Δείχνει τον δρόμο στον Βενιζέλο ο Παπανδρέου

Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος διαμήνυσε στο στενό του επιτελείο ότι μέχρι τη Δευτέρα το αργότερο θα επιχειρηθεί να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση και οι όποιες εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση αυτή. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό, φαίνεται να «φορτώνεται» -όπως έγινε και με το πολυνομοσχέδιο και την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή- τον ρόλο του «εκκαθαριστή» και του ανθρώπου των «ειδικών αποστολών». Παράλληλα, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και το Μέγαρο Μαξίμου «φοβούνται» τον γρίφο του Γιώργου Παπανδρέου και δεν φαίνεται για την ώρα να πείθονται από τα όσα διαμηνύει, ότι δηλαδή δεν τον ενδιαφέρει η επιστροφή του στην πολιτική, αλλά θέλει μόνο να λέει τη γνώμη του. Μάλιστα, με πρωταγωνιστή τον Βενιζέλο και κάποια ακόμα στελέχη και με την προσθήκη του Κώστα Σκανδαλίδη, ετοιμάζεται ανάχωμα και επιχειρούν προκαταβολικά να χρεώσουν την ήττα του ΠΑΣΟΚ και ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές στον τέως πρωθυπουργό, με το πρόσχημα ότι υπονομεύει την προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν να φοβούνται μια πολιτική επανενεργοποίηση του Γ. Παπανδρέου σε κεντρικό πολιτικό ρόλο. Ο κ. Βενιζέλος ανησυχεί εξίσου με τον Αντώνη Σαμαρά για τις όποιες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Μπαλτάκου και Χρυσής Αυγής κι αυτό γιατί ο ίδιος εξακολουθεί να είναι «ο πλέον αδύναμος κρίκος» της κυβερνητικής συνεργασίας και αντιλαμβάνεται πως μια κατάρρευση της κυβέρνησης και του Σαμαρά τον ίδιο θα τον εξαφανίσει ολοκληρωτικά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπό τον θεσμικό του ρόλο και ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, παίρνει και πάλι πάνω του ένα ακανθώδες θέμα το οποίο συνιστά ουσιαστική απειλή για την επιβίωση της δικομματικής κυβέρνησης. Παράλληλα δέχεται όχι απλά έντονη κριτική αλλά και ασφυκτικές πλέον πιέσεις από όλα σχεδόν τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματός του, να πάρει αποστάσεις από τον Σαμαρά και «να απαλλάξει το ΠΑΣΟΚ από τον σφικτό και θανάσιμο εναγκαλισμό του με τη ΝΔ». Από τον Μ. Χρυσοχοΐδη μέχρι και τον Χρ. Πρωτόπαπα το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και δη με την Ακροδεξιά (με τον Μ. Χρυσοχοΐδη να μιλά για φασιστικούς ακροδεξιούς θύλακες, τον Χρ. Πρωτόπαπα και αρκετούς ακόμα να ζητούν τον αποκλεισμό του Φ. Κρανιδιώτη από το ευρωψηφοδέλτιο, τον Ν. Ανδρουλάκη να ξιφουλκεί κατά του Γεωργιάδη και να λέει ότι δεν φτάνει μόνο η αποπομπή του Μπαλτάκου κ.ά.).

Η μεγαλύτερη πίεση και το άγχος του Βενιζέλου φαίνεται να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος με την αιχμηρή του δήλωση κατά του Μπαλτάκου, εμμέσως πλην σαφώς για πολλούς, άνοιξε θέμα για την περαιτέρω παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ελάχιστα μόλις 24ωρα μετά το «Όχι» στη Βουλή για το άρθρο που αφορά τις τράπεζες και τη μετωπική του σύγκρουση με τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά.

Το κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού στο περιβάλλον του Ε. Βενιζέλου, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου επέτεινε η νέα παρέμβαση του κ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή το απόγευμα, απ’ όπου έκανε εκ νέου αναφορές στο ζήτημα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και σε ενδεχόμενα πολιτικών εξελίξεων. Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου Ideas Lab 2014 που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης CEPS, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ευρώπη και η Ελλάδα αντέχουν μια πολιτική κρίση που θα προκύψει από έναν ενδεχόμενο εκλογικό κύκλο, στην περίπτωση που επιμείνει στην απόσυρση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι «οι εκλογικοί κύκλοι πάντα θα υπάρχουν κι ο λαϊκισμός δεν πρόκειται να κερδίζει συνέχεια αν εμείς υποστηρίξουμε τις αρχές μας και μπορούμε να υπερασπιστούμε αυτό που είναι σωστό».

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το ζήτημα θέμα δημοκρατίας. Στη συνέχεια, συνομιλώντας σε ομήγυρη δημοσιογράφων, ανέφερε σχετικά με τη μελλοντική του εμπλοκή στο πολιτικό σκηνικό ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δει την Ελλάδα να πετυχαίνει και αυτός θα βοηθήσει.

Τόνισε επίσης ότι η προηγούμενή του τοποθέτηση για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεχίζει να ισχύει: «Ο σκοπός είναι να μείνουμε πιστοί στις αρχές που υπηρετούμε».

Όμως το θέμα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου συντηρούν οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου και υπουργοί στην κυβέρνησή του, αναδεικνύοντας ο καθένας από μία ξεχωριστή πτυχή του θέματος.

Άλλον πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή ζητά με παρέμβασή του στα social media ο Γιάννης Ραγκούσης σημειώνοντας πως «το όλο παρακράτος που αποκαλύφθηκε δεν είναι του Μπαλτάκου, είναι του Σαμαρά» και αποδίδοντας προφανέστατα την όλη ευθύνη στον πρωθυπουργό και τις επιλογές των συνεργατών του.

Τους «λαλίστατους των ημερών» καλεί να πουν το αυτονόητο, δηλαδή ότι «η παραίτηση Μπαλτάκου δεν σώζει πλέον τα προσχήματα», ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Εκτός και αν ακόμα και αυτό λογίζεται ως αποσταθεροποίηση, στην κατά τα άλλα σταθερή και σοβαρή κυβέρνηση Σαμαρά», λέει με νόημα.

Τέλος, τη νομική -και πολιτική βεβαίως- διάσταση του θέματος αναδεικνύει ο Σωκράτης Ξυνίδης. Νομικός γαρ, εξηγεί σε μία μακροσκελή ανάρτηση στο ιστολόγιό του, τους λόγους για τους οποίους «δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να σιωπήσει»…

Μιλώντας για «σωρεία ποινικών αδικημάτων, μέχρι πλήρους ευτελισμού των θεσμών και της ίδιας της ελληνικής δικαιοσύνης», αλλά και για σχεδόν… κατάλυση του πολιτεύματος, ο κ. Ξυνίδης, αφού απαριθμεί τα αδικήματα, επισημαίνει πως «η δικαιοσύνη έχει μία μόνο ευκαιρία να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι μπορεί να την εμπιστεύεται. Να μην σιωπήσει και να μην κρυφτεί». Θυμίζει άλλωστε με νόημα ότι η πολιτική ηγεσία ήταν αυτή που πέταξε τη λάσπη πάνω της, από την ώρα που ο κ. Μπαλτάκος δεν αμφισβητεί το περιεχόμενο των συνομιλιών αλλά μόνο το τεκμήριο αυτών.

Πάντως, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαμαράς, που ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο «ολικής επαναφοράς» του Γ. Παπανδρέου, εκτιμούν πως αν δεν βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος να κλείσει το όλο θέμα μέσα σε ένα με δύο 24ωρα τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

«Θα σέρνουν από τη μύτη έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό και μια ολόκληρη κυβέρνηση, μια χούφτα εξτρεμιστών με τις απειλές περί νέων video και αποκαλύψεων», επεσήμαινε συνεργάτης του Βενιζέλου μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο και από τους δύο προκειμένου να «κλείσει το όλο θέμα μέσα στο Σαββατοκύριακο». Όπως μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος έχει δώσει αναλυτικές οδηγίες στο επιτελείο του για το πώς να κινηθεί άμεσα ώστε «από τη Δευτέρα να έχει φύγει από το προσκήνιο το όλο θέμα».


Σχολιάστε εδώ