Δεν κάνει πίσω ο Νικήτας

Το κλίμα θα βαρύνει κι άλλο όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, αφενός λόγω της προσπάθειας που ξεκίνησε η Λ. Συγγρού για την αποδυνάμωση της υποψηφιότητας του κ. Κακλαμάνη και αφετέρου εξαιτίας της διαφαινόμενης πρόθεσης του τελευταίου να αντιπαρατεθεί με δυναμικό τρόπο στον κ. Σπηλιωτόπουλο, στοχεύοντας επί της ουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κατάσταση, όπως τείνει να διαμορφωθεί, θα δυσχεράνει τις διαδικασίες συνεννόησης εν όψει το δευτέρου γύρου, αν κι εφόσον ο κ. Σπηλιωτόπουλος περάσει στον δεύτερο γύρο. Ενώ, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι «πληγές» που ανοίγουν αυτήν την περίοδο δύσκολα θα κλείσουν και η υπόθεση θα έχει συνέχεια και μετά τις εκλογές. Ήδη διακινούνται φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να αφήσει εκτός συνδυασμών του κόμματος για τις επόμενες εθνικές εκλογές τον κ. Κακλαμάνη. Η απόφαση του κ. Σπηλιωτόπουλου να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα αλλάζει σ’ έναν βαθμό τα δεδομένα της αναμέτρησης, στο επιτελείο του πιστεύουν ότι θα το «δώσει πόντους», θα ενισχύσει τη δυναμική του. Κίνηση πολιτικά «γενναία» που όμως ενέχει ιδιαίτερα «υψηλό ρίσκο» για τα σημερινά δεδομένα. Μένει, βέβαια, να φανεί αν η επιρροή είναι τέτοια ούτως ώστε να μειώσει την απόσταση που τον χωρίζει από τον Γ. Καμίνη και αυξήσει εκείνη από τον Γ. Σακελλαρίδη. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη δυναμική που θα συνεχίσει να έχει ή όχι η υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη καθώς αν το ποσοστό του κινηθεί κοντά στο 8-10% ο κ. Σπηλιωτόπουλος κινδυνεύει να μείνει εκτός Β΄ Γύρου. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις πάντως χάνει από τον κ. Σακελλαρίδη και είναι εκείνος που περνά στον επόμενο γύρο. Αρκετοί ήσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έσπευσαν να επικροτήσουν την απόφαση του κ. Σπηλιωτόπουλου να παραιτηθεί και οι οποίοι μέχρι πρότινος τηρούσαν επιφυλακτική στάση, όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης. Άλλοι βουλευτές έλεγαν ότι καθυστέρησε και πως την κίνηση αυτή έπρεπε να την είχε κάνει όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Στην υπόθεση παρενέβη και ο… αντίπαλός του Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος προσέγγισε το ζήτημα από διαφορετική σκοπιά. Υποστήριξε ότι το έκανε για να αποφύγει τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από βουλευτής. «Από τη Βουλή σε βγάζουν οι πολίτες που σε εξέλεξαν βουλευτή, αν εκλεγείς δήμαρχος φεύγεις από βουλευτής», εξήγησε. Αντίπαλοί του υπενθύμιζαν ότι στις εκλογές του 2006 για τον Δήμο Αθηναίων ήταν ο κ. Κακλαμάνης που είχε προτείνει στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη να παραιτηθούν από τα βουλευτικά αξιώματά τους.

Στο μεταξύ πενιχρά είναι ως τώρα τα αποτελέσματα των εκκλήσεων της Λ. Συγγρού προς τα στελέχη να στηρίξουν ενεργά την υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου. Την περασμένη Τετάρτη κλήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι βουλευτές της Α΄ Αθηνών (πλην όσων είναι υπουργοί), ήτοι οι: Π. Παυλόπουλος, Φ. Πιπιλή, Α. Ψυχάρης και Β. Κικίλιας.

Ο κ. Σαμαράς τους κάλεσε να στηρίξουν την προσπάθεια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των βουλευτών η ανταπόκριση στη συνάντηση ήταν χλιαρή. Ο κ. Παυλόπουλος φέρεται να έθεσε θέμα… ψυχικής επαφής με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ότι έχει δέκα χρόνια να κάτσει μαζί του στο ίδιο τραπέζι, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι ο Ν. Κακλαμάνης είναι στενός πολιτικός φίλος του. Με βάση πάντα τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Πιπιλή ανέφερε ότι δεν διαθέτει προσωπικό μηχανισμό για να βοηθήσει ουσιαστικά. Από την πλευρά του ο κ. Ψυχάρης έθεσε… προϋποθέσεις καλώντας τον κ. Σπηλιωτόπουλο να δεσμευτεί ότι ως δήμαρχος θα εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο στα όρια του δήμου, θα κτίσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού κ.ά. Στη συνέχεια ωστόσο επιδοκίμασε την απόφασή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ορισμένοι εκ των βουλευτών και των πολιτευτών της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών θα προτιμούσαν να εκλεγεί δήμαρχος ο κ. Κακλαμάνης προκειμένου «να τον βγάλουν μέσα από τα πόδια τους». Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι τις αμέσως επόμενες ημέρες να αναλάβει πρωτοβουλία και να καλέσει σε συστράτευση τα στελέχη υπέρ των υποψηφίων του κόμματος, κατά τρόπο τέτοιο όμως που να μην υπονομεύει τις προσπάθειές τους να προβάλλουν το ανεξάρτητο των υποψηφιοτήτων τους.

Παράλληλα και στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια αποδυνάμωσης της υποψηφιότητας του κ. Κακλαμάνη. Παράγοντες της Λ. Συγγρού ασκούν πιέσεις σε στελέχη προκειμένου να τους αποτρέψουν να είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιό του.

Ο κ. Κακλαμάνης, παρά τις πιέσεις που δέχεται, εμμένει στην απόφασή του να είναι υποψήφιος. Ενδεικτικές ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του ότι αν έπρεπε για οποιοδήποτε λόγο να επιλέξει να είναι βουλευτής ή υποψήφιος δήμαρχος, θα επέλεγε το δεύτερο.


Σχολιάστε εδώ