Τα χαμηλά ποσοστά στα γκάλοπ φέρνουν γκρίνιες στη ΔΗΜΑΡ

Με φόντο την εκλογική επίδοση, που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική, το πρωί της περασμένης Πέμπτης συνεδρίασαν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Τον λόγο πήραν σχεδόν όλοι οι βουλευτές, που κατά τα λοιπά… «έβραζαν», με αποτέλεσμα να έρθει στην επιφάνεια η όχι και τόσο συχνή παρουσία του Φώτη Κουβέλη στη Βουλή, όπως και η απαραίτητη αναβάθμιση του έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Δεν πατάς στη Βουλή. Δεν ασχολείσαι με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν βλέπουμε φως», είπε στο «Π» βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που ήταν «παρών», μεταφέροντάς μας το κλίμα της συνεδρίασης αλλά και τις κουβέντες που αντάλλαξαν. Ωστόσο, ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός και συγκαταβατικός στα όσα ελέχθησαν για την απουσία του και αφού ξεκαθάρισε ότι αισθάνεται, αυτό που λέμε, «κοινοβουλευτικός», είπε ότι «μόνιμος στόχος μας είναι η συλλειτουργία του κόμματος». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αυτό το διάστημα έχει ρίξει όλο το βάρος στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, εξηγούν στενοί του συνεργάτες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από την προσεχή Πέμπτη και μετά θα περιοδεύσει σερί σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον καλύτερο συντονισμό των κομματικών οργάνων και της ΚΟ.

Θέμα πολιτικού συντονισμού –και όχι μόνο οργανωτικού-– έθεσε και ο απερχόμενος γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ενώ τη δυσαρέσκειά τους για τη γενικότερη αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί και την οποία οι ίδιοι εισπράττουν δίχως να τη λαμβάνει υπʼ όψιν η ηγεσία εξέφρασαν και οι βουλευτές Γιώργος Κυρίτσης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Πανούσης. «Δεν τραβάει το κόμμα με τα δίφραγκα», ήταν άλλη μία «βόμβα» που εκτόξευσε έτερος βουλευτής σε πηγαδάκι, απηχώντας την… ωραία ατμόσφαιρα στους κόλπους του κόμματος. Κατά τα λοιπά, η καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στους βουλευτές και στο κόμμα κυριάρχησε στο υπόλοιπο της συνεδρίασης, με τον γραμματέα της ΚΟ Δημήτρη Αναγνωστάκη να παρουσιάζει μια μεγάλη ατζέντα «δράσεων». Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης διατυπώθηκε το αίτημα για μεγαλύτερη συμμετοχή βουλευτών στο κοινοβουλευτικό έργο, εκφράστηκε η ανάγκη να έχουν οι ίδιοι το «δικαίωμα» να συνεδριάζουν χωρίς την απαραίτητη –κάθε φορά– παρουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ ορισμένοι έθιξαν και επικοινωνιακά θέματα για καλύτερη προβολή του κόμματος στα Μέσα Ενημέρωσης και στα τηλεοπτικά πάνελ.

«Μερίδιο» από το πλεόνασμα διεκδίκησε ο Κουβέλης

Σε ό,τι αφορά δε το πολιτικό σκέλος, η εν λόγω συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Κουβέλη, ο οποίος αναφέρθηκε ευθύς εξαρχής στο πρωτογενές πλεόνασμα.

«Να υπενθυμίσω σε όλους και όλες πως η δυνατότητα επιστροφής μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κοινωνικό προϋπολογισμό και στις κοινωνικές δράσεις προωθήθηκε με αποφασιστική παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όταν μπήκαμε στην κυβέρνηση απαιτήσαμε την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής», σημείωσε ο κ. Κουβέλης, υπενθυμίζοντας ότι όταν το κόμμα του συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της επικαιροποίησης του δευτέρου Μνημονίου, ζήτησε να συμπεριληφθεί η ρύθμιση «ότι το 70% του ποσού που επιτυγχάνεται ως υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου θα επιστραφεί με μέτρα κοινωνικής στήριξης».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλη πολιτική και όχι «με υπερφορολόγηση, τεράστια μείωση των μισθών και περικοπή των απαραίτητων κοινωνικών δαπανών», ενώ επέμεινε ότι «το 70% του πλεονάσματος πρέπει να επιστραφεί με μέτρα κοινωνικής πολιτικής και όχι μόνο με 500 εκατ. ευρώ».

Από την κριτική του δεν ξέφυγε ούτε το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο και φωτογράφισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν κρυβόμαστε πίσω από επικοινωνιακές καμπάνιες, δεν χαϊδεύουμε τις συνειδήσεις και την οργή των πολιτών με προτάγματα που θέλουν πολιτική χωρίς κόμματα και πολιτικούς».


Σχολιάστε εδώ