Ανοικτή σύγκρουση του Τσίπρα με τους ιδιοκτήτες των καναλιών

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους Μάκη Κουρή (Kontra), Άκη Παυλόπουλο (Extra) και Βασίλη Ταλαμάγκα (Action 24), ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα της παραχώρησης της ψηφιακής περιουσίας, κάνοντας λόγια για ζημία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι διαδοχικές πράξεις της έκδοσης του διαγωνισμού και της ανάδειξης της Digea -η οποία ήταν η μοναδική που συμμετείχε- φέρουν τις υπογραφές της προηγούμενης σύνθεσης της ΕΕΤΤ αλλά και της σημερινής. Το βάρος της επιλογής των προσώπων της ΕΕΤΤ, που επέλεξε την Digea, πέφτει στον σημερινό υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο επί της ουσίας με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών (Mega, ANT1, Star, Alpha, Μακεδονία TV, ΣΚΑΪ) για το χαμηλό τίμημα με το οποίο εξασφάλισαν τις συχνότητες, αποκτώντας τον κρίσιμο έλεγχο του πεδίου αυτού για 15 χρόνια, χωρίς καν να διαθέτουν άδειες. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα άνευ προηγουμένου ολιγοπώλιο στην τηλεόραση, από τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν παράνομα, όπως έχει κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πριν από την παρέμβαση Τσίπρα σημειώθηκε ένα περίεργο γεγονός. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ερώτηση για το θέμα, πλην όμως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποχώρησε δέκα λεπτά πριν συζητηθεί, ενώ το προεδρείο έκρινε πως αρμόδιος είναι ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος συμπτωματικά απουσίαζε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τον πρόσφατο διαγωνισμό, χρησιμοποίησε την εκτίμηση της Mason Analysys για την αξία των συχνοτήτων, για λογαριασμό του υπουργείου Μεταφορών.

Τα ποσά που αναφέρονται προκύπτουν από τη σύγκριση της αξίας των συχνοτήτων για την κινητή τηλεφωνία και για την τηλεόραση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη της Mason Analysys, η αξία που θα παραχθεί από την ψηφιακή τηλεόραση τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Αυτή την αξία παραχώρησε η ΕΕΤΤ στην Digea για 15 χρόνια έναντι της χαμηλότερης τιμής που πρότεινε, δηλαδή 18,4 εκατ. ευρώ. Για να φανεί το παράδοξο, θα πρέπει να επισημανθεί πως από την κινητή τηλεφωνία, στην οποία θα δοθούν μόλις τέσσερις ψηφιακές συχνότητες, αναμένονται έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. Η Mason Analysys εκτιμά πως η αξία της αγοράς αυτής τα επόμενα 20 χρόνια θα ανέλθει στα 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε πως στην Digea για 18,4 εκατ. ευρώ παραχωρήθηκαν -κατ’ αντιστοιχία του αριθμού των συχνοτήτων στην κινητή τηλεφωνία- τέσσερις ψηφιακές συχνότητες, στις οποίες μπορούν να εκπέμψουν έως 16 τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και το σύνολο των περιφερειακών καναλιών.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες

«Οι μεγαλοεπιχειρηματίες οφείλουν επιτέλους να βάλουν το χέρι στην τσέπη», είπε και πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, αυτό θα σημαίνει εφαρμογή του νόμου, με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων στον κλάδο». Αυτή ήταν και η βασική θέση που είχε παρουσιάσει στις 27 Μαΐου 2013 στον Κεραμεικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Το σχέδιο, εν συντομία, περιλάμβανε την αδειοδότηση από μηδενική βάση και την εκχώρηση αδειών για μέγιστο διάστημα έως πέντε χρόνια, με διαδικασία ανάκλησης από το ΕΣΡ, τόσο για την τηλεόραση όσο και για το ραδιόφωνο. Προβλέπει ακόμη ανάλογη διαδικασία για μη εμπορικές (συνεταιριστικές) επιχειρήσεις, μέσα από ειδικό διαγωνισμό, τόσο για τις συχνότητες εθνικής εμβέλειας όσο και για τις περιφερειακές. Στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας «περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς α) όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους, β) όσες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, γ) όσες δεν τηρούν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας». Τέλος, το σχέδιο προβλέπει στις μεταβατικές διατάξεις την καταβολή «των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995» αλλά και νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.

ΕΙΤΗΣΕΕ: Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΝΕΡΙΤ!

Προβληματισμός της ΕΙΤΗΣΕΕ μετά τη διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και την ερώτηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου για το χαμηλό τίμημα των συχνοτήτων. Κατά τη διάρκεια συνάντησης φαίνεται πως εκφράστηκε η ανησυχία για το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και να αμφισβητήσει τη σύμβαση που υπέγραψε η Digea με την ΕΕΤΤ. Προς την κατεύθυνση αυτή θα σπεύσει η Digea να κατοχυρώσει τη θέση της συνολικά στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της και στο ραδιοφωνικό δίκτυο και ζητώντας από την κυβέρνηση να αποκτήσει και τη μετάδοση του σήματος της ΝΕΡΙΤ! Με τον τρόπο αυτό, «κλειδώνοντας» συνολικά τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, θεωρούν πως δεν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει τη λειτουργία της Digea στον χώρο.


Σχολιάστε εδώ