Έτοιμοι και για εθνικές εκλογές!

Με το άρθρο 9 του νομοσχεδίου ρυθμίζονται επακριβώς πρακτικά θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη διενέργεια παράλληλων εκλογών. Έτσι, σε περίπτωση που οι ημερομηνίες συμπέσουν, οι εκλογές θα γίνουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, σε διαφορετικές όμως κάλπες. Γι’ αυτό και το υπουργείο Εσωτερικών σπεύδει να προμηθευτεί με απευθείας ανάθεση 30.000 επιπλέον κάλπες και 155.000 εκλογικούς σάκους! Αναφέρει συγκεκριμένα το άρθρο: «Εφόσον η διενέργεια των κατά τον παρόντα νόμον εκλογών συμπέσει με την ημέρα διενέργειας των κατά τας διατάξεις των άρθρων 51 και 53 του Συντάγματος γενικών βουλευτικών εκλογών, η ψηφοφορία διά την εκλογήν των αντιπροσώπων εις το Ευρωπαϊκόν Κοινοβούλιον θα διεξαχθεί εις τα αυτά εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας, άτινα θα ορισθούν διά την ψηφοφορίαν των βουλευτικών εκλογών και ενώπιον του αυτού αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής και των αυτών λοιπών μελών των εφορευτικών επιτροπών, δυναμένων τούτων προς αντιμετώπισιν των αναγκών της ψηφοφορίας ταύτης, να αναθέτουν καθήκοντα γραμματέως εις δημόσιον ή δημοτικόν ή κοινοτικόν υπάλληλον ή υπάλληλον νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου υποχρεούμενον να εκπληρώσει ταύτα, ή εις έναν εκ των εκλογέων».

Για τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια που θα χρησιμοποιηθούν, το ίδιο άρθρο αναφέρει: «Εν περιπτώσει διενεργείας των ως άνω δύο εκλογών την αυτήν ημέραν διά την εκλογήν των αντιπροσώπων εις το Ευρωπαϊκόν Κοινοβούλιον θα χρησιμοποιηθούν ιδιαίτεραι κάλπαι φέρουσαι διακριτικόν προς τούτο γνώρισμα. Το διακριτικόν τούτο γνώρισμα και πάσα άλλη λεπτομέρεια αφορώσα εις το μέγεθος και το σχήμα κ.λπ. των καλπών, ως και πάντα τα λοιπά ανακύπτοντα εκ της ταυτοχρόνου διενεργείας αμφότερων των εκλογών θέματα, δι’ α δεν προβλέπει ο παρών νόμος, ουδέ είναι δυνατή η αντιμετώπισις των δι’ αναλόγου εφαρμογής διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 650/1974) ρυθμίζονται δι’ αποφάσεως του Υπουργού των Εσωτερικών». Επίσης: «Επί ταυτοχρόνου διενεργείας εκλογών βουλευτών της ελληνικής Βουλής και αντιπροσώπων εις το Ευρωπαϊκόν Κοινοβούλιον, η απόχρωσις των ψηφοδελτίων και των αντίστοιχων φακέλων πρέπει να είναι εμφανώς διάφορος»….

Προφανώς και ήξερε τι έλεγε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος όταν μιλούσε στη Βουλή για τετραπλές εκλογές (συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών) τον ερχόμενο Μάιο: «Πιθανώς οι εκλογές να είναι και τετραπλές. Εγώ, με όλα αυτά που γίνονται, δεν απέκλεισα ότι δεν θα πάμε σε εκλογές. Τις εκλογές τις αποφασίζει ο πρωθυπουργός και μπορεί να πει πως πάμε σε τετραπλές εκλογές τον Μάιο. Δεν πρέπει εμείς να είμαστε έτοιμοι; Δεν πρέπει να είμαστε εμείς εδώ;».

Όσο κι αν προσπάθησε να μαζέψει στη συνέχεια πως το θέμα των πρόωρων εκλογών (που πυροδοτήθηκε από την υπόθεση Μπαλτάκου) είναι θέμα του προέδρου της κυβέρνησης και του αντιπροέδρου και ότι στο νομοσχέδιο μεταφέρεται απλώς άρθρο από νόμο του 1981, το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζεται για… πολλαπλές κάλπες δεν αλλάζει.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε μάλιστα σε δύο έγγραφα του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, το ένα με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2014, με τίτλο «επείγον εκλογικό», με το οποίο παραγγέλλονται 30.000 κάλπες συν δυνατότητα προσαύξησης 20% αντί ποσού 85 ή 100 ευρώ κατά κάλπη, με εγγυητική επιστολή 100.000 ευρώ (θυμίζοντας ότι την ίδια εγγυητική επιστολή των 100.000 ευρώ έχει καταθέσει η κυβέρνηση για το σύνολο του ψηφιακού φάσματος για 18 έτη στην Digea!) και το άλλο με ημερομηνία 21 Μαρτίου, πάλι κατεπείγον εκλογικό, για προμήθεια 155.200 εκλογικών σάκων από πλαστική ύλη. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό, σημείωσε, αλλά για απευθείας ανάθεση που έγινε σε χρόνο dt, καθώς προκηρύχθηκε στις 19 Μαρτίου και στις 20 Μαρτίου, στις 4 το απόγευμα, έληξε. Πολλά, μάλλον, τα χρήματα, ιδίως όταν είναι γνωστή από πενταετίας η ημερομηνία των ευρωεκλογών.

Ύποπτες θεωρεί τις διατάξεις του άρθρου 9 για διενέργεια των εθνικών εκλογών στις 25 Μαΐου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης. Θεωρεί ότι ο κ. Μπαλτάκος δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος: «Ήταν το «μάτι» της κυβέρνησης μέσα και έξω από τη Βουλή. Ο κ. Μπαλτάκος, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, είχε καθημερινές επαφές με βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής και στο γραφείο του στη Βουλή αλλά και αλλού και εκβίαζε τη Χρυσή Αυγή με προφυλακίσεις. Τους είχε πει: «Ελάτε να τα βρούμε, αλλιώς θα προφυλακίσω και τους υπόλοιπους, εκτός αν δεχθείτε να βοηθήσετε ώστε να μην έρθει πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ… Εφόσον βοηθήσετε, δεν θα προφυλακιστείτε οι υπόλοιποι και μετά τις εκλογές θα αποφυλακιστούν και οι άλλοι».

Η πρόταση ήταν συγκεκριμένη: «Ήταν ένας ωμός εκβιασμός. Τους είχε προτείνει ότι με κάποιο τέχνασμα δεν θα κατεβάσει η Χρυσή Αυγή συνδυασμούς στον νομό Αττικής, στην Α΄ Αθηνών, στην Κορινθία και στη Μεσσηνία. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ευστάθιος Μπούκουρας δεν πήγε, όπως οι άλλοι, στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά τον πήγαν στο Ναύπλιο για να τον ψήσουν, όπως πράγματι έγινε και αποφυλακίστηκε», είπε, καταγγέλλοντας το γεγονός και προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε συχνές επαφές και μέσα και έξω από τη Βουλή…


Σχολιάστε εδώ