ΒΟΥΛΗ

Το πολυνομοσχέδιο συζητείται με την κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής σε μια συνεδρίαση δεκάωρης διάρκειας. Για το λόγο αυτό, εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου, εκφράστηκαν αντιδράσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής από την αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ αλλά και από εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για καθεστώς εκφυλισμού του Κοινοβουλίου και πρότεινε να εξουσιοδοτήσει η Διάσκεψη των Προέδρων τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγ. Μεϊμαράκη να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση ώστε να μη συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Την άποψη αυτή υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κρεμαστινός που ζήτησε να δοθεί χρόνος στους βουλευτές να αναπτύξουν τις απόψεις τους, ενώ συμφώνησαν ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ και ο Δ. Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν είχε αντιρρήσεις, τόνισε όμως ότι είναι θέμα της κυβέρνησης που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία. Έτσι το τελικό κείμενο με τις προσθαφαιρέσεις και τις διατάξεις που μαγειρεύονταν όλη μέρα για να κατατεθεί στη Βουλή τη νύχτα της Παρασκευής, μπήκε στην Επιτροπή στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου και σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής. Όσο ξενύχτι και να έριξαν οι βουλευτές, δύσκολα θα μπουν στις λεπτομέρειες των διατάξεων σχεδόν δύο εκατοντάδων σελίδων.

Προφανώς η κυβέρνηση τους προτιμά αδιάβαστους.

@Το πολυνομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω και στη Δικαιοσύνη καθώς μετατρέπει σε πλημμελήματα τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας, και οδηγεί σε παραγραφή σωρεία ποινικών υποθέσεων.

Για τις περίεργες διατάξεις που περιέχονται στο τμήμα του ν/σ που αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης, σπεύδει να πληροφορήσει τους βουλευτές που αργότερα θα παραπονούνται ότι δεν πρόλαβαν να διαβάσουν το κείμενο και δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Καταγγέλλει μάλιστα ότι με τις διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται η «πλημμεληματοποίηση» της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, εάν η πράξη για την οποία δίδεται η μίζα δεν αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου, θα τιμωρείται μόνον σε βαθμό πλημμελήματος και επομένως θα υπόκειται σε πενταετή παραγραφή, ανεξαρτήτως ποσού.

Αυτό σημαίνει ότι με τη δημοσίευση του νόμου, την επόμενη εβδομάδα, θα οδηγηθούν σε παραγραφή πλείστες υποθέσεις που αφορούν μίζες και δώρα άνω των 120.000 ευρώ, ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ, αν κρίνεται ότι η πράξη για την οποία δόθηκαν «δεν αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου, αλλά απλώς ανάγεται σε αυτά»!.. Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σωρεία ποινικών υποθέσεων διαφθοράς μεγάλης κλίμακας στη χώρα μας θα οδηγηθούν σε παραγραφή, ακυρώνοντας την προσδοκία λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών που τρέφουν οι πολίτες.


Σχολιάστε εδώ