Φουσκώνει το φακελάκι με την αύξηση κατά 70% των τιμών για bypass!

Πρέπει να δώσεις 10 ευρώ στον γιατρό για να σου γράψει τη συνταγή να πάρεις τα φάρμακά σου. Γάζες και πάνες δεν έχουν τα νοσοκομεία. Αλλά για κάποιες ισχυρές συντεχνίες, που έχουν προσβάσεις στα υψηλά διαμερίσματα της σημερινής εξουσίας, υπάρχουν και παραϋπάρχουν λεφτά.

Να γίνουμε συγκεκριμένοι για το τι εννοούμε:

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας προωθεί σχέδιο αναμόρφωσης των τιμών των καρδιοχειρουργικών και καρδιολογικών επεμβάσεων. Βάσει αυτού, οι τιμές των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων (bypass) αυξάνονται κατά 70% και από 4.276 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβουν στα 7.276 ευρώ. Οι τιμές των καρδιολογικών επεμβάσεων (τοποθέτηση stent) μειώνονται κατά 43% και από 1.232 ευρώ που είναι σήμερα γίνονται 704 ευρώ.

Προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

• Τι μεσολάβησε από τον Σεπτέμβριο του 2013, που μειώθηκαν οι τιμές κατά 20%, μέχρι σήμερα, που αυξάνονται κατά 70%; Γιατί ενώ οι τιμές των καρδιοχειρουργικών αυξάνονται σε δυσθεώρητα ποσοστά, οι τιμές των επεμβατικών καρδιολογικών πράξεων μειώνονται επίσης σε άκρως υψηλά ποσοστά; Γιατί ενώ ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 100% των καρδιοχειρουργικών πράξεων, για πράξεις της επεμβατικής καρδιολογίας καλύπτει το 50% – 70% και το υπόλοιπο καλείται να το επωμιστεί ο ασφαλισμένος;

Προσπαθώντας να βρούμε ποιους εξυπηρετεί αυτή η περίεργη, για να μην πούμε ύποπτη, μεθόδευση, μάθαμε ότι πίσω από αυτήν κρύβονται καρδιοχειρουργοί των βορείων και των νοτίων προαστίων, οι οποίοι έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αλλά και στο Μαξίμου.

Κύριος στόχος τους είναι να μη μειωθούν τα εισοδήματά τους, που σήμερα ανά πράξη ανέρχονται στο ποσό των 8.000 ευρώ – 10.000 ευρώ, γιατί οι ιδιωτικές κλινικές στις οποίες εργάζονται ζητούν συμμετοχή των ασφαλισμένων για τη νοσηλεία τους, χρήματα τα οποία ουσιαστικά είναι υποχρεωμένοι να κόψουν από τις αμοιβές τους.

Για το… ψωμάκι τους δουλεύουν οι άνθρωποι, να μην πεινάσουν…

Φυσικά, τη… γαλαντομία αυτή θα την πληρώσει ο καταχρεωμένος ΕΟΠΥΥ.

Η υπερβολική αύξηση των τιμών στα καρδιοχειρουργικά περιστατικά (bypass), σε συνδυασμό με τη μείωση στα επεμβατικά καρδιολογικά περιστατικά (stent), έχει άμεση σχέση με το ποσό «μαύρων πληρωμών» από τους παραπέμποντες καρδιολόγους. Με απλά λόγια, επειδή είμαστε… Ελλάδα και δεν εφαρμόζονται ιατρικά πρωτόκολλα, οι… ειδήμονες θα προτρέπουν τους ασφαλισμένους πολίτες με προβλήματα καρδιάς να υποβληθούν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση αντί για επεμβατική αγγειοπλαστική, δύο μέρες μετά την οποία μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους ασχολίες.

Και έχουν τον λόγο τους. Με τη μείωση κατά 43% των τιμών για τοποθέτηση stent, ήτοι με 704 ευρώ για κάθε τέτοια επέμβαση, τι φακελάκι να ζητήσεις; Δεν υπάρχει, δηλαδή, κανένα ενδιαφέρον για τον καρδιολόγο να τη συστήσει στον ασθενή του…

Άλλωστε, και πριν από την αύξηση των… διοδίων, η χώρα μας είχε ρεκόρ σε bypass και είναι σίγουρο ότι με την αύξηση κατά 70% πάμε για… παγκόσμιο ρεκόρ. Οι μέχρι τώρα αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από τον ιατρικό χώρο, τα bypass στη χώρα μας είναι συντριπτικά περισσότερα των αγγειοπλαστικών, σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ισχύει στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι αγγειοπλαστικές καλύπτουν έως το 75% και τα bypass μόλις το 25%. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2012 το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας ανακοίνωσε στατιστικά στοιχεία για τα έτη 2008 και 2009 στις ΗΠΑ, από τα οποία προκύπτει ότι το 2008 έγιναν 423.000 αγγειοπλαστικές και μόνο 138.000 bypass, ενώ το 2009 έγιναν 426.000 αγγειοπλαστικές και 139.000 bypass.

Για να ξέρει ο κόσμος, η στεφανιαία νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με δύο μεθόδους, είτε με τη στεφανιαία παράκαμψη bypass (επέμβαση ανοιχτής καρδιάς) είτε με τη μέθοδο διαδερμικής αγγειοπλαστικής (τοποθέτηση stent).

Θα περιμένουμε να ακούσουμε την απάντηση του λαλίστατου προέδρου του ΕΟΠΥΥ και των ανθρώπων του και θα επανέλθουμε με πρόσθετα στοιχεία. Επίσης, μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις θεωρείται αυτονόητη η παρέμβαση του Εισαγγελέα για τα περαιτέρω… Και φυσικά τον λόγο πρωτίστως έχει ο υπουργός Υγείας. Άραγε έχει ενημερωθεί για όλα αυτά που μεθοδεύονται; Κι αν ναι, τι σκέφτεται να κάνει, από τη στιγμή που το σκάνδαλο είναι καραμπινάτο;


Σχολιάστε εδώ