Σε «κενό» οι συνομιλίες για το Κυπριακό – Οι Τούρκοι «κτίζουν» τετελεσμένα
Ενώ η διαδικασία δείχνει να κινείται στην κόψη του ξυραφιού και επιβιώνει απλώς λόγω των καλών προθέσεων του Ν. Αναστασιάδη, δημιουργείται ένα κλίμα σχεδόν ευφορίας για τις συνομιλίες, που, όπως και στο Σχέδιο Ανάν, τελικά θα στρέψει την πίεση προς τη Λευκωσία.
Είναι ενδεικτικό ότι στο τραπέζι των συνομιλιών είναι εντελώς διαφορετικό το κλίμα από αυτό που παρουσιάζεται από τον διεθνή παράγοντα, λόγω των ακραίων θέσεων που προβάλλονται από τους Τουρκοκύπριους. Συγχρόνως, όμως, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό, και με ένα μπαράζ διεθνών επαφών εκπροσώπων του ψευδοκράτους, επιχειρείται η διαμόρφωση του τοπίου για την επόμενη ημέρα μιας αποτυχίας των συνομιλιών.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι και οι επισκέψεις του διαπραγματευτή Κ. Οζερσάι και του αποκαλούμενου υπουργού Εξωτερικών κ. Ναμί στην Ουάσινγκτον και οι συνομιλίες που είχε ο δεύτερος στο Βερολίνο ουσιαστικά κινούνται στην κατεύθυνση αναβάθμισης του στάτους του ψευδοκράτους.
Στις συνομιλίες, μάλιστα, που είχε στο Βερολίνο ο κ. Ναμί, έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση ένα θέμα: Να συμβάλει από τώρα η Γερμανία στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, προσφέροντας την εμπειρία της από την επανένωση με την Ανατολική Γερμανία. Πέραν των σημαντικότατων και ζωτικών διαφορών των δύο περιπτώσεων (οι Ανατολικογερμανοί δεν ήταν ούτε άλλης εθνικής καταγωγής ούτε άλλου θρησκεύματος, δεν είχαν δεχθεί εποίκους, δεν βρίσκονταν υπό στρατιωτική κατοχή ξένης δύναμης κ.ά.) το ενδιαφέρον είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι, με πρόσχημα την προετοιμασία του εδάφους εν όψει της λύσης, ζητούν από τώρα την έναρξη προγραμμάτων ευρωπαϊκών και διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, που πρακτικά οδηγούν στην έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο κ. Οζερσάι, την Πέμπτη βρέθηκε στη… Μόσχα για συνομιλίες, προκαλώντας πραγματική ανησυχία μιας και η Ρωσία είναι ίσως ο τελευταίος σθεναρός υποστηρικτής των Ελληνοκυπρίων.
Ο Ν. Αναστασιάδης, που αντιμετωπίζει φοβικά τους Τουρκοκύπριους, καθώς με δεδομένη την προσήλωσή του στην επίτευξη λύσης με κάθε κόστος, γνωρίζει ότι αυτή είναι μια από τις πιο κρίσιμες, αν όχι και η τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης.
Γι’ αυτό εξάλλου και υπήρξε τόσο έντονη κριτική εναντίον του στο θέμα του Κοινού Ανακοινωθέντος, καθώς έπρεπε η προσπάθεια αυτή να έχει θωρακισθεί από κάθε πλευρά ώστε να αποφευχθούν παρεκτροπές του είδους που τώρα βλέπουμε.
Ο εγκλωβισμός, όμως, της κυπριακής κυβέρνησης σε αυτού του είδους τη διαδικασία, που ξεκίνησε εσπευσμένα και χωρίς να έχουν προηγηθεί θετικά δείγματα γραφής από τους Τουρκοκύπριους, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς πλέον η τουρκοκυπριακή πλευρά παίζει ανενόχλητη το γνωστό παιγνίδι της αδιαλλαξίας, με τον κ. Αναστασιάδη να αναζητά τρόπους συντήρησης της διαδικασίας.
Η Λευκωσία, παράλληλα με τη διαδικασία, έχει επιμείνει στην προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με βασικό στόχο το «στρίμωγμα» της τουρκικής πλευράς στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου.
Κάθε άλλου είδους ΜΟΕ απλώς διευκολύνει την προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του ψευδοκράτους και ελάχιστα διευκολύνει την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Προφανώς, ΜΟΕ σαν την περιφορά του επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο της Αμμοχώστου, ύστερα από σχεδόν εξήντα χρόνια, έχει συναισθηματική αξία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μεταφρασθεί ως κίνηση καλής θέλησης της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Έρογλου επεσήμανε ότι τα ΜΟΕ δεν μπορεί να είναι μόνο για τους Ελληνοκύπριους, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, με ΜΟΕ και για τους Τουρκοκύπριους.. Στο τραπέζι των συνομιλιών, που η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει τις ίδιες ακραίες θέσεις που υπέβαλλε ο κ. Έρογλου στον Δ. Χριστόφια, έχει διαφανεί η απροθυμία της να συζητηθεί σε πρώιμα στάδια των συνομιλιών το θέμα των περιουσιών και το εδαφικό.
Αντιθέτως, με μια ιδιαίτερα προκλητική κίνηση, επιχειρείται η δημιουργία νέων τετελεσμένων στο περιουσιακό, καθώς το ψευδοκράτος ορίζει πλέον ότι η «Επιτροπή Ακινήτων Περιουσιών» θα δέχεται προσφυγές όχι μόνο από Ελληνοκύπριους, αλλά και από Τουρκοκύπριους που έχουν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, επιτρέποντάς τους έτσι να έρθουν σε διακανονισμό με Ελληνοκύπριους για ανταλλαγή περιουσιών τους στα Κατεχόμενα. Μέχρι τον Ιανουάριο, στην Επιτροπή είχαν καταχωρηθεί σχεδόν 5.800 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων… Το ψευδοκράτος και συνεπώς η Άγκυρα, που διαθέτει και τα χρήματα, προσδοκά ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφύγει την καταβολή μεγάλων αποζημιώσεων σε Ελληνοκύπριους που έχουν ήδη προσφύγει για τις περιουσίες τους στα Κατεχόμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο κυπριακός «Φιλελεύθερος», η Επιτροπή του ψευδοκράτους ενέκρινε την καταβολή αποζημίωσης 2,5 εκατομμυρίων στερλινών για δύο ακίνητα στην περιοχή της κατεχομένης Λευκωσίας συνολικής έκτασης 14 χιλιάδων τ.μ…
Κωνσταντίνος Τσάκαλος