Φόρμουλα για αλλαγή φρουράς στο ΠΑΣΟΚ
Σε νευρική κρίση πλέον το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του, καθώς διαπιστώνουν ότι ούτε το εγχείρημα της περιβόητης Ελιάς φαίνεται να προχωράει και δίνουν μια ύστατη μάχη επικοινωνιακού χαρακτήρα για να καταφέρουν να διατηρήσουν τουλάχιστον ένα «μη εξευτελιστικό ποσοστό» που ενδεχομένως θα επιτρέψει την επομένη των ευρωεκλογών να μην «σβηστεί ο χώρος» από τον πολιτικό χάρτη. Το όλο κλίμα απογοήτευσης και κατακερματισμού τροφοδοτεί και πάλι «φυγόκεντρες τάσεις» με τους βουλευτές κυρίως της επαρχίας να προσπαθούν να διαφοροποιηθούν μέσα από μια σειρά θεμάτων, όπως π.χ. με το γάλα, φοβούμενοι μαζική αποδοκιμασία και πλήρη πολιτική εξαφάνιση. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως «οι όποιες διαφοροποιήσεις είναι η βιτρίνα, αφού κάποιοι το μόνο που θέλουν είναι να κερδίσουν πόντους για τη μάχη της διαδοχής που πιθανόν θα ξεκινήσει από την επομένη των ευρωεκλογών». Πάντως, μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και με το θέμα της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφού και σε αυτό το θέμα υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο, από βουλευτές και στελέχη, ενώ μεγάλο πονοκέφαλο αποτελεί και για την ηγεσία η τελική στάση που θα τηρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου για τον οποίο το θέμα αυτό είναι «μείζον» και, όπως λένε συνεργάτες του, «το θέμα των τραπεζών και δη οι περιβόητες κοινές μετοχές ήταν η πραγματική αιτία της ανατροπής του από τη θέση του πρωθυπουργού τον Νοέμβριο του 2011».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής και δεν είναι λίγα τα στελέχη και οι βουλευτές που εκτιμούν ότι έχει κάνει μεγάλα και απανωτά λάθη ακόμα και στον χειρισμό του θέματος των «58», ενώ όλο και περισσότεροι βουλευτές ασπάζονται το τελευταίο διάστημα την κριτική του έμπειρου βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού, ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει καθόλου χρόνο να ασχοληθεί με το κόμμα, αφού τα καθήκοντά του ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών και ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία είναι «βαριά» και δεν του επιτρέπουν ούτε να οργώσει την Ελλάδα, ούτε να σηκώσει το βάρος μιας κρίσιμης προεκλογικής εκστρατείας. Πάντως, όπως παρατηρούσαν βουλευτές και στελέχη του Κινήματος, «και η υπόλοιπη ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην μπορεί να σηκώσει στους ώμους της το βάρος μιας προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος», ενώ υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν πως «υπʼ αυτές τις συνθήκες μια λύση θα ήταν να αναλάμβανε να οδηγήσει το κόμμα σε ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές ένα έμπειρο στέλεχος και κατά προτίμηση ένα δοκιμασμένο και αναγνωρίσιμο στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
Πάντως, μέσα σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο κλίμα, έχει ξεσπάσει μια νέα «ανταρσία» καθώς πολλοί βουλευτές διαφωνούν (κυρίως διότι υπάρχει μείζον θέμα με το γάλα στις εκλογικές τους περιφέρειες) με την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (υπάρχει κόκκινη γραμμή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα) και δη σε ότι αφορά το «φρέσκο γάλα». Επιπροσθέτως οι συνεχώς πολλαπλασιαζόμενες αντιδράσεις φαίνεται να οφείλονται και στο γεγονός ότι έχει σηκώσει «μπαϊράκι» για το όλο θέμα και ο γαλάζιος υφυπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος και κάποιοι άλλοι γαλάζιοι βουλευτές.
Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου υπάρχει έντονος προβληματισμός και δυσφορία για το κλίμα «ανταρσίας», ενώ συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ναι μεν μιλάνε για «συντεχνιακού τύπου αντιδράσεις των βουλευτών, λόγω πιέσεων των εκλογικών τους περιφερειών, ωστόσο σημειώνουν ότι και «σε αυτό τον κύκλο αντιδράσεων πρωτοστατούν στελέχη που κοιτούν από τώρα στην επόμενη μέρα, δηλαδή σε μια διαδοχή».
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα στους βουλευτές να «ηρεμήσουν» και να χαμηλώσουν τους τόνους, γιατί τα διακυβεύματα από την όλη υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρά. «Θα το χειριστούμε το θέμα. Αν χρειαστεί θα γίνουν βελτιώσεις. Δεν θα κριθεί όμως η τύχη της χώρας από αυτό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.
Πρωταγωνιστές σε αυτό το νέο αντάρτικο είναι οι Μιχάλης Κασσής και Θάνος Μωραΐτης, ενώ προστέθηκε και ένας ακόμα προβεβλημένος βουλευτής και στέλεχος, ο Νίκος Σηφουνάκης, που ξεκαθαρίζουν δημόσια ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη διάταξη για το γάλα ως έχει. Ωστόσο και ο Φίλλιπος Σαχινίδης είναι άκρως επιφυλακτικός και αρνητικός στη διάταξη για το γάλα, αλλά δημοσίως μέχρι αυτές τις ώρες τουλάχιστον δεν έχει πάρει θέση.
Πάντως στο άλλο ζήτημα που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναζητά ένα ακόμα «εσωτερικό συμβιβασμό» είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ήδη αρκετά στελέχη έχουν ανοιχτή γραμμή με τους στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου για το όλο θέμα, ενώ και πάλι ο Φίλλιπος Σαχινίδης φέρεται εξαιρετικά επιφυλακτικός για το όλο θέμα.