στα ενδότερα των ομάδων

• Ούτε βουλωμένο γράμμα να διάβαζε ο διπλανός όταν έγραφε την προηγούμενη Κυριακή ότι οι κόντρες των παραγόντων έχουν προκαλέσει αναταραχή στο Μαξίμου και πως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ψάχνουν τρόπους για την εκτόνωση της έντασης. Έγραψε επίσης ο συνάδελφος ότι με τις καταγγελίες για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο ασχολούνται και οι εισαγγελικές αρχές.

• Το βράδυ της Κυριακής επιβεβαιώθηκε πλήρως το πρώτο σκέλος του ρεπορτάζ με την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον Βαγγέλη Μαρινάκη! Για πρώτη φορά μία ομάδα έβαλε στο στόχαστρό της τον πρόεδρο μίας άλλης και τον κατηγόρησε για την κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο.

• Η απάντηση από τον Ολυμπιακό ήρθε μερικές ώρες αργότερα, το απόγευμα της Δευτέρας, με μία προσωπική επίθεση στον Ιβάν Σαββίδη. Με την πρωτοτυπία ότι η ανακοίνωση των «ερυθρολεύκων» κυκλοφόρησε και στα ελληνικά και στα ρώσικα «για να μη χρειαστεί διερμηνείς και μεταφραστές», όπως σχολίαζαν στον Πειραιά με διάθεση να ειρωνευτούν τον μεγαλομέτοχο του «δικέφαλου».

• Εκτός από τον Μαρινάκη, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έβαλαν στο σημάδι τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή και τον διοικητικό ηγέτη της Σούπερ Λίγκας, τον Γιάννη Μώραλη. Με σκληρές εκφράσεις και για τους δύο παράγοντες, οι οποίοι απάντησαν άμεσα και έδειξαν πως αποκλείεται να αφήσουν κάτι να πέσει κάτω.

• Στην Ομοσπονδία μάλιστα εξέτασαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μήνυση κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για δυσφημιστικές κρίσεις, αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορεί να άνοιγε ο ασκός του Αιόλου. Διότι θα νομιμοποιούσαν από την ΕΠΟ την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια και έτσι θα επέτρεπαν σε κάθε παράγοντα να πράξει το ίδιο.

• Η δεύτερη επιβεβαίωση για την παρέμβαση των εισαγγελέων ήρθε την Παρασκευή με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στους τρεις τελευταίους προέδρους της ΕΠΟ για την κάρτα υγείας των ποδοσφαιριστών. Προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στην Ομοσπονδία, ειδικά όσοι παράγοντες μπήκαν τώρα στο ΔΣ, αλλά αντιλήφθηκαν πως η δίωξη ήταν η πρώτη διότι αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

• Η ποινική δίωξη για την κάρτα υγείας των ποδοσφαιριστών είναι σε βαθμό κακουργήματος και απειλεί να στείλει στο εδώλιο τον Βασίλη Γκαγκάτση, τον Σοφοκλή Πιλάβιο και τον Γιώργο Σαρρή. Παρέα με άλλους 23 παράγοντες οι οποίοι συμμετείχαν στο ΔΣ της ΕΠΟ από το 2006 έως και το 2011. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όσοι συμμετείχαν στις λήψεις αποφάσεων ζημίωσαν την Ομοσπονδία με 9,7 εκατ. ευρώ.

• Το ποσό αντιστοιχεί στις μετρήσεις των ποδοσφαιριστών που όφειλαν να έχουν κάνει επειδή δόθηκε επιχορήγηση 1 εκατ. από την ΟΥΕΦΑ. Συνολικά για το πρόγραμμα φέρεται να δαπανήθηκαν 14 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για την πραγματοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εξετάσεων, από τις οποίες ολοκληρώθηκαν ελάχιστες.

• Η ΕΠΟ είχε υπογράψει από τις 22 Σεπτεμβρίου 2005 σύμβαση με την εταιρία OPEDEC που μεταξύ άλλων προέβλεπε τη δημιουργία κεντρικού συστήματος υγείας σε κάθε Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων, αλλά και ειδικών κέντρων υγείας. Στην πορεία η OPEDC απορροφήθηκε από την PC Systems, η οποία πιστοποίησε τη συνεργασία της με την ΕΠΟ χάρη σε νέα σύμβαση, η οποία υπεγράφη στις 19 Νοεμβρίου 2010.

• Το πρόβλημα με την Ομοσπονδία είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μπαμπούλα της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ διότι υπάρχει στη μέση και η επιχορήγηση του 1 εκατ. ευρώ από τα διεθνή ποδοσφαιρικά όργανα. Με κάποιον τρόπο θα πρέπει να δικαιολογήσουν στην ΕΠΟ πού πήγε το συγκεκριμένο κονδύλι κι εκεί θα μπερδευτούν τα πράγματα διότι από την Πολιτεία γίνεται ήδη προσπάθεια να περάσει το μήνυμα προς την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ ότι «εμείς νοιαζόμαστε και για τα δικά σας χρήματα».

• Στα γραφεία της ΕΠΟ ανησυχούν μήπως ασκηθούν και άλλες διώξεις από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας, που δείχνουν ευαισθησία για τις συνεχόμενες καταγγελίες από πολλούς παράγοντες. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για στημένους αγώνες, αλλά και για τους πίνακες διαιτησίας με αφορμή τις καταγγελίες από το καλοκαίρι του 2012.

• Παράλληλα στην Ομοσπονδία ανησυχούν και για τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος φέρεται να διερευνά τα όρια του αυτοδιοίκητου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως όμως τα οριοθετεί η ΦΙΦΑ. Στο επιτελείο του υφυπουργού αθλητισμού θεωρούν ότι διαφορετικά αντιλαμβάνονται στην ΕΠΟ το αυτοδιοίκητο και αλλιώς το καθορίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία.

• Ψάχνουν, λοιπόν, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας στον αθλητισμό τα δυσδιάκριτα όρια επειδή θέλουν να νομοθετήσουν και να αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στο άθλημα. Η επιθυμία τους, όμως, σκοντάφτει ήδη στις βουλές των παραγόντων που εξακολουθούν να μη θέλουν τον κρατικό έλεγχο και παλεύουν για να διατηρήσουν τα κεκτημένα από την εποχή του Γιώργου Ορφανού.

• Ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος για τον Σαρρή και τους συνεργάτες του προκαλείται από τη στάση του ΠΑΟΚ και ειδικά του Σαββίδη, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση. Η σκληρή κριτική, την οποία άσκησε στο συμβούλιο της Παρασκευής ο Ζήσης Βρύζας αποδεικνύει ότι οι Θεσσαλονικείς θα τραβήξουν το σχοινί έστω και με κίνδυνο να το σπάσουν.

• Όσο πλησιάζουν και οι δύο ημιτελικοί του κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, τόσο θα χοντραίνουν το παιχνίδι από την πλευρά του «δικέφαλου» που περιμένουν και την ετυμηγορία της Επιτροπής Εφέσεων για τις ποινές, οι οποίες επιβλήθηκαν πρωτόδικα στον Παντελή Κωνσταντινίδη και στον Παναγιώτη Ποικιλίδη.

• Γίνεται αντιληπτή η καχυποψία που εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη για κάθε απόφαση από τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΟ. Γι’ αυτό οφείλουμε να περιμένουμε νέες μετωπικές συγκρούσεις μέχρι τις 2 Απριλίου που είναι προγραμματισμένη η πρώτη σύγκρουση ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού για τα ημιτελικά του κυπέλλου, αλλά και ακόμα χειρότερες καταστάσεις έπειτα από τον επαναληπτικό των δύο ομάδων στις 16 του ίδιου μήνα.


Σχολιάστε εδώ