Παρέμβαση υπέρ των καταναλωτών αλλά χωρίς τις τράπεζες

Σαμπάνια υπέρ των καταναλωτικών δικαιωμάτων ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λησμονώντας όμως τη δημιουργία διχτυού ασφαλείας για όσους έχουν θιγεί από τις αρνητικές τραπεζικές πρακτικές και τα περίφημα ψιλά γράμματα. Πιο συγκεκριμένα, από την Αθήνα, ο Κροάτης Επίτροπος Νέβεντ Μίμικα υπογράμμισε πως θα υπάρξει δράση ενημέρωσης των ευρωπαίων καταναλωτών για μια σειρά δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τις διαδικτυακές αγορές, τις επιστροφές χρημάτων μετά από ακυρώσεις σε κρατήσεις, τις πιστωτικές κάρτες, όχι όμως και τα δάνεια καθώς και τις πρακτικές που οδηγούν χιλιάδες πολίτες σε εξαθλίωση.

Μετά από έρευνα μάθαμε πως, πέραν της ενημέρωσης, η ΕΕ δεν προτίθεται να ζητήσει καν την αυστηροποίηση των ποινών για όσα αρνητικά συμβαίνουν στην αγορά, με αποτέλεσμα ναι μεν να ξοδεύονται χρήματα ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να μάθουν τα δικαιώματα τους, όμως κατόπιν να μην υπάρχουν ποινές κατά όσων αυθαιρετούν. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ δίνει όλες τις αρμοδιότητες στις εθνικές νομοθεσίες, όπου φυσικά η Ελλάδα καλύπτει απόλυτα όλους όσους καταπατούν κάθε έννοια ορθής καταναλωτικής πρακτικής. Το εντυπωσιακότερο όλων, είναι πως η ΕΕ δεν έχει να πει τίποτα και για τις καταναλωτικές οργανώσεις – μαϊμού στη χώρα μας, οι οποίες ξεπερνούν τις 50 και που πολλές φορές αυτές είναι μια απλή σφραγίδα και δεν έχουν καν μέλη.

Στο πεδίο αυτό, λοιπόν, πληροφορούμαστε πως θα υπάρξει προσπάθεια εκκαθάρισης των σχετικών μητρώων από το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς δεκάδες είναι οι περιπτώσεις τέτοιου είδους φορέων στο χώρο του καταναλωτικού κινήματος που λυμαίνονται κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα.


Σχολιάστε εδώ