Νέα προκλητική καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Έτσι, η τουρκική φρεγάτα BARBAROS, κλάσεως MEKO 200TN, προερχόμενη από το λιμάνι του Ακσάζ, εισήλθε στις 15:25, με βόρεια πορεία, σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ της Ν. Αμοργού και Ν. Κίναρος και ενώ βρισκόταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, απογείωσε το οργανικό της ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο S-70-B, το οποίο μάλιστα εκτέλεσε πτήση συνεργασίας με το πλοίο, προσεγγίζοντας αρκετά κοντά στις ακτές της Ν. Κίναρος. Βεβαίως, η αντίδραση της ΠΑ και του ΠΝ ήταν άμεση, αφού και ενώ το τουρκικό ελικόπτερο έκανε βόλτες σε ελληνικό εθνικό χώρο, δύο μαχητικά F-16C Block 52 από το Καστέλι προσέγγισαν, αναχαίτισαν και αναγνώρισαν το τουρκικό ελικόπτερο, ενώ πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσαν το τουρκικό σκάφος.

Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τη νέα τουρκική πρόκληση, που έρχεται να προστεθεί στον 19ωρο πλου εντός ελληνικών χωρικών υδάτων μιας άλλης τουρκικής κορβέτας την προηγούμενη εβδομάδα (είχαμε εκτενές ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο μας) και την έντονη αεροπορική δραστηριότητα με αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου λίγα 24ωρα πριν. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιχειρησιακή εκπαίδευση και ετοιμότητα των μονάδων κρούσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά την οικονομική στενότητα.

Αλήθεια, η «τρόικα» που επέβαλε περικοπές στους προϋπολογισμούς των κλάδων των ΕΔ, που ξεπερνούν το 55%, τι λέει για όλα αυτά; Ή μήπως «σφυρίζει αδιάφορα» γιατί ο όρος «εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό της;


Σχολιάστε εδώ