

Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!


Σχολιάστε εδώ