Ψηφίζουν… αδιαλλαξία οι Σκοπιανοί

Τα πρώτα δείγματα γραφής δίνονται από τον Πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ και εκ νέου υποψήφιο για τη θέση αυτή, ο οποίος από την αρχή ήδη της προεκλογικής εκστρατείας περιγράφει μια ακραία θέση η οποία δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία για θετική έκβαση της υπόθεσης της ονομασίας.

Ο κ. Ιβάνοφ, σε ένα κείμενο 56 σελίδων που περιγράφει τον απολογισμό της προεδρίας του την περίοδο 2009-2014 περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την πολιτική που ακολούθησε η χώρα του τα τελευταία αυτά πέντε χρόνια στο θέμα του ονόματος αλλά και προδιαγράφει το πώς θα κινηθεί, εφόσον επικρατήσει, όπως όλα δείχνουν, στις επερχόμενες εκλογές το δίδυμο Ιβάνοφ-Γκρούεφσκι.

Κεντρικό σημείο σε όλες τις τοποθετήσεις του κ. Ιβάνοφ είναι η «επιτυχία» της FYROM στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την απόφαση η οποία ουσιαστικά αναγνώρισε ως παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εκ μέρους της Ελλάδας τη μη ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Ο κ. Ιβάνοφ προβάλλει τις συναντήσεις που είχε με σειρά ξένων ηγετών για να προωθήσει τις θέσεις της χώρας του σε σχέση με το όνομα και επαίρεται ότι ακόμη και μέσα στα Ηνωμένα Έθνη, «στο φόρουμ που στο παρελθόν μας απαγόρευσαν τη χρήση του συνταγματικού ονόματός μας», ζήτησε ο ίδιος να γίνει δεκτή η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης και να αποκαλείται η «Μακεδονία» με το συνταγματικό όνομά της.

Για την ευρωπαϊκή πορεία της FYROM ο κ. Ιβάνοφ δηλώνει ότι όλο και περισσότεροι συνομιλητές του και ευρωπαίοι παράγοντες αποδέχονται το επιχείρημα του ανθρώπινου δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να προωθεί τη θέση για «παράλληλη» διαδικασία των συνομιλιών για το όνομα, ενώ θα ξεκινήσουν και θα συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσιμες της FYROM με την ΕΕ. Στα «κέρδη» ο κ. Ιβάνοφ καταγράφει και τη στήριξη, πλέον, που έχει η χώρα του από τα κράτη-μέλη των χωρών Visegrad.

Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ του ιδίου και του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Ιβάνοφ, θέλοντας να προβάλει τον… σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας του, απέρριψε ως απαράδεκτες τις κατηγορίες για «αλυτρωτισμό και εθνικισμό»!

Ξεχωριστό κεφάλαιο στον απολογισμό του κ. Ιβάνοφ καταλαμβάνει η υπόθεση του ονόματος. Ο πρόεδρος της FYROM ξεκαθαρίζει ότι:

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας χρειάζεται λύση, αλλά μόνο στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά αποδεκτή θα είναι μόνο η λύση που δεν θα αλλάξει τη μακεδονική ταυτότητα, κάτι που δεν θα απαιτεί και την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας και θα πρόκειται για λύση που δεν θα προσβάλλει την εθνική, πολιτιστική και γλωσσική ταυτότητά μας…».

Αποτυπώνοντας τη σημασία που δίνει πλέον η FYROM στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, τονίζει ότι με βάση αυτή την απόφαση, η οποιαδήποτε διασύνδεση της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ με την επίλυση της ονομασίας συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ενώ ο κ. Ιβάνοφ αποκρούει τις επικρίσεις για αλυτρωτισμό, σε ένα από τα κεφάλαια του απολογισμού του είναι ο ίδιος που παρουσιάζει πρωτοβουλίες, όπως το «I Love Macedonia» και «Learn Macedonian ONLINE», με στόχο, όπως λέει, «τη βελτίωση της εκμάθησης της «μακεδονικής» γλώσσας, του μακεδονικού πολιτισμού και παράδοσης για τα μέλη των “μακεδονικών εθνικών μειονοτήτων” στις γειτονικές χώρες…».

Σε αυτό το εντελώς αρνητικό πλαίσιο, ήταν απολύτως δικαιολογημένη η κατάληξη των συναντήσεων που είχε στη Νέα Υόρκη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους των δύο χωρών Α. Βασιλάκη και Ζ. Γιολέφσκι.

Ο κ. Νίμιτς επεδίωξε να κάνει αυτό τον κύκλο επαφών περισσότερο για να συντηρήσει τη διαδικασία, καθώς εν όψει εκλογών στα Σκόπια και ευρωεκλογών στην Ελλάδα δεν υπήρχε πιθανότητα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Νίμιτς επιφυλάχτηκε να πραγματοποιήσει μια ακόμη περιοδεία στην περιοχή τον Ιούνιο, αλλά η μεθοδολογία που ακολουθεί, ανακυκλώνοντας παλιές ονομασίες και προτάσεις με την ελπίδα ότι κάτι θα έχει αλλάξει στην προσέγγιση των δύο πλευρών, είναι απίθανο να οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου. Η επιμονή του όμως να επισκεφτεί τις δύο πρωτεύουσες μετά και τις ευρωεκλογές είναι προφανές ότι εντάσσεται στην τακτική του Επιτρόπου Στ. Φούλε, ο οποίος εν όψει Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου θα ήθελε να έχει ένα ακόμη μέσο για να πιέσει την Ελλάδα…

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ