Χτυποκάρδια στα… έδρανα
Μπορεί ο σκόπελος με τις ρυθμίσεις για το γάλα, που προκάλεσαν πλημμυρίδα αντιδράσεων, να ξεπεράστηκε, όπως δείχνουν τα πράγματα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα που προσκρούουν στις αντιρρήσεις των βουλευτών. Έτσι ώστε κανείς να μη γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν μέχρι το βράδυ και ποιες διαστάσεις μπορεί να προσλάβουν. Εξίσου έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πρωτόγνωρη διαδικασία που ακολουθήθηκε από πλευράς κυβέρνησης, που αγγίζει τα όρια της προσβολής των κοινοβουλευτικών θεσμών. Οι βουλευτές κλήθηκαν σε διάστημα ολίγων ωρών να μελετήσουν (πράγμα αδύνατον…) ένα κείμενο 220 σελίδων, δεκάδων χιλιάδων λέξεων, με ρυθμίσεις, διατάξεις, τροποποιήσεις, παραπομπές κ.λπ. Και στη συνέχεια να το υπερψηφίσουν, αγνοώντας επί της ουσίας το σύνολο των ρυθμίσεων. Στη λογική τού «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε», παρά το γεγονός ότι ορισμένα μέτρα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους πολίτες κι επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κλήθηκαν να συζητήσουν το νομοσχέδιο χωρίς να το έχουν πάρει στα χέρια τους, πόσω μάλλον να μελετήσουν κάποιες σελίδες του. Επειδή το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, η συζήτηση στη Βουλή, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 10 π.μ. του Σαββάτου, μετατέθηκε για τη 1 μ.μ. Στο μεταξύ, υπουργοί «έχωναν» στο νομοσχέδιο διάφορες διατάξεις, σε μια αποθέωση του «αλαλούμ».
Η κυβέρνηση επικαλείται το επείγον της υπόθεσης ώστε το νομοσχέδιο να ψηφισθεί με συνοπτικές διαδικασίες, λόγω του ότι την Τρίτη συνεδριάζει το Eurogroup, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για τη δόση του δανείου προς τη χώρα μας. Αν δεν υπάρχει η έγκριση από τη Βουλή, δεν θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση οδήγησε σκοπίμως τα πράγματα στο ύστατο σημείο ώστε να δικαιολογήσει το επείγον και το πρωτόγνωρο των διαδικασιών. Να φέρει κόμματα και βουλευτές, κυρίως τους δεύτερους, προ τετελεσμένων.
Το ογκώδες νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις (εργασιακά, ασφαλιστικά κ.ά.) αλλά και ρυθμίσεις (φαρμακεία, φωτοβολταϊκά κ.ά.) που προκαλούν αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα. Έτσι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές στην κρίσιμη ψηφοφορία. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ήσυχοι θα προσέλθουν στη Βουλή. Πόσω μάλλον που το «απρόοπτο» μπορεί να προέλθει από βουλευτές που δεν έχουν ως τώρα εκφράσει δημόσια τις ενστάσεις τους ή την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν.
«Το κακό έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγων, εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι «όλα θα εξελιχθούν όπως πρέπει και η κυβέρνηση θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της». Παράλληλα, από πλευράς αρμοδίων υπουργών, οι προσπάθειες να κλείσουν τα «ανοιχτά μέτωπα» επρόκειτο να συνεχιστούν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, μέχρι και λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έθεσε το διακύβευμα για τη χώρα ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ακολουθήσει η έξοδος στις Αγορές, που μαζί με τη ρύθμιση του χρέους θα ανοίξουν τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια.
Ταυτόχρονα έκανε επίκληση στην υπευθυνότητα των βουλευτών – «είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει», είπε χαρακτηριστικά. Διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, κατά συνέπεια οι βουλευτές δεν θα βρεθούν ξανά στη δύσκολη θέση να ψηφίσουν περικοπές μισθών ή συντάξεων.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν φάνηκε -προς στιγμήν- να κάμπτουν τις διαφωνίες των βουλευτών και αν δεν μεσολαβούσαν οι διορθωτικές παρεμβάσεις στις ρυθμίσεις για το γάλα το αδιέξοδο θα παρατεινόταν. Ενδεικτικό, μάλιστα, των διαστάσεων που έχει λάβει το ζήτημα με το γάλα, είναι το γεγονός ότι ενώ την Πέμπτη είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών, πάνω σε συμβιβαστική πρόταση που έφερε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την επομένη ανέκυψε διαφωνία για επιμέρους σημεία των ρυθμίσεων, ενώ -αντίθετα από ό,τι αρχικά είχε αφεθεί να εννοηθεί- αντίθετοι με τη φόρμουλα που προωθείται είναι οι αγελαδοτρόφοι.
Οι τελευταίοι, μάλιστα, κατήγγειλαν ότι δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον διάλογο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο βουλευτών και μόνο.
Οι διαπραγματεύσεις των αρμοδίων υπουργών με τους διαφωνούντες βουλευτές ήταν σκληρές και μαραθώνιες, ενώ στην πορεία αυξανόταν ο αριθμός όσων αντιδρούσαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές της εβδομάδας μιλάγαμε για έξι βουλευτές -τρεις της ΝΔ (Μ. Χαρακόπουλος, Γ. Βλάχος, Ι. Τζαμτζής) και τρεις του ΠΑΣΟΚ (Θ. Μωραΐτης, Μιχ. Κασσής, Ν. Σηφουνάκης). Μέχρι την Πέμπτη, οπότε και υπήρξε συμφωνία, είχαν προστεθεί σταδιακά άλλοι εννιά τουλάχιστον (Αλ. Κοντός, Γ. Ιωαννίδης, Φωτεινή Αραμπατζή, Γ. Καλαντζής, Γ. Καρασμάνης, Τ. Κοψαχείλης, Γ. Στύλιος, Α. Μαρίνος, Ν. Κακλαμάνης), που είτε διαφωνούσαν με τις ρυθμίσεις είτε έλεγαν ότι θα παραιτούνταν από βουλευτές αν επρόκειτο να καταψηφίσουν. Κανείς όμως δεν γνωρίζει -εφόσον τα πράγματα είχαν πάρει άλλη τροπή- αν θα υλοποιούσαν τα λεγόμενά τους. Να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης ή να εγκαταλείψουν τα βουλευτικά έδρανα.