Ποτάμι το γάλα, απειλεί να παρασύρει την κυβέρνηση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις των βουλευτών, δηλώνει αποφασισμένος να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και επισείει την απειλή της διαγραφής. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως πιστεύουν ότι τα πράγματα θα εξομαλυνθούν τις επόμενες ημέρες και δεν θα προκύψει ανάγκη να ληφθούν κατασταλτικά μέτρα. Ότι οι βουλευτές έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους και της κρισιμότητας των στιγμών που διέρχεται η χώρα και το κυριότερο δεν θα θελήσουν να διακινδυνεύσουν όσα με τις θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους φαίνεται να κινείται ο Β. Βενιζέλος, αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων εναντίον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ διεμήνυσε ότι «αν χρειαστεί να κάνουμε βελτιώσεις για το γάλα, θα τις κάνουμε».

Παράλληλα, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες κατευνασμού των βουλευτών, ούτως ώστε να αποτραπεί ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία. Την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος κλήθηκε στο Μαξίμου και είχε συνάντηση με τον γραμματέα της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκο, ενώ ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο αριθμός των διαφωνούντων αντί να μειώνεται, αυξάνεται, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος που προέρχεται από την πλευρά βουλευτών που δεν έχουν εκφράσει δημόσια τις απόψεις τους. Στο στόχαστρο των περισσότερων βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, στον οποίο άλλοι αποδίδουν εμμονή σε νεοφιλελεύθερες ιδέες κι άλλοι τον κατηγορούν ότι στην υπόθεση με το γάλα εξυπηρετεί συμφέροντα. Ανάλογες κατηγορίες είχαν διατυπωθεί πρόσφατα και από την πλευρά των φαρμακοποιών.

Πρώτος στον μακρύ κατάλογο των διαφωνούντων, λόγω της θέσης που κατέχει στην κυβέρνηση ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνίσει ποια στάση θα τηρήσει στην ψηφοφορία. Αποφασισμένος να καταψηφίσει τις ρυθμίσεις για το γάλα δηλώνει και ο βουλευτής Γ. Βλάχος, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την έκπληξή του σχετικά με τις πληροφορίες περί κομματικής πειθαρχίας. «Κομματική πειθαρχία για τις ημέρες του γάλακτος; Αδιανόητο μου φαίνεται…», σημείωσε. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες ως προς τη στάση που θα τηρήσει ο Ι. Τζαμτζής, αν και η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να καταψηφίσει. «Κάθε φορά εμφανίζεται να διαφωνεί, αλλά στο τέλος τα ψηφίζει», σχολιάζουν με αιχμηρό τρόπο βουλευτές της ΝΔ.

Ιδιαίτερα οξείς στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι διαφωνούντες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ο Μιχ. Κασσής προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την «τρόικα» θα καταψηφίσει ακόμη κι αν αυτό θα σημάνει την πτώση της κυβέρνησης. «Να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι δεν θέλει να είναι «βουλευτής-μαριονέτα». Βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε κι ο βουλευτής Θ. Μωραΐτης: «Είναι ξεφτίλα για τη χώρα να προχωράει με “τρόικες” εσωτερικού και εξωτερικού». Την πρόθεσή του να καταψηφίσει εξέφρασε και ο Ν. Σηφουνάκης σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του στη Βουλή. Ερωτηματικά υπάρχουν για το αν ο κ. Αηδόνης θα ακολουθήσει ή όχι το παράδειγμα του κ. Λοβέρδου και θα υπερψηφίσει, δεδομένου ότι τελευταία εκφράζει ζωηρές αμφιβολίες για ορισμένες πρωτοβουλίες και κινήσεις του πρώην υπουργού.

Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, για την έγκριση του νομοσχεδίου δεν απαιτούνται οι ψήφοι 151 βουλευτών, αλλά 149. Κι αυτό, διότι ο αριθμός των μελών του Κοινοβουλίου φτάνει τους 296, καθώς τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι προφυλακισμένοι και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Με τη συνδρομή των κυρίων Λοβέρδου και Αηδόνη η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 155 βουλευτές, κατά συνέπεια έχει την πολυτέλεια μέχρι και… έξι αρνητικών ψήφων. Στη περίπτωση αυτή θα έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα προκύψει ωστόσο μείζον πολιτικό ζήτημα, αφού ο κ. Σαμαράς θα είναι αναγκασμένος να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους διαφωνούντες. Κι αυτού του είδους την πολυτέλεια δεν την έχει λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Οπότε τα πάντα είναι ανοιχτά…

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ