Αγωνία μέχρι τέλους…
ΣΤΗΝ αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την «τρόικα» επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Τα προηγούμενα 24ωρα καταβλήθηκαν αγωνιώδεις προσπάθειες, δημόσια, αλλά και σε παρασκηνιακό επίπεδο, προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίες συμβιβαστικές λύσεις και να ξεπεραστούν οι διαφωνίες των βουλευτών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επικαλούμενος το αίσθημα της υπευθυνότητας των βουλευτών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν η υπόθεση να κλείσει χωρίς απρόοπτα και η συμφωνία να έχει εγκριθεί από τη Βουλή ώστε να είναι έτοιμη εν όψει της άτυπης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, μεθαύριο (Τρίτη) στην Αθήνα. Καθώς, στη διάρκειά της, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων ύψους 10 δισ. για τη χώρα μας. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ευθέως τη δέσμευση του Αντ. Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μυστική συμφωνία με την «τρόικα» και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει νέο Μνημόνιο. Για τον λόγο αυτό ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν στη Βουλή το πλήρες κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές. Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις συντασσόμενοι έτσι με τη λαϊκή βούληση.
Στο παρά πέντε…
«Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους διαφωνούντες βουλευτές οι ρυθμίσεις για το γάλα, τα φαρμακεία και τα ταξί. Η ένταση των αντιδράσεων και ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» στη σημερινή ψηφοφορία υποχρέωσε το Μέγαρο Μαξίμου και δι’ αυτού τον υπουργό Ανάπτυξης να αποδεχτεί τη συμβιβαστική πρόταση των αγελαδοτρόφων για το γάλα. Οι περισσότεροι από τους διαφωνούντες φάνηκε να κάμπτονται και να δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις αλλαγές στις αρχικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθούν στην ψηφοφορία, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αρνητικών ψήφων. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και στο παρά πέντε της ψηφοφορίας. Μικρότερης έκτασης είναι οι αντιδράσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, που έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις και την κυβέρνηση ν’ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων. Το μέτωπο με τους ιδιοκτήτες ταξί έκλεισε πριν καλά καλά ανοίξει αφού ο υπουργός Ανάπτυξης υποσχέθηκε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη που εκχωρεί μέρος του έργου των αυτοκινητιστών σε ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά γραφεία. Η συμφωνία ωστόσο του κ. Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους του κλάδου, εν αγνοία του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Χαρ. Τρικούπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης, τονίζει ότι οι ρυθμίσεις για το γάλα οδηγούν στην οριστική διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας, ενώ αυτές για τα φαρμακεία μετατρέπουν το φάρμακο σε εμπόρευμα.
Από τα προσεχώς…
Σκηνές από τα… προσεχώς πρέπει να θεωρείται η σφοδρή αντιπαράθεση Β. Βενιζέλου και ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του χρέους. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών ότι θα ήταν μάταιη κάθε προσπάθεια της Ελλάδας για ένα νέο «κούρεμα». Με το επιχείρημα ότι το 80% βρίσκεται στα χέρια κρατών και οι σχετικές αποφάσεις είναι απίθανο να περνούσαν από τα Κοινοβούλιά τους. Επιπλέον η κίνηση αυτή θα θεωρείτο «επιθετική» και η χώρα θα έβγαινε ζημιωμένη σε πολλά επίπεδα. Αντιδρώντας ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν… διστάζει να επιτεθεί στα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Ενώ ο Π. Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για «ανθελληνικό παροξυσμό» και ότι ταυτίζεται με τις απόψεις του Β. Σόιμπλε. Απαντώντας εκείνος επέμεινε ότι δεν είναι εφικτό ένα νέο «κούρεμα» και μίλησε για… «τζάμπα μάγκες» που φωνάζουν εκ του ασφαλούς. Το ζήτημα του χρέους θα τεθεί επί τάπητος το καλοκαίρι, οπότε η κόντρα θα επαναληφθεί σε πολλά επεισόδια.
Ξηλώνεται…
Ισχυρές αναταράξεις σημειώνονται στους Ανεξάρτητους Έλληνες μετά και την αποχώρηση (ανεξαρτητοποίηση) δύο βουλευτών (Χρ. Γιαταγάνα- Κ. Γιοβανόπουλος) και τον Π. Καμμένο να καταγγέλλει ότι το κόμμα δέχεται πόλεμο από «σκοτεινά κέντρα». Υποστήριξε ακόμη ότι οι βουλευτές του δέχονται πιέσεις από το… «παρακράτος» και πως «όποιος αντέχει μένει στο καράβι, όποιος δεν αντέχει εγκαταλείπει». Κατηγόρησε εμμέσως την ηγεσία της ΝΔ ότι βρίσκεται πίσω από τις αποσκιρτήσεις βουλευτών και ξεκαθάρισε ότι «ούτε νεκρός δεν θα συνεργαστεί με τον Σαμαρά». Πάντως οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν αποκρούουν τις κατηγορίες περί «προδοσίας» και επισημαίνουν ότι οι λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή ήταν η διαφωνία τους με τη στρατηγική και τις επιλογές του κ. Καμμένου. Φήμες που ανακυκλώνονται αναφέρουν ότι επίκειται ανεξαρτητοποίηση και άλλου βουλευτή, ενώ στελέχη του κόμματος ζητούν από τους Χρ. Γιαταγάνα και Κ. Γοβανόπουλο να παραδώσουν τις έδρες τους.
Τον… κυνηγούν!
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η απολογία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής των οποίων οι ανακρίτριες έχουν ζητήσει από τη Βουλή την άρση της ασυλίας τους. Οι Κ. Μπαρμπαρούσης και Χρ. Αλεξόπουλος ζήτησαν και πήραν παράταση λίγων ημερών, ενώ ο Πολ. Ζησιμόπουλος νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Τις προηγούμενες ημέρες η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας για τους Ν. Μίχο, Αντ. Γρέγο, Στ. Μπούκουρα, Αρτ. Ματθαιόπουλο και Γ. Γερμενή. Κατά την απολογία του ο Ν. Μίχος κατήγγειλε ότι είναι στόχος εγχώριων τρομοκρατών και ξένων μυστικών υπηρεσιών και ότι διώκεται για την πολιτική του δράση. Υποστήριξε ακόμη ότι τα όπλα και το χασίς που βρέθηκαν στο σπίτι του τα άφησε σκόπιμα για να τα βρει η αντιτρομοκρατική. Με την ολοκλήρωση των απολογιών θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.