Χοντραίνει το παιχνίδι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά των μεγαλοεργολάβων

Κάθε άλλο παρά τυχαία, λοιπόν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επίκαιρη ερώτηση που έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής πριν από δέκα ημέρες στο Στρασβούργο ζητώντας από την ΕΕ να παρέμβει λόγω επιλεκτικής είσπραξης χρημάτων από το Δημόσιο χωρίς φορολογικές ενημερότητες από τους εργολάβους. Ο κ. Χουντής, στο κείμενο της ερώτησής του, αναφέρει πως «σύμφωνα με τον νόμο 1882/1990 (άρθρο 26), προβλέπεται η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας από κάθε επιχείρηση, προκειμένου να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο, τις τράπεζες (δανειοδότηση) κ.λπ. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπογράφτηκε στις 18.12.2012 (ΦΕΚ Α246/18.12.2012 άρθρο 1 παράγραφος 8) επετράπη σε μια ομάδα ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών η είσπραξη χρημάτων από το Eλληνικό Δημόσιο χωρίς την απαιτούμενη προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας».

Έτσι, οι τέσσερις εταιρείες για τις οποίες «σχεδιάστηκε» αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου εισέπραξαν από το Ελληνικό Δημόσιο 864 εκατομμύρια ευρώ περίπου, χωρίς όμως πριν να έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο, ως οφείλουν όλες οι επιχειρήσεις. Μάλιστα, αφού έγινε η είσπραξη των χρημάτων αυτών (μέχρι τις 31.12.2013), η πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργήθηκε στις 26.2.2013, επίσης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ Α51/28.2.2013 άρθρο δεύτερο). Με την ενέργεια αυτή «πριμοδοτήθηκε» μία ομάδα επιχειρήσεων, την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα που τους χρωστά ο Δημόσιος Φορέας, ούτε να δανειοδοτηθούν, ακόμα και να ενταχθούν σε χρηματοδοτική βοήθεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω σειράς προγραμμάτων που έχει θεσπίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη συγκεκριμένη αυτή παρέμβαση θα ακολουθήσουν κι άλλες, και για διάφορες περίεργες χρηματοδοτήσεις, με κυριότερες των αυτοκινητοδρόμων. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν με την εγχώρια διαπλοκή, σε μια φάση μάλιστα κατά την οποία και οι δανειστές δείχνουν σημάδια δυσφορίας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εξακολουθεί να συνεργάζεται με τα παλιά κέντρα εξουσίας.


Σχολιάστε εδώ