Πρόσωπα που θα είναι χρήσιμα για την Ελλάδα πρέπει οι πολίτες να στείλουν στην Ευρωβουλή

Είναι πεισμένη ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πλέον καλά πόσο επηρεάζουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις το μέλλον όλων μας και ότι θα επιλέξουν να στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο πρόσωπα εγνωσμένης αξίας, που έχουν παραγάγει έργο. Τονίζει ότι στο Στρασβούργο, αν δεν πείσεις ότι είσαι πρώτα ευρωπαίος πολίτης, δεν μπορείς να ωφελήσεις και την πατρίδα σου.

// Μας χωρίζουν δύο μήνες από τις ευρωεκλογές. Ποια είναι η εκτίμησή σας;
Είμαι αισιόδοξη ότι οι έλληνες πολίτες, έχοντας ως βασικό κριτήριο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, θα προσέλθουν στις κάλπες μαζικά. Στην Ελλάδα βλέπαμε πάντα τις ευρωεκλογές είτε σαν έναν δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών είτε σαν λόγο για τη διενέργειά τους. Ελπίζω ότι σε αυτές τις εκλογές τα κόμματα θα κάνουν προεκλογική εκστρατεία με βάση τις θέσεις τους για την Ευρώπη και όχι για την εγχώρια πολιτική. Πιστεύω πως καταλάβαμε όλοι πλέον, με δραματικό τρόπο, ότι οι αποφάσεις που παίρνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην εθνική μας πολιτική. Ο έλληνας πολίτης σήμερα γνωρίζει καλά πόσο σημαντικές είναι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις γι’ αυτόν και την οικογένειά του. Λογικό είναι ότι θα επιλέξει πρόσωπα και όχι κόμματα, πρόσωπα που για τον Α ή Β λόγο τού εμπνέουν εμπιστοσύνη ότι θα επιτύχουν σωστές λύσεις για την Ελλάδα.

// Στη θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο χειριστήκατε κάποια θέματα που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας;
Το θέμα της ΑΟΖ ίσως είναι το πιο κατανοητό. Ως ευρωβουλευτής ήμουν εισηγήτρια της Έκθεσης για την Ενεργειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2050. Βρήκα, λοιπόν, την ευκαιρία να περάσω τη θέση ότι μια ενιαία Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική που αφορά και τον θαλάσσιο χώρο πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης. Αυτό είναι που κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας έναντι της Τουρκίας.

// Συναντήσατε δυσκολίες στην προσπάθειά σας αυτή;
Είναι γνωστό ότι πολλοί ευρωβουλευτές, για διαφόρους λόγους, στηρίζουν την Τουρκία. Το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ το είχα (και το έχω) κατ’ επανάληψη περάσει σε διάφορες οδηγίες, εκθέσεις κ.λπ. ως τροπολογία. Όλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξέρουν το ενδιαφέρον μου. Πάντως, αν δεν έχεις αποκτήσει κύρος και βαρύτητα με το σύνολο της δουλειάς σου, δεν περνάς εύκολα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος στο Ευρωκοινοβούλιο.

// Ύστερα από την εμπειρία που έχετε, πώς νομίζετε ότι πρέπει να κινηθεί ένας ευρωβουλευτής για να είναι αποτελεσματικός;
Οι εισηγητές των μεγάλων κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, δεν είχαν πρόβλημα, γιατί είχαν την αριθμητική υπεροχή της γραμμής των πολιτικών τους ομάδων. Εγώ ήμουν στη μικρότερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Με βοήθησαν να αναδειχθώ οι εμπειρίες μου από μια διεθνή επαγγελματική καριέρα, ως αντιπρόεδρος της Intracom και του Ιδρύματος Κόκκαλη, καθώς και η δουλειά μου στη Διεθνή Ανάπτυξη του ΑΝΤ1. Ξέρετε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη – μέλη χαρακτηρίζονται από εγχώρια νοοτροπία, ούτε καν ευρωπαϊκή. Στο Ευρωκοινοβούλιο πρώτα αποδεικνύεται ότι είσαι ευρωπαίος πολίτης, πολίτης του κόσμου, και μετά περνάς εύκολα ό,τι ωφελεί την πατρίδα σου. Έτσι λειτουργεί.

// Είστε υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία πλέον. Ζητάτε την ψήφο των πολιτών.
Για ποιους λόγους να σας ψηφίσει ο έλληνας πολίτης;

Τα πέντε χρόνια που είμαι ευρωβουλευτής, έχω αποκομίσει μεγάλη εμπειρία για το πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με πολλούς συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γνωρίζω καλά το πώς μπορώ να βοηθήσω τη χώρα μου και τα συμφέροντα των ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη με ένα παράδειγμα, από τη θέση μου ως εισηγήτρια στην Επιτροπή Ενέργειας του ΕΚ αλλά και ως αντιπρόεδρος για την αρμόδια αντιπροσωπεία για τις σχέσεις μεταξύ ΕΚ και Αμερικανικού Κογκρέσου, έχω θέσει το ζήτημα της εισαγωγής φθηνής ενέργειας από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και δουλεύω συνεχώς πάνω στην επίτευξη συμφωνίας για το θέμα. Κάτι τέτοιο θα έχει άμεση επίδραση στην τσέπη του έλληνα πολίτη. Τη στιγμή που αγοράζουμε το αέριο 15 με 17 δολάρια ανά MMBTU (εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες), με τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ το φυσικό αέριο θα διατίθεται με 7,5 δολάρια ανά MMBTU.

Το θέμα είναι να επιλέξουμε ως ψηφοφόροι να στείλουμε στην Ευρωβουλή πρόσωπα που θα είναι χρήσιμα για την Ελλάδα και τους Έλληνες, πρόσωπα που έχουν αποδείξει στην πορεία της ζωής τους ότι διαθέτουν κύρος που φέρνει αποτέλεσμα.


Σχολιάστε εδώ