Στριμωγμένος…

Η άμεση αποπομπή του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αμβλύνει τις ιδιαίτερα δυσμενείς εντυπώσεις, οι αναταράξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όπως και η κατακραυγή από κόμματα και φορείς. Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης έχουν στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον οποίο θεωρούν συνυπεύθυνο, ενώ και το ΠΑΣΟΚ τον εγκαλεί και ζητάει εξηγήσεις για τις κινήσεις του κ. Μπαλτάκου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και την παραίτηση των υπουργών Ν. Δένδια- Χ. Αθανασίου (τους οποίους εμπλέκει στα λεγόμενά του ο κ. Μπαλτάκος), όσο για τον Π. Καμμένο ζητάει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η υπόθεση κάνει τον γύρο του κόσμου με τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης να στηλιτεύουν τα «πάρε-δώσε» του πρώην γραμματέα με το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και να επισημαίνουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση, αλλά είναι κοινή διαπίστωση ότι θα επιδράσει αρνητικά στην εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Μαΐου. Ήδη διακινούνται σενάρια για πρόωρες εκλογές, αλλαγή πρωθυπουργού…

«Σκευωρία»

Οι σκηνές με τον πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκο να… ομολογεί σε συνομιλία του με τον Ηλ. Κασιδιάρη ότι δεν υπήρχαν στοιχεία σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κι ότι οι διώξεις τους είναι αποτέλεσμα σκευωρίας, προκάλεσαν αίσθηση και σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Πόσω μάλλον που ο κ. Μπαλτάκος εμπλέκει σ’ αυτήν, εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς Ν. Δένδια- Χαρ. Αθανασίου και την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Άπαντες διέψευσαν κατηγορηματικά τα λεγόμενά του και τόνισαν ότι οι διώξεις έγιναν με βάση αδιάσειστα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δικαστικές αρχές. «Ό,τι έκανα, το έκανα για το καλό της παράταξης και της χώρας», υποστήριξε ο κ. Μπαλτάκος και διαβεβαίωσε ότι κινήθηκε εν αγνοία του κ. Σαμαρά. Ανέφερε ακόμη ότι είπε όσα είπε στον Ηλ. Κασιδιάρη για να απαλλαγεί από τις πιέσεις του και παράλληλα να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τα στελέχη της οργάνωσης. Τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας για τη μαγνητοσκόπηση και δημοσιοποίηση της συνομιλίας ελάχιστα μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Διπλό μήνυμα

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις στην υπόθεση Μπαλτάκου και η αναταραχή που προκάλεσαν έφεραν σε δεύτερη μοίρα τόσο τις εξελίξεις με το Eurogroup όσο και τη θυελλώδη συνεδρίαση- ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Το μήνυμα των Ευρωπαίων προς την κυβέρνηση ήταν διπλό: Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχισθούν χωρίς καμιά παρέκκλιση για να μην ανατραπεί η πρόοδος. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 8,3 δισ., αλλά αυτό θα γίνει τμηματικά μέχρι το τέλος Ιουλίου, υπό τον όρο ότι η χώρα μας θα υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα. «Υποφέραμε πολλά, αλλά η οικονομία ανακάμπτει», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς. «Είμαστε σε συνθήκες μνημονιακής ανωμαλίας», κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει νέο Μνημόνιο και νέα επώδυνα μέτρα. «Η όποια ανάκαμψη θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα», συνηγορεί και το ΚΚΕ. Για μετά το καλοκαίρι μεταθέτουν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους.

«Απώλειες»

«Τραυματισμένη» σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά και ουσίας βγήκε η κυβέρνηση από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου με τα συμφωνηθέντα με την «τρόικα» αφού εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία. Ο Ν. Κακλαμάνης ψήφισε «παρών» στις ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ (στη συνέχεια και από το κόμμα), με συνέπεια η κυβερνητική πλειοψηφία να περιοριστεί στους 152 βουλευτές. Από την άλλη, ο Γ. Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες, ενώ ο Απ. Κακλαμάνης δήλωσε «παρών», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Τεταμένο είναι το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ μετά τις διαφοροποιήσεις των κ. Παπανδρέου και Κακλαμάνη, με τους οποίους ο Β. Βενιζέλος είχε σφοδρή αντιπαράθεση, δημόσια, αλλά και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Για « «υποκρισίες» και «προσωπικά παιχνίδια» που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή κατάσταση», μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράγοντες του κόμματος χαρακτήριζαν τον πρώην πρωθυπουργό «παράγοντα αποσταθεροποίησης». Απαντώντας, εκείνος ισχυρίστηκε ότι για λόγους αρχής καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. Τις ημέρες που ακολούθησαν της ψηφοφορίας σημειώθηκαν αλλεπάλληλα «θερμά επεισόδια», με βουλευτές να επικρίνουν τον πρώην πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για «προσωπικές στρατηγικές».

Διαμάχη

Αλλά και στη ΔΗΜΑΡ το κλίμα δεν είναι καλύτερο. Γρ. Ψαριανός και Β. Οικονόμου απείχαν από την ψηφοφορία, αφενός διότι διαφωνούσαν με την απόφαση του Φ. Κουβέλη να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και αφετέρου γιατί η τελική στάση του κόμματος δεν συζητήθηκε νωρίτερα στα αρμόδια όργανα. Η ηγεσία αποδοκίμασε τη στάση τους κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα, ενώ ο κ. Ψαριανός διατύπωσε αιχμές για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα και πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια μικρή ομάδα… περαστικών από τη ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενος στα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας, η πλευρά Κουβέλη μίλησε για «επικοινωνιακές στοχεύσεις» και «προσωπικές στρατηγικές» που υπονομεύουν την εκλογική προσπάθεια του κόμματος. Στη διαμάχη ενεπλάκησαν μια σειρά στελέχη, όπως οι Ν. Τσούκαλης, Α. Παπαδόπουλος, που πήραν το μέρος του κ. Ψαριανού και ο Σπ. Λυκούδης, που αποδοκίμασε τις κινήσεις και τις δηλώσεις του.


Σχολιάστε εδώ