Τρίτο Μνημόνιο ψηφίζουν απόψε

Μόνο που μια ματιά να πρόλαβε να ρίξει κανείς στις πάνω από 200 σελίδες του νομοθετικού κατασκευάσματος, που δημοσιοποιήθηκε μέσω διαδικτύου αργά το βράδυ της Παρασκευής, θα είδε ότι διαψεύδονται. Και επειδή συνήθως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, γύρευε τι ανατροπές βρίσκονται πίσω από τις παραπομπές σε εγκυκλίους και νόμους, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσεις ότι ακόμη και λίγα λεπτά πριν από τη δημοσιοποίηση οι υπουργοί πρόσθεταν «ρυθμίσεις». Και απόψε οι βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων -οι οποίοι δεν θα ξέρουν τι ψήφισαν και στο τέλος θα τ’ ακούσουν κι από πάνω γιατί θα τους πουν αδιάβαστους, όχι όμως από δική τους αμέλεια- οδηγούνται στην κάλπη κάτω από τον ωμό εκβιασμό ότι αν δεν ψηφίσουν θα πέσει η κυβέρνηση και η χώρα θα χρεοκοπήσει τη στιγμή που θα έβγαινε στις αγορές…

I. Το νομοσχέδιο κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι προϊόν της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, στην ουσία είναι το Τρίτο Μνημόνιο. Κάτι σαν το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή. Κι ας το κρύβουν η κυβέρνηση και τα γνωστά φερέφωνα-ΜΜΕ, που τη στηρίζουν μέσα στην απελπισία τους, επειδή βλέπουν και τη δική τους κατάρρευση, αλλά κάνουν την ύστατη προσπάθεια διάσωσης.

II. Ως προς τον πυρήνα του περιεχομένου του, το νομοσχέδιο οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Στη ρήξη του κοινωνικού ιστού. Και αυτό θα φανεί μετά τις ευρωεκλογές, κυρίως μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν ακολουθούν την τακτική της στρουθοκαμήλου. Πιστεύουν ότι, με το παραμύθι της συγκάλυψης, θα περάσουν τον Ρουβίκωνα των ευρωεκλογών. Κοιμούνται τον «ύπνο του δικαίου»… Ο κόσμος, όμως, θα τους στείλει το μήνυμα.

III. Ας μην εκπλαγεί ο πρωθυπουργός το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών: Η τιμωρητική στάση του εκλογικού σώματος θα είναι αμείλικτη. Δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα δείξει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα. Και μάλιστα σε τέτοιον βαθμό, που οι μετέπειτα εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.


Σχολιάστε εδώ