Διά χειρός…
… του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου από τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή»:
Ήξεραν όλοι ότι πάμε για φούντο…
«Στις αρχές του 2009 δημιουργήθηκε ένα συμβούλιο για την παρακολούθηση της οικονομίας. Στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου αυτού εξήγησα ότι η κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα. Από το καλοκαίρι είχα επίσης ενημερώσει στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ. Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ακριβώς λόγω της δραματικής κατάστασης της οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων. Οι δημόσιες παρεμβάσεις της ΤτΕ ήταν συνεχείς και θα έλεγα ενοχλητικές σε κάποιους. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2009, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δημοσιεύσαμε το κρατικό έλλειμμα του 8μήνου, που ήταν στο 8% του ΑΕΠ. Έτσι όλοι πληροφορούνταν για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Στις 6 Οκτωβρίου 2009 είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και κ. Λ. Κατσέλη. Τους περιέγραψα αναλυτικά την κατάσταση. Ακολούθησε τη μεθεπόμενη ημέρα επίσκεψή μου στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί δήλωσα ότι το έλλειμμα είχε ήδη ανέλθει στο 9μηνο στο 10% και προειδοποίησα ότι, αν δεν αλλάξει ρότα η χώρα, το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 12-13% του ΑΕΠ. Τον Νοέμβριο πήγα στη Βουλή και ενημέρωσα για την επιδεινούμενη κατάσταση. Περιέγραψα μια τροχιά χρεοκοπίας, φυσικά χωρίς να χρησιμοποιήσω τη λέξη αυτή. Το ίδιο απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πεταλωτής, όχι μόνο με «άδειασε», αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν ξέρω τη δουλειά μου. Κοντολογίς, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανέδειξε εγκαίρως τα κρίσιμα αυτά ζητήματα».
****
… του Γιάννη Μαρίνου από άρθρο του στο «Βήμα» με τίτλο «Δημογραφική απειλή»…
Δώστε ψήφο στα… νεογέννητα…
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μία ακόμη αψυχολόγητη απόφασή του απαγόρευσε την προνομιακή εισαγωγή στα ΑΕΙ παιδιών πολύτεκνων οικογενειών επειδή παραβιάζεται έτσι η συνταγματική αρχή της ισότητας. Η απόφαση αυτή δείχνει με πόση στενοκεφαλιά προσεγγίζεται το μείζον εθνικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας, που υπονομεύει την εθνική μας ύπαρξη. «Ωρολογιακή βόμβα» το χαρακτηρίζει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», διαπιστώνοντας ότι «η Ελλάδα γίνεται το γηροκομείο της Ευρώπης». Ήδη οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ με 2.884.000 συνταξιούχους, μόλις 3.300.000 εργαζομένους και 1.500.000 ανέργους, επί συνολικού πληθυσμού 10.800.000, γίνεται αντιληπτό ότι βαδίζουμε προς δραματική εθνική συρρίκνωση.
Και τι κάνουν οι πολιτικοί μας για να αντιμετωπίσουν, έστω και πολύ αργά, το φαινόμενο της υπογεννητικότητας που εύλογα επιδεινώθηκε λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης; Τίποτα ουσιαστικό. Ή μάλλον κάνουν ό,τι μπορούν για να διογκώνουν το πρόβλημα. Αποκορύφωμα δε αυτής της ολέθριας αδιαφορίας ή και πολεμικής είναι τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, που και περιορισμό των φορολογικών απαλλαγών επιβάλλουν στους πολύτεκνους αλλά και την άφρονα επιβάρυνση εκείνων των οικογενειών που έχουν περισσότερα τέκνα.
Δεν φθάνει, δηλαδή, που η κρίση περιόρισε δραματικά τη διάθεση για τεκνοποιία, πέρα από τις αμβλώσεις, τις προφυλάξεις και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, που έτσι περιορίζουν τις γεννήσεις και αυξάνουν τον αριθμό των γερόντων. Ερχονται και οι κυβερνήσεις με τα αμελέτητα μέτρα τους και την αυτοκτονική αδιαφορία για το δημογραφικό να επιταχύνουν τη γήρανση και τον αφελληνισμό της Ελλάδας. Πιθανολογώ ότι η πολιτική αυτή των πολιτικών μας θα μεταβαλλόταν αμέσως μόνο αν τα νεογέννητα αποκτούσαν δικαίωμα ψήφου!».
****
… της Έλενας Ακρίτα, από το άρθρο της «Αναλγησίας το ανάγνωσμα πρόσχωμεν» στα «Νέα», το οποίο απευθύνεται στον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο, με αφορμή ότι ο ιερέας ενός χωριού της Λακωνίας αρνήθηκε να τελέσει θρησκευτική κηδεία γιατί ο θανών είχε κάνει πολιτικό γάμο!
Αυτά διδάσκει ο Χριστός;
«Αυτή είναι η Εκκλησία σας; Αυτός είναι ο Θεός στον οποίο πιστεύετε; Αυτός είναι ο Χριστός και αυτά τα διδάγματά του; Το μίσος, η εκδικητικότητα, η μισαλλοδοξία, η προκατάληψη; Αυτά δίδασκε, γιʼ αυτά σταυρώθηκε;
Εγώ, κύριε Ευστάθιε, έχω κάνει πολιτικό γάμο. Δεν έχω κλέψει. Δεν έχω σκοτώσει. Δεν έχω παραβιάσει –στον βαθμό που κρίνει η συνείδησή μου τον βίο μου– καταγεγραμμένους ή άγραφους νόμους. Τι με καθιστά αυτός ο πολιτικός γάμος; Κακό άνθρωπο; Ανάξιο των μυστηρίων της Ορθοδοξίας;
Και αναρωτιέμαι, αλήθεια; Όταν κάποιος έρχεται σε σας να βαφτίσει, να παντρέψει και φυσικά να πληρώσει αδρά στην ενορία του, δεν είδα να ψάχνετε τα κιτάπια σας και να μην παίρνετε τα ωραία του λεφτουδάκια επειδή έχει κάνει πολιτικό γάμο.
Και το τραγικό ξέρετε ποιο είναι; Ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν ιερείς που με ψιχία κάνουν έργο πραγματικά σπουδαίο. Στα πέτρινα χρόνια που ζούμε προσπαθούν να στηρίξουν, να προστρέξουν, να δώσουν δύναμη, κουράγιο στους αδύναμους, στους μοναχικούς, στους εξαθλιωμένους. Από το υστέρημά τους, κάνοντας υπερβάσεις που δεν τις χωρά ο νους του ανθρώπου. Για να μην αναφέρω μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας τον Αναστάσιο, Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας. Έναν, κατά την ταπεινή μου άποψη, εν ζωή Άγιο. Να μην αναφέρω παλαιότερα τον θρυλικό παπα-Γιώργη Πυρουνάκη, φωτεινό φάρο για τις ζωές όσων τον γνώρισαν. Για να μην αναφέρω τον εμπνευστή και ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου. Και όλων αυτών των ανώνυμων κληρικών το έργο δεν το μαθαίνει ποτέ κανείς».