Στις κάλπες θα κριθεί το πλεόνασμα

Μια συμφωνία που σε μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθώς οι δύσκολες αποφάσεις για ζητήματα αιχμής μετατέθηκαν για αργότερα μέσα στο 2014. Σε μια κίνηση αλληλεγγύης των δανειστών προς τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά κόμματα, προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες εκπλήξεις από την κάλπη. Του προσφέρουν «χείρα βοηθείας» χωρίς ωστόσο να χαλαρώνουν τις πιέσεις, επιμένουν στην τήρηση μέτρων φορολογικού χαρακτήρα, ενώ θα επανέλθουν δριμύτεροι απαιτώντας την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, τις απεργίες, τις τριετίες κ.ά.

Η διάσταση αυτή, όπως αποτυπώνεται και στην έκθεση της «τρόικας», δίνει το «δικαίωμα» στην αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι παραπλανά τον ελληνικό λαό και να προεξοφλεί νέο Μνημόνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση από την πλευρά της αποδίδει στον Αλ. Τσίπρα «πολιτική μικροψυχία» και «μιζέρια» αφού αρνείται να αναγνωρίσει τις θετικές εξελίξεις, ακόμη και στην περίπτωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει πολιτικά τα συμφωνηθέντα με την «τρόικα» κι έχει ήδη χαράξει έναν οδικό χάρτη μέχρι τις εκλογές, αλλά και για τη συνέχεια. Με απώτερο στόχο να απαλύνει τις συνέπειες της πολιτικής που αναγκαστικά υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και να ανακουφίσει τους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι διαπιστώσεις του δε, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ότι «η χώρα μπαίνει σε μια νέα εποχή», «γυρίζουμε σελίδα» δεν αποσκοπούν μόνο στο να υπογραμμίσουν την επιτυχία των κυβερνητικών προσπαθειών. Αλλά και στο να αμβλύνουν το κλίμα κατήφειας και απαισιοδοξίας που διαχέεται στην επικράτεια. Με το σκεπτικό ότι αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης, άρα και της Νέας Δημοκρατίας. Στις 23 Απριλίου η Γιούροστατ θα επικυρώσει το πλεόνασμα του 2,9 δισ., από τα οποία τα 525 εκατ. θα διανεμηθούν στους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρύνει όσο γίνεται περισσότερο τη βάση αυτών που θα ωφεληθούν έτσι ώστε να ανακουφιστεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, που λίγες ημέρες μετά θα προσέλθουν στις κάλπες.

Η επεξεργασία των κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνει η διανομή της εφάπαξ ενίσχυσης έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν τα χρήματα να έχουν δοθεί σε όλους μέχρι τις 9 Μαΐου. Να έχουν τον χρόνο οι πολίτες να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν την κίνηση της κυβέρνησης πριν… πάρουν το δρόμο για τα εκλογικά κέντρα! Πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο η χώρα μας θα βγει στις αγορές με ένα ποσό της τάξης του 1,5-2 δισ. μόνο και μόνο για να τεστάρει τις αντιδράσεις της αγοράς.

Η κίνηση αυτή έχει και πολιτικές αποχρώσεις αφού η έξοδος στις αγορές αποτελεί δέσμευση του κ. Σαμαρά. Κι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2014, επισπεύδεται λόγω… ευρωεκλογών.

Στην κυβέρνηση θα ήθελαν πριν από τη διπλή αναμέτρηση του Μαΐου να έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους, θέμα το οποίο συζήτησε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι μια προαναγγελία προθέσεων μπορεί να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές. Επισημαίνουν ότι μέσα στον Απρίλιο, εκτός απροόπτου, θα έρθει στη χώρα μας η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκ. Μέρκελ, οπότε θα είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνει μια νύξη στο ζήτημα του χρέους.


Σχολιάστε εδώ