ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΩΠΤΙΚΑ

«Με πρόσκλησή μας, που σας είχε αποσταλεί προ ημερών, σας είχαμε προσκαλέσει να παραστείτε στο συνέδριό μας Hellas PHARM 2014 και να λάβετε μέρος σε συζήτηση με θέμα: Υγεία “ώρα μηδέν”. Πολιτεία και θεσμικοί “ενώπιος – ενωπίω”. Έπειτα από τη στάση σας, καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων που κατέληξαν στην ψήφιση του νόμου, που καταστρέφει τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, σας δηλώνουμε ότι είσαστε ανεπιθύμητος στο συνέδριό μας. Η δήλωσή μας αυτή δεν αφορά τις διαφωνίες μας μαζί σας, όσο και αν αυτές είναι ριζικές και αξεπέραστες. Έχει να κάνει με το ότι αποδειχθήκατε αφερέγγυος συνομιλητής, άνθρωπος για τον οποίο η πολιτική ηθική και εντιμότητα είναι άγνωστες έννοιες. Με αυτό τον τρόπο, πλέον, καταγράφεστε στη συνείδηση όχι μόνον των φαρμακοποιών αλλά και της ελληνικής κοινωνίας».

Ψέμα ότι στο νοσοκομείο θα νοσηλευθείτε δωρεάν…

• Εάν είστε ανασφάλιστος, μην ξεγελαστείτε και πάτε στο νοσοκομείο πιστεύοντας τις δηλώσεις των αρμοδίων ότι θα εξεταστείτε, θα κάνετε τις εργαστηριακές εξετάσεις και θα νοσηλευτείτε δωρεάν. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε από το νοσοκομείο, αν δεν δηλώσετε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Τη συνέχεια αναλαμβάνει η εφορία, η οποία θα κάνει απαιτητό το ποσό απειλώντας με κατασχέσεις. Και το 5ευρω που υποτίθεται πληρώνουν κάποιοι υπέρ των ανασφάλιστων; Αυτό είναι επικοινωνιακή πρακτική για λαϊκή κατανάλωση. Πολλές οι καταγγελίες που δεχόμαστε όλοι οι ιατρικοί συντάκτες του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου από εύπιστους πολίτες, ενώ η επιβεβαίωση ήρθε όταν κάποιοι ιατρικοί συντάκτες αναγκάστηκαν να επισκεφτούν Τμήμα Επειγόντων νοσοκομείου για προσωπική τους υπόθεση.

• Κλειστές οι πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας κατέκλυσαν τα κοινωνικά ιατρεία. Ήδη το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού εξέπεμψε SOS. Όπως δηλώνουν οι εθελοντές γιατροί που το στελεχώνουν, «ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών που προσέρχονται το τελευταίο διάστημα στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη σε επιστημονικό προσωπικό». Μάλιστα, σε αρκετές ειδικότητες είναι αναγκασμένοι να κλείνουν ραντεβού στους ασθενείς τους ύστερα από τρεις και τέσσερις μήνες. Για τον λόγο αυτό το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού κάνει έκκληση σε φαρμακοποιούς και παθολόγους να βοηθήσουν διότι ήδη δυσκολεύονται πολύ να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των ασθενών. Όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να καλεί στο τηλέφωνο 210 9631950, στις ώρες λειτουργίας του ΜΚΙΕ (ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-20:00, ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00).

• Στο μεταξύ, όπως εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας, στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ, η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους τους πολίτες, τόσο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όσο και για τους ανασφάλιστους, για επίσκεψη, εξέταση, συνταγογράφηση. Αυτό θα το δούμε όμως και στην πράξη.

• Να επισημάνουμε, όμως, για μία ακόμη φορά προς τους αρμόδιους ότι οι περίπου 2.500.000 ανασφάλιστοι είναι άνθρωποι οι οποίοι πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους και τώρα είτε έχασαν τη δουλειά τους είτε αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

• Ωστόσο, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» έλαβε πρόσφατα επώνυμη καταγγελία από ασθενή με χρόνια ηπατίτιδα C για παρεμπόδιση της πρόσβασής του σε θεραπεία. Ο ασθενής παρακολουθείται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και ως ασφαλισμένος στην Πρόνοια, με βιβλιάριο απορίας, δεν έχει πρόσβαση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μπορεί να πάρει τη φαρμακευτική αγωγή του μόνο από το φαρμακείο του νοσοκομείου. Το φαρμακείο αρχικά αρνήθηκε, λόγω πλήρους έλλειψης, να του χορηγήσει το φάρμακο για μία εβδομάδα και κατόπιν του χορήγησε το φάρμακο σε δόσεις χαμηλότερες από αυτές που συνταγογραφούνται για την περίπτωσή του, λόγω έλλειψης άλλων δόσεων. Το σκεύασμα διατίθεται από την κατασκευάστρια εταιρεία σε φιαλίδια με έτοιμες «τυποποιημένες» δόσεις της δραστικής ουσίας, ανάλογα με το βάρος του κάθε ασθενή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες χορήγησής του. Σε επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις του Συλλόγου, η διοίκηση του νοσοκομείου επικαλέστηκε ότι ο προϋπολογισμός δεν φθάνει για την αγορά επαρκούς ποσότητας του φαρμάκου. Όπως μας επισήμανε ο Σύλλογος, παρόμοια ζητήματα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έχουν προκύψει επαναλαμβανόμενα μέσα στο 2013, με αρκετές περιπτώσεις υποδοσολογίας ή προσωρινής διακοπής της αγωγής και πάντοτε με δικαιολογία το έλλειμμα προϋπολογισμού. Είναι, δε, απορίας άξιο πως κατ’ επανάληψη προβάλλεται ως δικαιολογία η έλλειψη κονδυλίων από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπου παρακολουθείται η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C στη Βόρεια Ελλάδα και που παραδόξως διαθέτει και το μοναδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Ήπατος της χώρας!

• Ψηφίστηκε πρόσφατα τροπολογία που αφορά στην παράταση της θητείας των γιατρών ΕΣΥ που προσελήφθησαν μετά την 10/3/2009. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία φαίνεται να αναστέλλεται προσωρινά η μέχρι τώρα απρόσκοπτα εφαρμοζόμενη διαδικασία της ατομικής κρίσης των γιατρών ΕΣΥ από τον τομέα. Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά χωρίς ενημέρωση και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τα συλλογικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών. Σήμερα υπάρχουν 6.000 κενές οργανικές θέσεις επιμελητών ΕΣΥ. Ο αριθμός αυτός αυξάνει διαρκώς, λόγω του κύματος συνταξιοδότησης, χωρίς την αναπλήρωση των κενών θέσεων από νέους επιμελητές. Η τροπολογία κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από το να θεραπεύσει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται λόγω ελλείψεως μονίμου ιατρικού προσωπικού. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη συνέχιση της εφαρμογής του άρθρου 7 του νόμου 3754/2009 για την επιβίωση των νοσοκομείων. Η ΕΙΝΑΠ ζητά την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 7 του νόμου 3754/2009 για όσους γιατρούς στοιχειοθετούν δικαίωμα, εάν κρίνεται απαραίτητο και με νομοθετική ρύθμιση.


Σχολιάστε εδώ