Μαύρα μαντάτα από δήμους και περιφέρειες

Σύμφωνα με όλες τις -μέχρι τώρα-ενδείξεις και μετρήσεις, σε κρίσιμες περιφέρειες και δήμους, από όπου εξάγονται και τα πολιτικά συμπεράσματα, οι υποψήφιοι του κόμματος χάνουν καθαρά από τους αντιπάλους τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο! Αν κι εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις αυτές, την επομένη των εκλογών -είναι βέβαιο- θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τις επιλογές των προσώπων και η ηγεσία θα δεχθεί τη σκληρή κριτική βουλευτών και στελεχών.

Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γ. Κουμουτσάκος δίνει έναν άνισο αγώνα αφού έπεσε στα βαθιά, χωρίς να έχει καμία προηγούμενη επαφή με την περιφέρεια και αυτό είναι ευθύνη του Μαξίμου. Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται πολύ μακριά από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου, που είναι δεύτερη (πίσω από τον Γ. Σγουρό). Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι πολύ χαμηλή και το ενδιαφέρον των στελεχών περιορισμένο. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο υποψήφιος του κόμματος Γ. Ιωαννίδης θα περάσει μεν στον δεύτερο γύρο, αλλά όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι νικητής της αναμέτρησης θα είναι ο «αντάρτης» Απ. Τζιτζικώστας. Ο οποίος τη δεύτερη Κυριακή θα έχει πιθανότατα την αφανή στήριξη του Γ. Μπουτάρη (το θεωρούν σίγουρο στη Λ. Συγγρού) αλλά ενδεχομένως και των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Το βέβαιο είναι ότι η ΝΔ θα χάσει μια περιφέρεια που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές, όσο κι αν τα στελέχη της το βράδυ των εκλογών θα οχυρωθούν πίσω από τη θεωρία ότι κι ο κ. Τζιτζικώστας στέλεχος της παράταξης είναι.

Στον Δήμο Αθηναίων ο Άρης Σπηλιωτόπουλος βρίσκεται πολύ πίσω από τον Γ. Καμίνη και «παίζει» στη δεύτερη θέση με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδη. Οι πιθανότητες ο υποψήφιος της ΝΔ να μην περάσει στον δεύτερο γύρο είναι πολλές, ιδίως μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τον Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος δείχνει να κρατάει δυνάμεις, ενώ η διαγραφή του από τη ΝΔ είναι σίγουρο ότι θα τον ενισχύσει περαιτέρω. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, αν ο πρώην δήμαρχος συγκρατήσει μέχρι τις 18 Μαΐου ένα ποσοστό της τάξης του 8-10% (αν και είναι πολύ πιθανό να πάρει και παραπάνω, αφού συσπειρώνει όλους τους νεοδημοκράτες που διαφωνούν με την πολιτική του Σαμαρά), ο κ. Σπηλιωτόπουλος πολύ δύσκολα θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Ο τελευταίος επικρίνεται από βουλευτές της ΝΔ για τη στρατηγική που ακολουθεί (χαρακτηρίζεται χαμηλών τόνων και άνευρη) αλλά και για μεμονωμένες επιλογές ή κινήσεις του, όπως, π.χ., η πρόταση για δημοψήφισμα στην υπόθεση του μουσουλμανικού τεμένους και η αντιπαράθεσή του, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δίνει την εντύπωση ότι δίνει μάχη για τη… δεύτερη θέση», λένε χαρακτηριστικά βουλευτές. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η μάχη έχει κριθεί πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, αφού ο Γ. Μπουτάρης προηγείται με μεγάλη διαφορά του Στ. Καλαφάτη. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο για τη ΝΔ και η «καταστροφή» θα ολοκληρωθεί, αν κι εφόσον αποφασίσει να διεκδικήσει τον Δήμο Πειραιά ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκης. Σε μια τέτοια περίπτωση ο νυν δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος θα έχει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες επανεκλογής. Σημειώνεται ότι ο Πειραιάς ήταν ο μοναδικός από τους μεγάλους δήμους που η ΝΔ είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές.

«Μπούμερανγκ»

Το τοπίο, όπως τείνει να διαμορφωθεί, έχει θέσει σε συναγερμό τη Λ. Συγγρού αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η απόφαση οι ευρωεκλογές να συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ».

Τι είναι αυτό που τους φοβίζει; Το ενδεχόμενο μετά τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής να δημιουργηθεί κλίμα ηττοπάθειας μεταξύ των στελεχών και των ψηφοφόρων της παράταξης, έτσι που να μην πάνε καν στις κάλπες τη δεύτερη Κυριακή. Περισσότερο δε σε περιφέρειες και δήμους όπου οι υποψήφιοι της ΝΔ αποκλειστούν από τον δεύτερο γύρο. Κάτι τέτοιο θα έχει επίπτωση, καταστροφική φοβούνται, στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου ο Αντ. Σαμαράς και τα άλλα ηγετικά στελέχη έχουν εστιάσει για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων.


Σχολιάστε εδώ