Τουρκικές εναέριες δραστηριότητες

Η επιβεβαίωση της κατάρριψης ήλθε και από τον ίδιο τον τούρκο πρωθυπουργό. Σε συγκέντρωση πλήθους υποστηρικτών του, εν όψει των σημερινών δημοτικών εκλογών, είπε χαρακτηριστικά: «Ένα συριακό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Τα F-16 μας απογειώθηκαν και έπληξαν τον στόχο. Γιατί; Γιατί αν παραβιάσεις τον εναέριο χώρο μου, θα δεχτείς ισχυρό πλήγμα ύστερα από αυτό».

Η Συρία χαρακτήρισε την κατάρριψη ως «κραυγαλέα επίθεση», η δε κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο χειριστής του μαχητικού κατάφερε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα του πιλότου.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2012, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις είχαν καταρρίψει τουρκικό αναγνωριστικό αεροσκάφος, τύπου RF-4E, γεγονός που προκάλεσε νέα περίοδο έντασης στις σχέσεις Δαμασκού και Αγκύρας. Εντύπωση μάλιστα είχε προκαλέσει το γεγονός ότι η τουρκική αντίδραση εξαντλήθηκε σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο και όχι σε «επιθετική» αντίδραση όπως πολλοί περίμεναν από τον κ. Ερντογάν.

Πολλοί θεώρησαν την τουρκική κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους ως μια πρώτη πράξη εξαγωγής της κρίσης που μαστίζει τη γείτονα, σύνδεση βέβαια που απέρριψε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο τελευταίος αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά αν η κυβέρνησή του απηύθυνε ποτέ πρόσκληση προς τη Συρία να παραβιάσει τα σύνορα της Τουρκίας.

Σωστή η παρατήρηση του κ. Νταβούτογλου. Συμφωνούμε μαζί του ότι η Άγκυρα δεν θα προσκαλούσε ποτέ τη Δαμασκό να στείλει μαχητικό της να παραβιάσει την τουρκική κυριαρχία.

Εύλογα όμως θα μπορούσαμε και εμείς να παρατηρήσουμε στον κ. Νταβούτογλου ότι και η χώρα μας ουδέποτε προσκάλεσε τα τουρκικά μαχητικά να παραβιάζουν τον εθνικό μας εναέριο χώρο, ούτε και να προβαίνουν σε παραβάσεις της εναέριας κυκλοφορίας, με τόση μεγάλη μάλιστα συχνότητα…

Τι θα μπορούσε εν προκειμένω να πει ο τούρκος υπουργός;

Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και παραβάσεων είναι γνωστό.

Η χώρα μας από το 1931 ασκεί την κυριαρχία της στον αέρα, εντός του εύρους των 10 ν.μ., ενώ στη θάλασσα ασκεί κυριαρχία μέχρι τα 6 ν.μ.

Μέχρι το 1975, επί 44 χρόνια, η Τουρκία –χωρίς ουδεμία διαμαρτυρία ή αμφισβήτηση να έχει διατυπωθεί– αποδεχόταν τα παραπάνω. Τούτο και μόνον θεμελιώνει σιωπηρή αποδοχή, συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Ουδέποτε δε διατυπώθηκε διαμαρτυρία όσον αφορά τη νομική βάση του καθεστώτος των 10 ν.μ. που είναι σε ισχύ από το 1931.

Δυστυχώς όμως η Άγκυρα παραβιάζει συνεχώς τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο με τα στρατιωτικά –πολλές φορές οπλισμένα– αεροσκάφη της. Και μάλιστα και κάτω από τα 6 ν.μ.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι τα τουρκικά αεροσκάφη υπερίπτανται του ελληνικού εναερίου χώρου, ακόμα και σε χαμηλό ύψος, υπεράνω κατοικημένων νησιών άνευ φυσικά υποβολής σχεδίων πτήσεων.

Η τουρκική αυτή συμπεριφορά, όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, δημιουργεί πολλούς κινδύνους στο μέτρο, μεταξύ άλλων, που επηρεάζει την ασφαλή αεροπλοΐα και των αεροσκαφών της Πολιτικής Αεροπορίας και συνιστά φυσικά κατάφωρη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας.

Οι έλληνες αεροπόροι, με ψυχραιμία και με άκρατο επαγγελματισμό, προβαίνουν στις σχετικές αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις των τουρκικών πολεμικών, επιδεικνύοντας γενναιότητα στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και φυσικά την ελληνική κυριαρχία στον εναέριο χώρο μας.

Η αδιαλλαξία της γείτονος δυστυχώς συνεχίζεται.

Ακόμη και ανήμερα της εθνικής μας επετείου, κατά τη διάρκεια μάλιστα της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα, δύο οπλισμένα τουρκικά F-16, χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσεων, όχι μόνο σημείωσαν παραβάσεις στο FIR μας, αλλά επιπλέον παραβίασαν και τον εθνικό μας εναέριο χώρο, ανατολικά του Καστελλόριζου.

Και τούτο παρά την ύπαρξη του γνωστού μορατόριουμ, που περιέχεται στο γνωστό Πρωτόκολλο Παπούλια – Γιλμάζ, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η μη πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών, επισήμων αργιών κ.λπ.

Οι σημερινές εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία ασφαλώς θα αποτελέσουν πρόκριμα και των άλλων που θα ακολουθήσουν, τόσον των προεδρικών τον προσεχή Αύγουστο, όσο και των βουλευτικών τον Ιούνιο του 2015. Μέχρι τότε δεν πρόκειται φυσικά να αλλάξει η τακτική των παραβάσεων και παραβιάσεων.

Η μόνιμη τουρκική τακτική αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στον εναέριο χώρο φοβόμαστε ότι δεν θα αλλάξει και θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Αυτό τουλάχιστον πιστά διδάσκει το παρελθόν των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Σχολιάστε εδώ