Ποια «μητρική» γλώσσα, Αλέξη;
Στον Εχίνο, από τα λίγα που μπορέσαμε να μάθουμε, είναι πως όταν τέθηκε δημοσίως από τους μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «πρέπει η εκπαίδευση να παρέχεται και στη μητρική γλώσσα», κάτι που δικαιολογημένα το εξέλαβαν οι παριστάμενοι ως αποδοχή της θέσης των «παραγόντων» της μειονότητας και της Τουρκίας..
Προφανώς, είτε δεν ενημερώθηκε σωστά ο κ. Τσίπρας για το θέμα αυτό είτε απλώς χάιδεψε τα αυτιά εκείνων που προβάλλουν όλο και πιο ακραία αιτήματα (υπό την αιγίδα του προξενείου), που οδηγούν σε μεγαλύτερη απομόνωση τη μειονότητα ώστε να είναι πιο ευάλωτη στους τουρκικούς και τοπικούς, δυστυχώς, μηχανισμούς ελέγχου.
Τα νηπιαγωγεία δεν έχουν πρόγραμμα σπουδών -όπως οφείλει να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας- και το αίτημα για δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία τίθεται ακριβώς για να μη δοθεί η δυνατότητα στους μειονοτικούς να στείλουν τα παιδιά τους σε δημόσια νηπιαγωγεία, που φυσικά θα εξυπηρετούνται και στην τουρκική γλώσσα, αλλά τουλάχιστον θα γίνει ένα πρώτο βήμα για την ομαλή ένταξή τους στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της πατρίδας τους. Ώστε να μην καταντούν αγράμματοι αγροτοκτηνοτρόφοι στον ορεινό όγκο (και φθηνό ψηφοθηρικό υλικό) ούτε να υποχρεώνονται να φεύγουν στην Τουρκία για να σπουδάσουν σε τουρκικά σχολεία και πανεπιστήμια..
Κρίμα, διότι ως εκπρόσωπος και αρχηγός ενός αριστερού προοδευτικού κόμματος ο κ. Τσίπρας έχει στοιχειωδώς την υποχρέωση να γνωρίζει τα θέματα αυτά και να καταγγέλλει κάθε χωριστική διεκδίκηση που τελικά στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της χώρας αλλά και της ίδιας της μειονότητας. Ακόμη κι αν την πατρονάρουν συγκυριακοί κομματάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, οι οποίοι, αν δεν υποκύψει στις απαιτήσεις τους, θα στραφούν στη ΔΗΜΑΡ και μετά στο ΠΟΤΑΜΙ και μετά οπουδήποτε αλλού μπορούν προκειμένου -λόγω και της ρευστότητας της πολιτικής σκηνής- να μπορέσουν να επιβάλλουν εκβιαστικά την (τουρκική) ατζέντα.
****
Πέρα βρέχει;
Συνεχίζουμε να απορούμε με τον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ο οποίος διαπιστώνει τώρα ότι είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις και είναι αποθαρρυντικές οι πρώτες τοποθετήσεις των Τουρκοκυπρίων. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε τις «διαπιστώσεις», όπως επίσης θα αρχίσουμε να κρατάμε ημερολόγιο για το πόσες φορές έχει μπει στην ΑΟΖ της Κύπρου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ, ενώ εκείνος παραμένει στις συνομιλίες, θεωρώντας ότι… πέρα βρέχει. Θα είμαστε εδώ, πάντως, για να θυμίζουμε τη δέσμευσή του ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, εάν υπάρξει η οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης από την Τουρκία της κυπριακής ΑΟΖ…
— Έχετε ακούσει για το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Συμπτωματικά ανακαλύψαμε ότι υπάρχει και προσφέρει σπουδές και δυνατότητα, μάλιστα, και μεταπτυχιακών. Συμπτωματικά είδαμε ότι τον βαρύγδουπο τίτλο του αναπληρωτή καθηγητή και προέδρου του Τμήματος φέρει ο κ. Παναγιώτης Τσάκωνας (σ.σ. μήπως είναι ο πρώην σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ;)
— Ενημερωθήκαμε ότι το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (CIES) του Πανεπιστημίου Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής του Freie Universitat στο Βερολίνο διοργανώνουν summer school με θέμα: «Εσωτερικές και Εξωτερικές Αβεβαιότητες: Η Τουρκία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μοναδικότητά της». Το summer school θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 30 Μαΐου ως τις 10 Ιουνίου 2014.
Λεπτομέρεια: Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει στα γενναιόδωρα ιδρύματα της Νορβηγίας, των ΗΠΑ κ.λπ., τώρα βλέπουμε ότι χώνονται και οι Γερμανοί:
Το σεμινάριο, συμφώνα με την ανακοίνωση, χρηματοδοτείται από το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).
— Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι είναι απολύτως λανθασμένος ο χειρισμός του κ. Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τη «συνεργασία» με την Τουρκία για το θέμα της Κριμαίας. Έχουμε διαφορετικά συμφέροντα με την Τουρκία και διαφορετικό ιστορικό υπόβαθρο στις σχέσεις με τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα. Κυρίως, όμως, δεν μπορεί να συνομιλούμε με τον κ. Νταβούτογλου για τα προβλήματα που δημιουργεί η «παράνομη απόσχιση» της Κριμαίας από την Ουκρανία, όταν η Τουρκία είναι η πρώτη διδάξασα, με πολύ πιο αποκρουστικό μάλιστα τρόπο, εισβάλλοντας και καταλαμβάνοντας μέχρι και σήμερα το βόρειο τμήμα μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας.
Είναι ντροπή, τουλάχιστον, να συνομιλεί οποιοσδήποτε έλληνας αξιωματούχος με τους τούρκους ομολόγους του για το πρόβλημα της Κριμαίας…
— Όπως, επικίνδυνη ήταν και η συσχέτιση την οποία είχαν κάνει σε πρόσφατη συνάντησή τους οι κ. Βενιζέλος και Νταβούτογλου, ο μεν για τους έλληνες ομογενείς και ο δε για τους Τατάρους. Οι έλληνες ομογενείς δεν έχουν καμία σχέση με τους Τατάρους, οι οποίοι είναι αντιρώσοι και μουσουλμάνοι. Αυτές οι κινήσεις έδωσαν την ευκαιρία στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «ΑΝΑΤΟΛΗ» να κάνει εκτενές ρεπορτάζ όπου λίγο πολύ περιγράφει τον «τρόμο» των Ελλήνων και των Τατάρων της Κριμαίας μπροστά στο ενδεχόμενο να περάσει η χερσόνησος στον έλεγχο των Ρώσων. Το αναφέρουμε αυτό γιατί είναι προφανής η προσπάθεια να ταυτισθούν όλες οι μειονοτικές ή εθνικές ομάδες της Κριμαίας με τους Τατάρους και έτσι για λόγους επικοινωνιακούς και πολιτικούς να εμφανισθούν υπό διωγμό όλες οι μειονότητες. Αλλά με τέτοιες κινήσεις τελικά στοχοποιούνται και όσοι, μεταξύ αυτών και οι περισσότεροι έλληνες ομογενείς, δεν έχουν προβλήματα με τη Ρωσία…
Λιγότερη επιπολαιότητα στον χειρισμό τέτοιων θεμάτων δεν θα έβλαπτε…
— Ο Κ. Δανασσής που συμπτωματικά μετατίθεται στο Λουξεμβούργο και αναλαμβάνει χρέη επικεφαλής της πρεσβείας, μήπως είναι το ίδιο πρόσωπο που για χρόνια υπηρετούσε αποσπασμένος στο ΠΑΣΟΚ; Αν και ο βαθμός του είναι Σύμβουλος Πρεσβείας Α’, έχει κάνει τα πόστα που προβλέπεται πριν πάρει τον βαθμό του πρέσβη ή γι’ αυτόν τον λόγο μετατίθεται σε πρεσβεία που δεν διαθέτει πρέσβη;
— Το ζεύγος Ν. Μαθιουδάκη και Αικ. Βαρβαρήγου επιστρέφει στην Αθήνα, εγκαταλείποντας, μόλις με τη συμπλήρωση του χρονικού ορίου, τα γενικά προξενεία Κωνσταντινούπολης και Αδριανούπολης. Άντε τώρα να βρεθούν πάλι γειτονικά πόστα, όπως τα προηγούμενα, που ουσιαστικά… συγχωνεύονταν σε… ένα κατά τη διάρκεια των long weekends και των εορτών (και των ελληνικών και των τουρκικών).
Στην Κωνσταντινούπολη πάει ο μέχρι τώρα επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του ΥΠΕΞ Ε. Σέκερης.