Με ούριο άνεμο θα πάμε στις εκλογές το 2015, πιστεύουν στο Μαξίμου

Κι αυτό ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα προτείνει -ακόμη κι αν είναι από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς- η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα ο Αντ. Σαμαράς. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι στην πρόθεση του κ. Τσίπρα δεν θα σταθεί εμπόδιο ούτε η δυναμική που θα παρουσιάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο -αρχές του 2015- ούτε και το τοπίο που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά.

Αν και η πάγια θέση του κ. Σαμαρά είναι υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, η προοπτική προσφυγής στις κάλπες την άνοιξη του 2015 δεν φαίνεται να τον προβληματίζει. Κι αυτό διότι πιστεύει ότι το διάστημα από τις ευρωεκλογές και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση και μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχουν οι εξελίξεις. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης, σε συνδυασμό και με τα διαλυτικά φαινόμενα που εκδηλώνονται στα μικρότερα κόμματα της Κεντροδεξιάς. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα «φορτωθεί» το (πολιτικό) κόστος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού -όπως επισημαίνει- δεν θα έχουν μεσολαβήσει δραματικές αλλαγές και ανακατατάξεις που θα μεταβάλουν την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για τις εκλογές.

Προ ημερών, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους άξονες του «οδικού χάρτη» για την κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα προβλέποντας: Διανομή του πλεονάσματος, έξοδο στις Αγορές, έναρξη της συζήτησης με τους πιστωτές για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, αλλά δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο. Γεγονός που δεν προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αφού φέρνει τη διευθέτηση του ζητήματος πιο κοντά στον… Μάρτιο. Στο ίδιο διάστημα, εκτιμούν στο επιτελείο του πρωθυπουργού, θα έχουν προχωρήσει οι αποκρατικοποιήσεις, η διεθνής εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και σταδιακά θα αρχίσουν να έρχονται οι πρώτες μεγάλες επενδύσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς μετά τις ευρωεκλογές πιθανότατα θα αναλάβει και πρωτοβουλίες πολιτικού περιεχομένου, ενώ μεταξύ άλλων θα ανοίξει και τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι βασικές προτάσεις του θα αφορούν την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, την εκλογή των βουλευτών και τη σύνθεση του Κοινοβουλίου αλλά και ζητήματα οικονομικής διαχείρισης. Ακόμη παραμένουν ενεργές οι σκέψεις του για τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί ως έναν βαθμό και από τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς (Ελιά-ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Καθότι, όπως ομολογούν συνομιλητές του, δεν θα είχε νόημα να δημιουργήσει μια νέα παράταξη με εθνικά χαρακτηριστικά, στην οποία θα στεγαστούν οι δυνάμεις μόνο της Κεντροδεξιάς. «Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο Αντ. Σαμαράς είναι ο μόνος παράγων σταθερότητας στη χώρα, άρα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί προς πολλές κατευθύνσεις», υποστηρίζουν με μια δόση υπερβολής στενοί συνεργάτες του.

Στους σχεδιασμούς του, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δεν λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές αναταράξεις που ενδεχομένως να προκληθούν από την εφαρμογή επιμέρους αποφάσεων της κυβέρνησης. Αποφάσεις όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, που θα επιφέρουν μείωση των αποδοχών και περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, αλλά και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, που θα φέρει μείωση (μία ακόμη) των επικουρικών συντάξεων. Πέραν αυτού, υπάρχει και το θέμα με το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2015-2016, ενώ η «τρόικα», ως γνωστόν, θα επιστρέψει ξανά στην Αθήνα τον Ιούνιο για τις σχετικές συζητήσεις με την κυβέρνηση. Αυτή τη φορά χωρίς το… άγχος των εκλογών, άρα και με μεγαλύτερα περιθώρια υποχωρήσεων από ελληνικής πλευράς. Από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς και το τρέχον έτος, ενώ για το χρηματοδοτικό υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης, αλλά θα βρει τα χρήματα που χρειάζεται από τις Αγορές.


Σχολιάστε εδώ